Chřipka: Jak se jí zbavit? Jak se proti ní chránit? | Moje zdraví

Nemocných s chřipkou stále přibývá. Bude epidemie? Jak se proti ní chránit?

Video se připravuje ...
24. ledna 2018 • 08:00

Čekárny ordinací pediatrů a praktických lékařů jsou přeplněné. Nastává chřipkové období. Je chřipka nebezpečná? A jak se proti nákaze můžeme chránit?

V Česku v posledních dvou týdnech stále vzrůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti do 5 let.

 „V hlavním městě již byly hlášeny dva závažné průběhy onemocnění chřipkou. Jednalo se o sedmačtyřicetiletou ženu, u které typ chřipky dosud nebyl určen, a jedenašedesátiletou ženu
– cizinku. U té byla zachycena chřipka A/H1N1 pdm. Obě ženy musely být hospitalizovány na ARO,“ informuje Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy (HSHMP).

Také v severní a jihozápadní Evropě nemocnost stále postupně narůstá, další státy již hlásí plošnou epidemii.



HSHMP předpokládá, že nemocnost bude v následujících týdnech dále stoupat. Nemocní by měli již od prvních příznaků onemocnění zůstat doma v izolaci a po dobu své nemoci by se měli vyvarovat kontaktu zejména s rodinnými příslušníky nad 60 let věku. V této věkové skupině může onemocnění chřipkou mít závažný průběh a končit fatálně.

Jak poznat chřipku od virózy?

Často mluvíme o chřipce, i když jde o jinou virovou nákazu nebo jen rýmu a bolení v krku. Jak chřipku poznáme?

"Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup – náhle nemůžete udělat ani krok, příšerně vás bolí klouby a teplota je nad 38 °C. Ostatní příznaky chřipky jsou podobné viróze  rýma, kašel, bolest v krku. Chřipka je jedním z nejčastějších lidských onemocnění, ale nikdy by se neměla podceňovat. Za loňskou chřipkovou sezónu zemřelo jen v Praze 29 osob,"  říká Jan Jarolímek.

Jak se vyhnout nákaze?

V období chřipkových epidemií je velmi těžké vyhnout se bacilům, protože jsou všude. Existují však preventivní hygienická opatření, které riziko nákazy sníží. 

"Vyhnout se kontaktu s nemocnými osobami. Stačí jeden člověk – například z početnější rodiny, který onemocní a nákazu přenese i na další osoby. Z dalších preventivních opatření je ještě možné zmínit pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou. Neumytýma rukama by se lidé rozhodně neměli dotýkat očí, nosu a úst. V neposlední řadě se vyplatí dbát na pestrou stravu a dostatek odpočinku. Na očkování by už v tuto chvíli mohlo být pozdě, organismus by si před možným příchodem chřipkové epidemie nemusel vytvořit dostatečné množství protilátek," vysvětluje Jan Jarolímek.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.