Chřipka – jak jí čelit a jak s ní bojovat | Moje zdraví

Chřipka – jak jí čelit a jak s ní bojovat

14. listopadu 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

Krásné a teplé babí léto již ukončily chladné dny, které s sebou přinášejí kromě nižších teplot také vyšší výskyt nachlazení a chřipky. V tomto období je důležitá hlavně prevence. Posilovat imunitní systém můžeme několika způsoby. Každoroční klasikou je dostatečný přísun vitaminů, ať už v podobě ovoce a zeleniny nebo ve formě potravinových doplňků a samozřejmě i podporou zdravého životního stylu (správnou výživou, otužováním a pravidelným pohybem). 

 

Vitamin C podpoří obranyschopnost

S posílením obranyschopnosti našeho organismu je úzce spojován vitamin C neboli kyselina askorbová. Mezi nejbohatší přírodní zdroje vitaminu C patří například šípek či plody rakytníku, ale většina z nás ho má spojený hlavně s citrónem či citrusovými plody. Tady však pozor! Tepelnou úpravou se razantně snižuje obsah vitaminu, tedy na horké čaje s citronem zapomeňte, větší službu udělá vymačkaný citron naředěný vlažnou vodou.

Důležitá je i hygiena

Chřipkový virus se přenáší vzdušnou cestou drobnými kapénkami sekretů dýchacích cest a dokáže přežít i několik hodin na předmětech. Proto je velmi důležité dbát na hygienu. Nikdy nevíte, po kom saháte na kliku u dveří či madlo v autobuse.

Autor: Herbacos Recordati s.r.o.

Co dělat, když prevence nestačí

Sezónní chřipka je charakterizována náhlým nástupem vysoké horečky, kašle (obvykle suchého), bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů, těžké nevolnosti, bolesti v krku a rýmou. Většina lidí se z horečky a dalších příznaků zotaví během jednoho týdne. Zvýšenou teplotu dokáže snížit řada látek jako je třeba ibuprofen, paracetamol či kyselina acetylsalicylová, která je nejdéle známá a používaná. Kyselina acetylsalicylová působí nejen proti horečce, ale i proti bolesti. Navíc oproti paracetamolu působí protizánětlivě a podporuje tak regeneraci organismu. Výhodou kyseliny acetylsalicylové oproti paracetamolu je nejen její širší záběr léčiva, díky proti zánětlivému efektu, ale také nízké riziko předávkování, kdy v případě paracetamolu může dojít k poškození jater. Mezi přípravky obsahující kyselinu acetylsalicylovou patří například originál Aspirin, dále pak generika jako Acylpyrin či Acifein. V České republice je nejznámější a nejprodávanější Acylpyrin, který je cenově dostupnější než originál. Pro urychlení účinku a vyšší podporu imunitního systému je možné využít kromě klasické bílé tablety i šumivé tablety s přidaným vitaminem C, kdy je urychlen nejen účinek, ale také podpořena normální funkce imunitního systému díky přítomnosti vitaminu C. Tuto kombinaci látek nalezneme v přípravcích Acylpyrin + C a Aspirin C.

Autor: Herbacos Recordati s.r.o.

A teď to hlavní na závěr: v případě už chřipku máte, vyměňte cestu do práce za cestu do postele, vyležte se, vaše tělo i okolí vám za to budou vděčné, pijte hodně tekutin a hlavně nešiřte to dál!

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.