Ústa jako popelník: Jak vyčistit zuby od nikotinu? | Moje zdraví

Ústa jako popelník: Jak vyčistit zuby od nikotinu?

Ústa jako popelník: Jak vyčistit zuby od nikotinu?
Autor: istockphoto.com
5. září 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

I když si pravidelně čistíte zuby, chodíte k zubnímu lékaři i na dentální hygienu, nejsou vaše zuby dle vašich představ? Pokud si neumíte představit ani den bez hrnku kávy a cigarety, nedivte se! Právě tyto zlozvyky se zřetelně podepíší na vašem úsměvu. Víte, jak se zbavit nehezkého žlutého odstínu a jak správně pečovat o ústní dutinu?

Mnozí si myslí, že kouření cigaret v ústech způsobuje pouze žloutnutí zubů a nepříjemný zápach. Ovšem není tomu tak. Tento zlozvyk může mít mnohem horší následky, než jsou ty estetické. Kouření způsobuje například větší kazivost zubů, vznik zubního plaku, zápach z úst, paradentózu a záněty dásní. A právě zánět dásní neboli gingivitida, se u kuřáků objevují až 6x častěji.

Proč jsou kuřáci více náchylní?

Základem zdravého a krásného chrupu je správná péče o dutinu ústní a o zuby samotné. Málokdo ví, že právě dým z cigaret má negativní dopad na ústní mikroflóru. Cigaretové zplodiny a nikotin negativně ovlivňují stav našich cév a způsobují jejich zúžení, které vede k nižšímu prokrvení dásní. Kouření také snižuje činnost imunitního systému, tělo se nedokáže bránit infekcím a tím se zvyšuje nárůst škodlivých bakterií. Toto celé má za následek krvácení dásní při jídle či čištění zubů, oteklé dásně a špatný dech.

Kartáček a pasta

Odmala je nám vštěpováno, že dutina ústní potřebuje zvláštní péči. Správná technika čištění zubů je neméně důležitá, jako správný výběr zubního kartáčku a pasty, která posílí přirozené prostředí v dutině ústní a oslabí účinek škodlivých bakterií.

Bojíte se usmát?

Kouření také stojí za žloutnutím zubů. I když tento problém zdraví neovlivňuje, může se podepsat na psychice člověka. Kdo by rád dával na odiv žluté zuby? Kouření jde ruku v ruce také s takzvanou kuřáckou melanózou – tzn. hnědým až hnědočerným zbarvením dásní, tváří a rtů. Všem těmto nevzhledným defektům lze poměrně snadno zabránit pečlivou hygienou.

Vsaďte na prevenci

Nejsnadnějším a zároveň nejtěžším preventivním opatřením je přestat kouřit. Ovšem každý kuřák ví, že  s tímto zlozvykem nelze skončit ze dne na den. Proto se vyplatí zaměřit se na péči o chrup. Pravidelně navštěvovat ordinaci zubního lékaře, který dohlédne na stav zubů a doporučí vhodná preventivní opatření. Kromě zubní pasty se naučit používat také ústní vody a mezizubní kartáčky. A zuby si samozřejmě čistit šetrným způsobem a to minimálně dvakrát denně.

Autor: UNILEVER ČR, spol. s r.o.

Chraňte se přirozeným způsobem

Zubní pasty Zendium podporují růst prospěšných bakterií, které přirozeně ochraňují dásně a bojují proti škodlivým bakteriím, jež způsobují problémy s dásněmi. Tyto zubní pasty jsou speciálně vyvinuty tak, že poskytují zubům i dásním komplexní péči. Absence SLS neboli Sodium Lauryl Sulfate zajistí maximální šetrnost k měkkým tkáním uvnitř vašich úst.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.