Kdy se očkovat proti chřipce? | Moje zdraví

Kdy je nejlepší se nechat očkovat proti chřipce? Není už pozdě?

Video se připravuje ...
5. září 2018 • 06:00

Léto pomalu končí. Než nastane pochmurné listopadové počasí, neměli byste zapomenout na jednu důležitou věc – nechat se očkovat proti chřipce. I když není povinné, zejména lidé s nějakým zdravotním omezením, senioři či chronicky nemocní pacienti by možnost nákazy neměli brát na lehkou váhu. Ale důvod očkování může být i mnohem prostší – nemít „áčko“ v zaměstnání. O problematice očkování jsme si povídali s vedoucím Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě ostravské univerzity – Rastislavem Maďarem.

Oslovený odborník pro Moje zdraví uvádí, že očkování proti chřipce má potenciál zachránit nejvíc lidských životů ze všech vakcín používaných v České republice společně s vakcinací proti pneumokokovému zápalu plic. „Tyto dvě nemoci často nasedají jedna na druhou a závažně komplikují nemocnému zdravotní stav,“ vysvětluje Rastislav Maďar

A pokračuje: "Absolvovat očkování má smysl alespoň 2–3 týdny před kontaktem s virem chřipky, což je individuální. Nejvyšší jistotu splnění této podmínky máme před začátkem chřipkové sezóny, tedy koncem září a začátkem října. I pozdější očkování je však lepší než žádné.“ Pokud se tak necháte očkovat ještě v listopadu, můžete se nepříjemným horečkám a nevolnostem vyhnout.

Kde se očkovat proti chřipce?

Očkovat se pak můžete nechat v různých očkovacích centrech či ve zdravotních ústavech. Nejjednodušší ale bude zajít za svým obvodním lékařem. Pokud máte děti, tak se nedoporučuje jejich očkování do půl roku věku.

Očkování by se měli vyhnout i pacienty, kteří jsou alergičtí například na vaječnou bílkovinu – to se ovšem týká jen některých vakcín. Mějte také na paměti, že vakcína vás ochrání jen po dobu jednoho roku. „Díky očkování se nákaze vyhneme, případně, má-li očkovaný oslabenou imunitu a na neživou vakcínu reaguje menší tvorbou protilátek, alespoň mu zmírní průběh nemoci. Chřipka si každoročně vyžádá jen v EU téměř 50 tisíc lidských životů, a to zdaleka nejen mezi seniory,“ sděluje Maďar.

Jak už bylo napsáno v úvodu, očkováním se navíc vyhnete i finanční ztrátě. Pokud živíte rodinu a rozvine se u vás nějaký typ komplikované chřipky, nebudete moct chodit do práce, navíc vydáte tisíce na léky a z práce vám toho taky zase nějak moc nepošlou. Tak co, už jsme vás přesvědčili, že očkování je skutečně na místě?

Kolik stojí očkování proti chřipce?

Očkování proti chřipce je zdarma pro starší 65 let a chronicky nemocné osoby s přesně definovanými zdravotními problémy, které na to užívají léčbu. Vakcína je pro ně u praktického lékaře zdarma. Ostatní mají nárok využít úhradu ceny vakcíny z preventivního balíčku své zdravotní pojišťovny na základě dokladu o zaplacení.

Vakcínu tedy u praktického lékaře nebo v očkovacím centru zaplatí, následně mohou požádat o refundaci ceny očkovací látky svou ZP. Přesná cena vakcíny záleží i na tom, jestli pacient využije tradiční trojvakcínu proti chřipce, nebo novější čtyřvakcínu chránící až proti čtyřem typům chřipkových virů.

Co je to vlastně chřipka?

Jedná se o akutní nakažlivé onemocnění. Na začátku obvykle cítíme náhlé vyčerpání a slabost. K tomu se začnou objevovat bolesti hlavy, svalů i dýchací obtíže. To vše je navíc doprovázeno horečkou. Příznaky většinou při léčbě odezní zhruba do 7 dní. Ale únava a pocení mohou ještě přetrvávat po další dny či týdny.

Někdy může být chřipka i život ohrožující. Pokud se totiž toto virové onemocnění přidá třeba k zápalu plic či ji „dostane“ člověk se slabým srdcem, může dokonce dojít i ke smrti. Nejvíc obětí si chřipka vyžádá nepřímo, tedy tím, že zásadně zhorší již předtím existující chronické onemocnění způsobem, který již nelze léčebně napravit.

 

 

 

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.