Cítíte úzkost a máte chuť na sladké? Místo po čokoládě sáhněte raději po těchto potravinách | Moje zdraví

Cítíte úzkost a máte chuť na sladké? Místo po čokoládě sáhněte raději po těchto potravinách

Cítíte úzkost a máte chuť na sladké? Místo po čokoládě sáhněte raději po těchto potravinách
Autor: istock.com
10. srpna 2020 • 14:00

Konzumace cukru je spojena s naší psychikou. Sladkostmi lidé často zajídají špatnou náladu, úzkosti nebo rozčílení. Uspokojení ze sladkého jídla je ale jen dočasné a dlouhodobá konzumace naopak psychice škodí.

Možná to máte podobně: Když se nic nedaří, máte špatnou náladu nebo vyčerpávající den, je dortík, čokoláda nebo zmrzlina tím pravým, co vám zvedne náladu. Na chvíli to možná zabere, studie ale ukazují, že dlouhodobá konzumace sladkého má na psychiku člověka právě opačný účinek, tedy že jí neprospívá. Studie z roku 2017 například ukazuje, že dlouhodobá konzumace cukru zvyšuje pravděpodobnost výskytu afektivních poruch (poruch nálady) u mužů i žen.

Jiná studie z roku 2019 dokládá, že lidé starší 60 let, kteří pravidelně konzumovali nasycené tuky a přidané cukry, trpěli více úzkostnými poruchami. Jiná studie z roku 2017 zjistila, že u mužů, kteří konzumovali vysoké množství cukru (67 gramů nebo více každý den), byla o 23 procent vyšší pravděpodobnost, že u nich bude během pěti let diagnostikována klinická deprese.

Stres a úzkost

Studie ukazují, že cukr je jedním z prostředků, který může pomoci potlačit úzkost, strach nebo stres. Jde ale o krátkodobou záležitost, pravidelná konzumace cukru naopak způsobuje závislost a dlouhodobá konzumace pocity úzkosti zvyšuje a naopak snižuje schopnost člověka reagovat na stres. 

Cukr zhoršuje činnost mozku

Mozek sice ke svému fungování potřebuje sacharidy, nejedná se ale o bílý cukr. „Zvýšená hladina krevního cukru zhoršuje pozornost i paměť. Některé výzkumy naznačují, že vysoká spotřeba cukru způsobuje v mozku chronický zánět, což také může vést k potížím s pamětí,“ uvádí lékař a vědec Shaheen Lakhan na serveru Verywellmid.com. Dobrou zprávou však je, že toto poškození nemusí být trvalé. Studie z roku 2017 v časopise Appetite zjistila, že dieta s nízkým obsahem cukru a nízkým glykemickým indexem může fungování mozku opět zlepšit. 

Drtivá většina Američanů  konzumuje mnohem více cukru, než doporučuje Světová zdravotnická organizace, a Češi na tom nejsou o moc lépe. Ženy by podle ní neměly sníst více než 5 malých kostek cukru denně (cca 25 gramů). Jenže zbavit se naráz cukru v jídelníčku není tak jednoduché. „Je to podobné, jak s drogovou závislostí,“ vysvětluje odbornice Uma Naidoo z Harvard Medical School. „Pokud lidé přestanou jíst cukr ze dne na den, mohou cítit třas, únavu, záchvaty paniky,“ říká Naidoo. A pokud tito lidé trpí úzkostnou poruchou, mohou být jejich potíže ještě intenzívnější.

Pokud vás ale přepadne chuť na sladké, můžete vyzkoušet dva recepty podle Umy Naidoo. Kromě lehce sladké chuti obsahují také ale dostatek bílkovin a komplexních sacharidů, díky kterým se hladina vašeho krevního cukru příliš nerozkolísá.  

Jahody s čokoládou

Hořkou čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Poté do ní namáčejte omyté a osušené jahody. Máčené jahody nechte oschnout na pečicím plechu a poté je na 5 až 10 minut dejte do ledničky. Hořká čokoláda obsahuje flavanoly, methylxantiny a polyfenoly, které zlepšují náladu, snižují úzkost a pomáhají bojovat se záněty.

Batáty pečené v troubě s červenou pastou Miso

Předehřejte troubu na 200 ºC. Smíchejte olivový olej, červenou Miso pastu, sůl a pepř a vytvořte marinádu. Oloupejte batáty a nakrájejte je na stejně velké kousky. Poté je namočte v marinádě a naskládejte do jedné vrstvy na pečicí plech. Nechte péct asi 20 až 25 minut. Červená Miso pasta má výraznější chuť, pokud dáváte přednost jemnější, zvolte bílou variantu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.