Jak dlouho jste infekční po chřipce? Jak se můžete nakazit? | Moje zdraví

Při chřipce na sex zapomeňte. Za jak dlouho nebudete infekční?

Při chřipce na sex zapomeňte. Za jak dlouho nebudete infekční?
Sex by měl být při nemoci zapovězený • Autor: iStock.com
9. března 2018 • 06:00

Ani letošní zimě se nevyhnula další vlna chřipkové epidemie. Co se ale stane, pokud máte s partnerem, který onemocněl chřipkou, pohlavní styk? Je tu jistota, že se také nakazíte, nebo ne?

Odborníci uvádí, že je samozřejmě důležité vědět, jak je daný virus přenášen. Například chřipka je šířena prostřednictvím takzvaných respiračních kapiček, které se mohou šířit kýcháním, kašláním, potřásáním rukou či líbáním. Tyto kapky usazené například na naší pokožce mohou virus přenášet jednu až dvě hodiny.

Ale pojďme se teď vrátit k tomu, zda se chřipka skutečně přenáší i při sexu. Lékaři připouští, že běžnou praxí je držet si od pacientů s chřipkou odstup. Proto odborníci nedoporučují ani obyčejné líbání, natož pak pohlavní styk. Šance, že při sexu chřipku „dostanete“, tu opravdu je. Takže s kýchajícím a kašlajícím partnerem „do postele nelezte“.

Partnera můžete nakazit týden před i po nemoci

Věc ale výrazně komplikuje to, že viróza může být nakažlivá už týden předtím, než se u vašeho protějšku vůbec projeví nějaké příznaky. Chřipku tak můžete chytit i od partnera, který nejeví žádné známky nemoci. A platí to i naopak, s prvním pohlavním stykem byste měli počkat alespoň 7 dní po posledních příznacích choroby. Virus může být totiž skutečně ještě týden v těle aktivní, a můžete jím tak partnera nakazit.

Odborníci nedoporučují provádět vůbec žádné intimnosti, takže na místě není ani objímání či líbání na tvář. Lékaři dokonce podotýkají, že by v takovém případě měli partneři spát v samostatné posteli. Jednu výhodu to všechno ale přece jenom má. Ve chvíli, kdy se oba dva zase budete cítit stoprocentně, bude vaše první milování po nemoci určitě nezapomenutelné a vzrušující.

Jak se vyhnout oparům na pohlavních orgánech

Do pohlavního styku se při chřipce skutečně nežeňte. Mohly by se u vás totiž objevit i vaginální výtok či vážnější virová infekce. Další komplikace by vám pak mohly znemožnit pohlavní styk třeba až na měsíc. Kontakt úst a pohlavních orgánů je ale nebezpečný třeba i při výskytu aftů, dále při streptokokových angínách či při takzvané kandidóze, což je plísňové onemocnění, které se obvykle vyskytuje v ústech daného pacienta a které oslabuje imunitu.

Někdy se pak může stát, že má váš partner na pohlavních orgánech opar. V intimních partiích se mu objeví puchýře, které neskutečně pálí a svědí. Kvůli virům se mohou objevit ale i takzvaná kondylomata (genitální bradavice), což jsou bradavičnaté výrůstky na pohlavních orgánech. Bohužel ty jen tak rychle nezmizí a někdy se musí pacientům vyříznout. Pozor si pak určitě dejte i na nejrůznější antibiotika, ta totiž oslabují obranyschopnost vaginálního prostředí.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.