Dentální hygiena: Jak probíhá první návštěva a proč díky ní ušetříte za zubaře? | Moje zdraví

Dentální hygiena dokáže předejít mnoha kazům, ušetříte za zubaře

Dentální hygiena dokáže předejít mnoha kazům, ušetříte za zubaře
Autor: istock.com
21. června 2019 • 06:00

Zubní plak a zubní kámen, dvojice, která je zodpovědná za většinu problémů s chrupem. Nevíc se čím dál tím častěji ukazuje, že zubní bakterie mají i vliv i na další nemoci v lidském těle. Proto je tak důležitá dentální hygiena, která je dokáže odstranit.

Úkolem dentální hygieny ale není jen odstranit plak a kámen, ale také naučit klienta se o zuby starat sám. První návštěva je proto věnována hlavně nácviku čištění zubů a mezizubních prostor, proto počítejte s tím, že na zubařském křesle strávíte minimálně hodinu, někdy i více.

Dentální hygienistka nejdříve posuzuje stav klienta včetně jeho zdravotního stavu, musí vyšetřit dáseň, sliznice a jazyk, prohlédne také zuby, často odhalí kazy, případně problémy se sklovinou, stav plomb a také parodontu neboli závěsného aparátu zubu.

Podle toho, zda máte dásně v pořádku nebo naopak krvácejí, určí se také stupeň paradentózy a doporučí péče či léčba. Všímat si přitom bude také vaší techniky čištění zubů a toho, jaký má dopad na stav chrupu.

Velikost mezizubního kartáčku

Kromě parodontózy a tedy stavu dásní určuje také stav mezizubní dásně po zavedení mezizubního kartáčku. Na základě toho vám pak doporučí, jaký mezizubní kartáček máte používat, případně vám vymění ten, který používáte doposud.

Při první návštěvě - pokud klient nepoužíval mezizubní kartáčky vůbec nebo příliš malou velikost, může mít zánět dásně projevující se otokem a krvácením. Pak je třeba počkat, začít s menším kartáčkem a po odeznění problémů ho vyměnit za větší.

Od dentální hygienistky pravděpodobně dostanete kartičku, kde bude jasně vyznačeno, jakým kartáčkem mezi kterými zuby čistit. Řiďte se podle toho.

Hygienistka vás také naučí, jak správně používat zubní kartáček, poradí, který je nejvhodnější a pravděpodobně vám doporučí, abyste kromě toho klasického používali i jednosvazkový.

Ultrazvuk a pískování

Většinou až na další návštěvě pak přichází samotné odstranění kamene a plaku, někdy to hygienistky spojují do jedné konzultace. Nejdříve je třeba provést odstranění plaku a kamene pomocí ultrazvuku, pak se pokračuje v odstraňování ručními nástroji, které jakoby z chrupu nečistoty seškrabují. Následuje takzvané pískování, kdy se jemný písek dostane do všech nejnepřístupnějších míst a nakonec se použije speciální pasta a zuby se vyleští. Ty jsou pak zcela hladké.

Na hladkých zubech se tak rychle neukazuje další plak a kámen, a navíc se snižuje ulpívání mikroorganismů a zbytků potravy na povrchu zubu, snižují se rizika infekce, paradentózy a přispívá se tak i k prevenci zubního kazu, protože i ten má bakteriální původ.

Dentální hygiena by se měl provádět dvakrát ročně, v případě potíží jednou za tři měsíce. Pravidelné návštěvy jsou důležité i v tom, že po nich člověk zase začne být o něco zodpovědnější v péči o zuby. Navíc v mezizubních prostorech a u zadních zubů obvykle není péče ani při nejvyšší motivaci dokonalá.

Jak vzniká zubní kámen?

Začněme u plaku. Ten na zubech ulpívá v důsledku toho, že jíme. Plak pak živí bakterie v ústech, a když jej neodstraňujeme, na zubech zůstává, vzniká z něj zubní kámen (to je vlastně ztvrdlý plak). U každého člověka je to přitom jiné, někdo k tomu má sklony větší, jiný menší. Někdo má plak respektive zubní kámen měkčí, někdo tvrdší. Každopádně každému se nějaký plak tvoří.

Zubní kámen pak v sobě obsahuje bakterie a není ho už možné odstranit kartáčkem na zuby, pak hrozí zánět. Kromě toho, že to škodí imunitě tak také poškozuje dásně, které jsou červené, oteklé a citlivé. Lékaři hovoří o paradentóze. Podél kořene zuby vznikají parodontální kapsy. Pak je třeba hloubkové čištění. Pokud se problémy zanedbávají, hrozí celková ztráta chrupu.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.