Osteoporóza: Banální zlomeniny, co vás mohou navždy vyřadit z provozu | Moje zdraví

Osteoporóza: Banální zlomeniny, co vás mohou navždy vyřadit z provozu

Osteoporóza: Banální zlomeniny, co vás mohou navždy vyřadit z provozu
Autor: Shutterstock.com
28. srpna 2019 • 06:00

Lidstvo stárne, a proto přibývá nemocí, kterých se dříve lidé nedožili. Jednou z nich je osteoporóza neboli řídnutí kostí, nemoc, která je sice dědičná, ale i tak můžete její průběh ovlivnit.

V České republice trpí osteoporózou každá třetí žena a každý pátý muž, celkem je to asi osm procent populace. Řídnutí kostí postihuje častěji ženy, problémem je hlavně klimakterium, kdy klesá tvorba vaječníkových hormonů, které do té doby chránily kostní hmotu. To u každé třetí ženy vede k nadměrnému ztenčování a přerušování kostních trámečků. Vyšší věk navíc znamená méně pohybu, méně vápníku a také jeho horší vstřebávání.

U mužů se na úbytku kostní hmoty podílejí podobné faktory, jen pokles produkce pohlavních hormonů s věkem je zpravidla mnohem pomalejší než u žen.

Největším rizikem osteoporózy je, že i při nepřiměřeně malém úrazu hrozí riziko zlomenin. Zlomit se může kterákoli kost, nejčastěji se však lámou obratle, dolní úsek předloktí a krček stehenní kosti. V případě špatného stavu kostí se zlomeniny těžko hojí a někdy pacientům zcela znemožní normální fungování.

Nemoci přibývá

Výskyt osteoporózy v populaci se neustále zvyšuje i v důsledku prodlužujícího se věku dožití. „Vzhledem ke stárnutí populace se z osteoporózy stává doslova civilizační onemocnění. Pokud si uvědomíme fakt, že každých 30 vteřin dojde u jednoho Evropana ke zlomenině vlivem osteoporózy, je situace alarmující. Data ukazují, že v průběhu dalších padesáti let se více než zdvojnásobí počet zlomenin krčku kosti stehenní. Na komplikace v souvislosti s touto zlomeninou přitom u nás v loňském roce zemřelo téměř 30 procent všech postižených pacientů,“ upozorňuje docent MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., vedoucí Osteocentra FN Plzeň – Bory.

Osteoporóze lze předejít jen pohybem a vápníkem

Jedinou možností, jak osteoporóze předejít, je starat se o své kosti ještě před tím, než se musí vyrovnávat s úbytkem hormonů a stárnutím. U dětí a v dospívání lze zvýšit kostní hmotu pohybovou aktivitou a zajištěním potřebného příjmu vápníku a vitamínu D. Mladí dospělí lidé mohou už jen předejít předčasnému zhoršování stavu kostí – dbát na dostatek vápníku v potravě, zatěžovat kosti pohybem a neničit kostní buňky nikotinem a narkotiky.

Lékaři uvádějí, že týdně by měl člověk chodit nejméně čtyři až osm hodin. Podobný efekt má půlhodina aerobního cvičení denně. Je však třeba zamezit přetěžování páteře a pádům.

Kromě přiměřené zátěže je pro kosti nezbytný vápník. Pokud nepijete mléko, pak ve stravě nemáte denně více než půl gramu vápníku. Pro udržení stavu kostí je ale třeba každý den přijmout nejméně jeden gram a u žen po menopauze a u starších mužů jeden a půl gramu vápníku. Půl gramu vápníku je obsaženo v půl litru mléka, 65 gramech tvrdého sýra či čtvrt litru bílého jogurtu.

Lidé, kteří mléko a mléčné výrobky nesnášejí, mohou užívat vápník v tabletách. Avšak aby se vápník ve střevě vstřebal do krve, je nezbytný vitamín D. Dostatečnou dávku si člověk vytváří během několik desítek minut při pravidelném pobytu na slunci. V kůži starších osob se však vitamín D tvoří hůře a v zimních měsících je pravidelné užívání doporučené denní dávky vitamínu D (800 jednotek) vhodné u většiny dospělých. To platí i pro malé děti.

Nechte si změřit kosti

Pokud už ale máte nemoc diagnostikovanou nebo jste dokonce prodělali nějakou zlomeninu, pak je třeba zajistit specifickou multioborovou péči a efektivní medikaci pro zvýšení pevnosti kostí. Jednou z prvních možností jsou hormony, které doplní chybějící ženské estrogeny a chrání tak kosti. Mnoho žen je ale odmítá, lékaři každopádně mají k dispozici celou škálu možností.

Nejdříve ale musíte o svém onemocnění vědět. Pokud máte k onemocnění osteoporózou genetické dispozice, je vhodné požádat svého praktického lékaře nebo gynekologa o doporučení na denzitometrické vyšetření. Riziko mají také ženy, jejichž váha je nižší než v dospívání, i ty by měly jít na vyšetření, které určí množství minerálů a hustotu kostní tkáně. „Denzitometrické vyšetření je bezbolestné a trvá zhruba 10 minut. Je velmi přesné, v současné době dokážeme díky měření odhalit i zcela nepatrný úbytek kostní hmoty,“ říká MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská na Praze 3. Vyšetření je možné provést v jakémkoliv věku, a to i bez doporučení lékaře. V tomto případě je však třeba počítat s úhradou – poplatek činí zhruba od 300 do 800 korun dle zdravotnického zařízení.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.