Elektrický zubní kartáček: Může se používat s rovnátky a pro koho se nehodí? | Moje zdraví

Elektrický zubní kartáček: Může se používat s rovnátky a pro koho se nehodí?

Elektrický zubní kartáček: Může se používat s rovnátky a pro koho se nehodí?
Autor: iStock.com
15. února 2020 • 06:00

Po letech diskuzí, že elektrické zubní kartáčky nejsou ideální a při péči o chrup by bylo lepší vsadit na ty klasické, zastánců elektrických kartáčků přibývá. I ti ale upozorňují, že nejsou pro chrup spásou a je třeba je správně používat. Co musíte vědět?

Každopádně je třeba si uvědomit, že ať už používáte obyčejný nebo elektrický zubní kartáček, vždy je třeba pravidelnost. Zuby si musíte čistit dvakrát denně, a to velmi pečlivě. Ani jeden ze způsobů čištění vás tak nezbaví péče o mezizubní prostory. Nespoléhejte prostě na to, že elektrický kartáček udělá všechno za vás.

Jaký si vybrat?

Stejně jako na mechanický tak i na elektrický kartáček nesmíte tlačit, vždy používejte jemnější hlavice. Obecně při čištění zubů dbejte na to, abyste dosáhli na všechny plošky každého zubu, nevynechali ani hůře dostupná místa za posledním zubem. I proto potřebují děti jiné – menší kartáčky. Právě pro děti bývají elektrické kartáčky dobrou motivací k pravidelné hygieně. Navíc mají zdravé dásně, na rozdíl od dospělých, kterým může přílišný tlak kartáčku uškodit. 

„Elektrické zubní kartáčky jsou mnohonásobně efektivnější než ty klasické manuální. Navíc jsou opravdu vhodné pro každého včetně vašich dětí,“ říká dentální hygienistka Jana Norkin. Důležitou roli zde hraje i výběr kartáčku, který se u dětí řídí podle jejich věku.

Nevadí malá hlava kartáčku?

Kartáčky s malou hlavou jsou dle lékařů aktuálně to nejlepší pro dětskou, ale i dospívající či dospělou ústní dutinu. Hlavice díky tomu totiž dosáhne i na těžce dostupná místa, kde se bakterie schovávají. Navíc kulatá hlava umožňuje perfektní čištění každého zubu zvlášť. Chceme odstranit bakterie a ty nečekají na velkých hladkých plochách, proto se také tyto plochy ani nekazí. Chceme-li čistit efektně a ne zbytečně, musí se kartáček dostat předně k místům, která se kazí. Mezizubní prostory, dna kousacích plošek a krčky pod dásněmi.

Děti nosí rovnátka. Mohou používat elektrický kartáček?

Rovnátka během čištění zubů elektrickým kartáčkem nepředstavují žádný problém. Naopak z nich odstraní všechny nečistoty velice rychle. Některé modely dokonce obsahují i speciální hlavici na čištění zubů s rovnátky.

Je elektrický kartáček opravdu bezpečný?

Co se týče elektrických kartáčků pro děti, ty jsou navržené tak, aby byly absolutně bezpečné a šetrné. Disponují nižší frekvencí rotace a dětskou ústní dutinu dokonale vyčistí. Úkolem rodičů je však učit děti správnému sklonu hlavice vůči dásním a zejména tlaku, který na zuby vyvíjejí. Některé elektrické kartáčky v sobě mají senzor tlaku přímo zabudovaný. Ten během čištění nejen upozorní na příliš vysoký tlak na kartáček, ale zároveň zcela vypne pulzování a sníží počet otáček natolik, aby se dásně nepoškodily.

Pro dospělé je to trochu složitější. „Důležitý je především stav vašeho chrupu a citlivost zubů, podle níž byste měli kartáček vybírat. Zatímco obyčejným kartáčkem vyvinete asi 600 pohybů za minutu, u elektrických se počet pohybuje až kolem 40 tisíc, záleží na konkrétním typu. V praxi však právě vysoká oscilace může být spíše ke škodě než k užitku, protože už tak citlivé zuby nebo dásně si můžete ještě více poškodit. Elektrickému kartáčku byste se měli raději vyhnout i v případě, že máte obnažené krčky, parodontózu či zvýšenou viklavost,“ vysvětluje dentální hygienistka Monika Sojková, DiS. na stránkách tetadrogerie.cz.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.