Jak se zbavit oparu na rtu: Pomohou babské rady i léky | Moje zdraví

Máte opar? Víme, jak ho zničit: Šest tipů na léčbu oparů

Máte opar? Víme, jak ho zničit: Šest tipů na léčbu oparů
Na opar může pomoci i obyčejné droždí • Autor: iStock.com
29. července 2022 • 14:00

Příčinou oparu je virus Herpes simplex, konkrétně HSV 1, který se objevuje především na ústech. Jakmile se virus dostane do těla, už se vás bude držet celý život. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Zkuste droždí

To máte určitě všichni doma. Tak ho pro jednou nepoužijeme na pečení, ale jako ideální zbraň proti oparům. Léčba oparu je často zdlouhavý a navíc vcelku bolestivý proces, kdy je třeba brát v potaz, že jakýsi puchýřek nejprve uschne a strup, který se na jeho místě vytvoří, často praská a krvácí. A tak přichází na řadu droždí, které je samo o sobě považováno za přírodní zdroj zdraví a krásy a navíc stojí pár korun. Obsahuje až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Zřeďte kousek droždí vodou a poté touto směsí opar potírejte, dokud se nezačne hojit. Za rychlou léčbou jsou především vitaminy skupiny B (zejména B1, B2 a B3), které droždí obsahuje. Tyto vitaminy jsou elixírem pro vaši pokožku. Zkuste si zavzpomínat na dětství a připravte si na svačinu drožďovou pomazánku anebo polévku s drožďovými knedlíčky.

Video se připravuje ...
Opar neboli puchýřek. Jak se vyvarovat nepříjemné infekci?VIDEO 

Dejte si hlívu ústřičnou

Že je hlíva ústřičná velmi zdravá, ví kde kdo. Co možná ale nevíte, je to, že pomáhá předejít vzniku oparů. Kromě stimulace imunitního systému také působí na metabolismus tuků, snižuje cholesterol a díky vysokému obsahu D-glukanu je elixírem věčného mládí. Tato houba obsahuje vitaminy B1 a B2, vitamin C a také riboflavin, jehož nedostatek se projevuje zánětem ústních koutků, rtů a jazyka.

Působí také proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje odolnost proti virům (jako je HSV1, který způsobuje vznik oparu) a bakteriím, působí také při léčbě ekzémů a je prevencí proti srdečním onemocněním.

Vyzkoušejte tekuté krytí

Vybavte svou lékárničku tekutým krytím, které vám pomůže zbavit se oparů efektivně v jakékoli fázi vývoje či hojení. „Výhodou je, že balení obsahuje aplikátory, a vy se tak nemusíte postiženého místa dotýkat a roznášet opar dál,“ vysvětluje lékárnice PharmDr. Gabriela Medvecká. Naneste tekuté krytí na opar, ono po chvilce zaschne, vytvoří bariéru a diskrétní ochranný film podporující hojení. Pak můžete opar bez obav překrýt make-upem a rtěnkou a vyrazit do společnosti.

Vsaďte na přírodní antibiotika

Máte doma ve spíži citron, med, cibuli, česnek a jedlou sodu? Pak máte vyhráno! Tyto ingredience patří mezi pomocníky v boji proti oparům. Ve chvíli, kdy pozorujete první příznaky oparu, vezměte si na pomoc stroužek česneku a přikládejte ho na bolavé místo. Nebo vyzkoušejte cibuli, která má také ověřené antibakteriální a protivirové účinky. Podobný postup můžete opakovat také s citronem. Nebo smíchejte trochu rybího tuku s medem. Med působí na bolest a pomáhá k regeneraci pokožky, kterou rybí tuk ještě podpoří.

Dejte opar k ledu!

Jakmile se opar objeví, co nejdříve sáhněte po ledu a přiložte ho na opar. Led zmírní bolest a pomůže zkrátit dobu hojení. Než si ho přiložíte na ústa, dejte ho nejprve do sáčku nebo zkuste dát zamrazit použitý sáček od zeleného čaje. „Vždy dávejte pozor na čistotu, abyste si do oparu nezanesli nějaké bakterie,“ upozorňuje Gabriela Medvecká.

Hlídejte správný poměr aminokyselin

Vzniku oparů lze částečně předcházet správnou stravou. Látky, které do svého těla dostáváme, mohou mít na opary velký vliv. „Důležité je udržovat správný poměr dvou esenciálních aminokyselin v těle – argininu a lysinu. Zatímco arginin napomáhá vzniku oparů, lysin má schopnost vznik oparu potlačit,“ doplňuje lékárnice. Ti, kdo na opary již trpí, by se měli vyhýbat konzumaci burských ořechů, čokolády, těstovin a růžičkové kapusty. Naopak preventivně by měli do svého jídelníčku zařadit sójové boby, maso a mléčné výrobky.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.