Nenechte svou kůži trápit plísněmi. Poradíme vám, jak na ně | Moje zdraví

Nenechte svou kůži trápit plísněmi. Poradíme vám, jak na ně

5. srpna 2020 • 10:00

Našli jste si hluboké prasklinky mezi prsty u nohou, zarudlá kůže vás svědí až pálí? Sami už můžete poznat, že za to mohou plísně. Mykóza se velmi snadno rozšíří na nehty a pak jste nemile překvapeni, jak dlouho se jí budete zbavovat.

Mykóza sice nejčastěji postihuje místa mezi prsty na nohou, může se však vyskytnout kdekoli na těle. Hlavně tam, kde se nejvíce potíte. K nejčastějším příznakům mykózy patří svědění a zčervenání míst. Kůže mění vzhled, začíná mít hrubou strukturu. Rozhodně začněte svou kůži bránit! Nejdříve si můžete v lékárně pořídit volně prodejné antimykotikum. Možná, že situaci ještě zachráníte. Jakmile se totiž mykóza přenese do oblasti nehtů, přestává veškerá legrace a čeká vás dlouhá léčba, kterou naordinuje dermatolog.

Co na postiženou kůži

Mykózy se léčí volně prodejnými přípravky ve formě krémů, mastí nebo roztoků, nejčastěji s obsahem účinné látky nystatin nebo clotrimazol. „Roztoky jsou vhodné na mokvající místa, například v meziprstí, okolo nehtů nebo na nehtech, či na místa, kde dochází ke zvýšenému tření – třísla, podpaží, případně vlasatá část hlavy. Krémy či masti se používají na suchá ložiska, třeba na chodidlech či na dlaních,“ uvádí doc. MUDr. Ivana Kuklová, CSc., vedoucí Centra pro dermatomykózy Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN. V lékárnách jsou dostupné i speciální laky na nehty s antimykotickým účinkem či šumivé tablety s obsahem „chytré houby“ určené pro zábaly nehtů. Pozitivní účinek při léčbě mají také některé nefarmakologické metody – vysokofrekvenční vlny, fotodynamická terapie nebo laser.

Když lokální léčba nestačí

Pokud například mykóza zasáhla více než 25 % nehtu, léčba volně prodejnými přípravky už nemusí být úspěšná a je třeba nasadit náročnější, systémovou léčbu. Systémové preparáty předepisuje lékař a mohou být podávány v podobě tablet nebo v případě závažnější infekce i nitrožilních infuzí. Systémová antimykotická léčba není zcela bez rizika, mohou se objevit některé nežádoucí účinky v podobě nechutenství, nevolnosti, zvracení, průjmů, alergické reakce. Vzácně může dojít k poškození jater se zvýšením jaterních testů, poruše krvetvorby, vzniku chudokrevnosti a nedostatku krevních destiček. Lokální léčbou lze mykózu zvládnout, je ale třeba s ní začít včas. „Léčba kožních a nehtových mykóz může být dlouhodobá, zejména začnou-li s ní pacienti pozdě. Důležité je hlavně nepřestávat ihned po vymizení příznaků. Mělo by se pokračovat alespoň další dva týdny, aby bylo možné předejít návratu mykózy,“ upozorňuje docentka Ivana Kuklová.

V jakých situacích nás může ohrozit mykóza a jak se jí nejlépe zbavíme?

• K nejrizikovějším místům, kde můžeme „chytit“ mykózu, patří ta, kde je vlhko a teplo a kde se pohybuje množství osob. Typicky rizikovými místy jsou například bazény, sauny, fitness centra, wellness centra, v místech, kde chodíme bosi.

Co pomáhá: Používejte vždy vlastní ručníky a mycí prostředky. Po umytí si nohy dokonale osušte, eventuálně před obutím použijte pudr nebo antimykotický sprej na nohy nebo do obuvi. Nechoďte bosi, noste vlastní žabky nebo jiné pantofle.

• Nakazit se můžeme také na pedikúře, když je zde špatně prováděna dezinfekce používaných nástrojů.

Co pomáhá: Vybírejte prověřenou provozovnu, kde dodržují zásady hygieny s garancí aseptické čistoty.

• Mykóza na nás může číhat na koberci nebo v přezůvkách, v nichž ulpěly šupinky nakažené kůže.

Co pomáhá: Noste si vlastní přezůvky.

• Živnou půdou pro mykózu jsou zpocené nohy v botě s uzavřenou špičkou.

Co pomáhá: Dokonalé osušení nohou po umytí, ponožky ze savého materiálu (bavlna, konopí), používání protiplísňových přípravků, časté větrání nohou.

• Mnoho mýdel pokožku vysušuje.

Co pomáhá: Nepoužívejte dráždivá mýdla či alkoholové roztoky.

• Mykózy rády „útočí“ na místa, která se nejvíce potí.

Co pomáhá: Věnujte kritickým místům zvýšenou pozornost, používejte vhodné prostředky k zamezení pocení.

Lokální antimykotika lze používat i při pobytu na slunci – přibalte je do cestovní lékárničky. Místo zasažené mykózou ošetřujeme vhodným přípravkem po jeho očištění a důkladném osušení. Žádoucím doplňkem léčby je péče o obuv – dezinfekce. Nejpraktičtější jsou přitom spreje s obsahem antimykotika. Budeme-li boty prát, měli bychom nastavit teplotu alespoň na 60 °C.

Článek vyšel v magazínu Moje zdraví. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s Lucií Zedníčkovou, téma Proč se v létě lépe hubne, návod na to, kdy a jaké bylinky v létě sbírat, a další zajímavé čtení. Objednat si ho můžete v našem iKiosku. Doprava je zdarma.

Autor: iStock.com

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.