Co obsahuje domácí prach? Kromě roztočů i zbytky kosmetiky a svíček | Moje zdraví

Co obsahuje domácí prach? Kromě roztočů i zbytky kosmetiky a svíček

Co obsahuje domácí prach? Kromě roztočů i zbytky kosmetiky a svíček
Autor: istock.com
3. prosince 2020 • 14:00

Běžný prach většině lidí neškodí, pro ty, co mají různé alergie nebo jiné dýchací potíže, může být však každé znečištění problém. Co vlastně v domácnosti dýcháme?  

Mikrobiologové analyzovali filtry čističek vzduchu a odhalili, co všechno se v uzavřených místnostech objevuje. Je to směs různých složek včetně roztočů, jejich výkalů, bakterií, plísní, drobného hmyzu a dalších nečistot. 

Roztoči a jejich výkaly

Právě výkaly roztočů, jejich mrtvá těla a malý hmyz jsou označovány jako alergeny. Tyto nečistoty jsou mikroskopické, přesto způsobují nepříjemnosti. Velikost roztoče, spory plísní a dalších alergenů se často pohybují mezi 0,5 až 5 mikrony. Pro srovnání: průměr lidského vlasu má kolem 50 mikronů.

Roztoči se živí vločkami lidské a zvířecí kůže. Průměrný člověk ztrácí přibližně 28 g kůže týdně, tedy zhruba váhu sáčku lupínků. Každý roztoč přitom vytváří přibližně 20 výkalů denně, jeden metr čtvereční koberce může obsahovat až 1 000 roztočů. Nejlépe se jim daří v temných a teplých podmínkách, jako jsou matrace. Lůžka mohou obsahovat 100 000 až více než milion roztočů.

Další informace o roztočích čtěte zde.

Ve chvíli, kdy se hýbete, se roztoči a jejich trus rozvíří a ve vzduchu pak mohou zůstat až 30 minut. Pro zdravého člověka žádný problém, pro alergika ale už ano. Ti mají obvykle i problémy s domácími zvířaty. Problémem přitom není ani tak srst zvířat, ale bílkoviny nacházející se ve slinách zvířat, jejich moči a odumřelých kožních buňkách, které se rozptylují ve formě prachu.

Co o vás zjistí analýza? 

Jak vysvětluje Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice oddělení mikrobiologie společnosti Dyson, většina lidí řeší, jaké látky dýchá, jak je znečištěné ovzduší zejména spalováním uhlí nebo třeba auty.  Zajímavé jsou ale i větší částice, které mohou vyprávět příběh domácnosti. „Obvykle dokážu zjistit, zda v rodině mají domácího mazlíčka, jestli jsou kuřáci, zda žijí poblíž frekventované silnice a spoustu dalších informací,“ říká Gem McLuckie. 

Právě otevřenými okny se totiž do domácnosti dostává nejen čerstvý vzduch, ale i mnohé nečistoty. Vítr, který fouká venku kolem našich domovů, přináší do domácností ještě více znečišťujících látek, než se v interiérech běžně vyskytuje. 

Je proto velice zajímavé zkoumat, co se při analýze čisticích filtrů nejde.  „Od hmyzích křídel bez těla až po přítomnost DNA z chlamydie. „Spoustu z toho, co na filtrech najdu, zůstane navždy záhadou,“ uvádí Karen Holeyman, vedoucí výzkumu mikrobiologie.

Odborníci se proto snaží konstruovat takové přístroje na čištění domácnosti, jako jsou čističky vzduchu u vysavače, které dokáží zlikvidovat zejména pyl a roztoče dostat z domova, aby zlepšili život alergiků. 

Co se našlo ve filtrech čističek?

Kožní buňky: Jde o jednu z nejběžnějších částic, nacházejících se ve filtrech. Průměrný člověk ztrácí kolem 5–15 g kůže týdně. Odumřelá pokožka tvoří vločky, které mohou být malé až 30 mikrometrů, lidské oko je tedy nepostřehne. Jakmile se ovšem dostanou do vzduchu, jsou kožní buňky dostatečně lehké, aby mohly být přenášeny větrem, vdechnuty – anebo zachyceny do filtrů čističek.  

Lidské vlasy i chlupy a srst domácích zvířat: Tyto částice jsou ve filtrech běžně k nalezení. Vlasy se mohou rozpadat na částice, poletovat vzduchem a zachytit se v čističkách vzduchu. „Protože jsou tak malé, vdechujeme je a jdou hluboko do našich plic,“ upozorňuje Frank Kelly, profesor životního prostředí v Imperial College London.

Zbytky hmyzu: Někdy je obtížné je identifikovat, protože organická hmota rychle degraduje. Mrtví brouci, pavouci i mouchy tvoří část běžného domácího prachu, rozptýleného ve vzduchu.

Roztoči: Mohou žít na koberci a jsou jedním z důvodů, proč se doporučuje v domácnostech často vysávat. Když se člověk posadí na pohovku, naklepe polštáře nebo zatřepe dekou, mohou se ve světle objevit malé částečky. Roztoči se živí kožními buňkami, proto se jim dobře daří v čalouněném nábytku, matracích i textiliích. Tyto roztoče však lze nalézt také ve filtrech čističek – což znamená, že se mohou volně pohybovat ve vzduchu.

Části gumy: Existují důkazy o kaučukových částicích ve filtrech. Pravděpodobně se uvolňují z pneumatik, oknem se dostanou do domu při větrání a posléze se zachytí filtrem čističky.

Částice kosmetiky: Když je slunečno, dostávají se do vzduchu částice krémů na opalování nebo například silikonové kuličky, které jsou součástí make-upu či dalších kosmetických produktů, jako je lak na vlasy.

Vlákna z tkanin: Zejména pokud stojí čistička v technické místnosti, ve filtru je shromážděno více vláken z tkanin. Pomocí světelného mikroskopu lze zvýraznit barvu vláken, někdy dokonce tak přesně, že je možné identifikovat kus oblečení.

Zbytky vonných svíček: V analyzovaném vzorku filtru čističky vzduchu bývají pozorovány i krystalky, které jsou patrně důsledkem neúplného spalování vonných svíček.

Cigaretový popel a dehet: Zachytává se do filtrů v domácnostech kuřáků.  

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.