Konec kouření v restauracích: Konečně budeme moci dýchat, radují se číšníci | Moje zdraví

Konec kouření v restauracích: Konečně budeme moci dýchat, radují se číšníci

Konec kouření v restauracích: Konečně budeme moci dýchat, radují se číšníci
Pivo a cigareta v restauraci už jsou minulostí • Autor: shutterstock.com
31. května 2017 • 06:00

Dobrá zpráva pro jedny, špatná zpráva pro druhé. Ode dneška si už v restauraci nezapálíte. Zatímco většina nekuřáků a spolu s nimi i někteří kuřáci jásají, že už u večeře v restauraci nebudou muset vdechovat dehtové výpary, druhá neméně početná skupina protestuje proti zásahu do svobodného podnikání.

Z hlediska veřejného zdraví je to jistě pozitivní čin. Kouření má ročně na svědomí tisíce onemocnění, a to nejen rakovinu plic, ale i chronickou obstrukční plicní nemoc, astma, chronickou bronchitidu, rakovinu úst a hrtanu, rozedmu plic a řadu dalších. Bohužel těmito nemocemi neonemocní jen kuřáci, kteří si z nějakého důvodu rozhodli zničit si zdraví sami, ale i ti, kteří s nimi zakouřené prostředí byli nuceni sdílet.

A to nejen hosté, ale i zaměstnanci restaurací. Mezi nimi se názory na nový zákon různí. Někteří mají obavy, aby v celodenním shonu stihli tu svoji „cigaretku“, jiní se těší, že budou moci konečně dýchat. „Neumím si představit, jak na to zareagují někteří hosté, zatím nadávají, ale také ne všichni,“ popisuje servírka Daniela z pražské restaurace 3. cenové skupiny. A dodává: „Nemyslím si ale, že bychom přišli o hosty. Možná budou méně pít, když budou pořád venku. Jen mám obavu, co na to řeknou lidé z domu, když bude před hospodou trvale hlouček hlučících štamgastů. Já sama jako nekuřák to ale vítám. Nebudu už po práci smrdět tolik kouřem a zase se svobodně nadechnu.“

Podle prof. MUDr. Evy Králíkové, CSc. z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze, jsou v české populaci tři čtvrtiny nekuřáků. „Velkým kladem jsou ale nekuřácké vnitřní veřejné prostory. Čekáme proto, že se i u nás zvýší příjem pohostinského průmyslu a že stejně jako v jiných zemích bude také většina kouřící čtvrtiny obyvatel nekuřácké prostředí podporovat. O několik procent klesne prodej cigaret – někteří přestanou kouřit, protože zákaz pro ně bude poslední kapka. Jiní kouření omezí - musí s cigaretou ven – a hlavně méně mladých začne. Proto byl o zákon takový boj,“ říká prof. Králíková.

S tím souhlasí profesor MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., předseda ČARO a České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP., podle něhož například děti budou vnímat, že kouření a jídlo nejdou dohromady. "Ze zkušeností ze světa víme, že represe v podobě vyšší ceny cigaret, daně z prodeje tabákových výrobků a zákazy kouření na veřejných místech opravdu fungují. To, že se povedlo zákaz prosadit i u nás považujeme za obrovské zadostiučinění."

Vapování zakázáno není

Pro ty, kteří se nechtějí vzdát oválného předmětu v ruce přímo u piva, je možnou alternativou elektronická cigareta. Ta není zakázána ani povolena. Zatím záleží na majiteli restaurace, jak k tomu bude přistupovat.
Elektronické cigarety jsou širokým pojmem, výstižnější výraz je vapování: Zahřívá se tekutina, neškodný glycerin a propylenglykol většinou s nikotinem, za vzniku páry, která se po vdechnutí a vydechnutí rozplyne. Tedy tyto výrobky se nekouří – nic v nich nehoří, a nevzniká tedy několik tisíc chemikálií jako v tabákovém kouři.

Selský rozum nám napovídá, že rizika jsou tedy oproti kouření minimální, podle odborníků nejméně o 95 % menší než při kouření. Nicméně je fakt, že smysluplná regulace zatím není a v některých výrobcích se našly i toxické látky. Vždy ale v mnohonásobně nižší koncentraci než v tabákovém kouři. Není ale pravdou, že by elektronické cigarety byly zdravé a tělu vůbec neškodily.

„Výraz “zdravější” není přesný, ale “méně škodlivé, méně toxické” zcela jistě. Navíc se ukazuje, že zejména vapování třetí generace, tedy kontejnery libovolných tvarů, mohou pomoci přestat kouřit. Obava, že vapování nikotinu povede ke kouření dětí, se zatím nepotvrdila, ačkoli to titulky některých článků hlásají," říká Prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze.

Zákaz kouření v barech a restauracích už platí ve většině zemí Evropy. Například v Itálii, Dánsku, Irsku, Francii, Řecku, Chorvatsku, Bulharsku, Maďarsku a překvapivě i v Rusku. V některých zemích to zákon řeší tak, že do určité podlahové plochy restaurace si majitel restaurace může vybrat, zda bude kuřácká, nebo nekuřácká – například v Řecku restaurace do 70 metrů čtvrtečních.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.