Je orální sex pro ženy škodlivý? Budete se divit! | Moje zdraví

Je orální sex pro ženy škodlivý? Budete se divit!

Je orální sex pro ženy škodlivý? Budete se divit!
Orální sex je pro ženy s normálním imunitním systémem poměrně bezpečná záležitost. Ale ne pro všechny. • Autor: iStock.com
3. února 2023 • 06:00

Až osmdesát pět procent žen se podle odborných studií věnuje při pohlavním styku orálnímu sexu. Tuto praktiku provozuje i přibližně stejně velké procento mužů. V médiích se ale často objevují informace o zdravotních rizicích orálního sexu. Jak to tedy je a jaké mýty kolem něj kolují?

Podle gynekologů nepředstavuje orální sex pro vagínu nic špatného. Faktem je, že v ústech i v pochvě existují bakterie, ale pro lidi s běžně fungujícím imunitním systémem by tato praktika neměla představovat žádný problém.

Video se připravuje ...
Jak často by muži měli masturbovat?VIDEO 

Můžu se nakazit genitálním oparem?

I zde se jedná spíše o individuální problémy. Pokud má například muž v ústech opar, skutečně ho může své partnerce orálním sexem předat. Orální opar se pak může změnit na genitální. Spousta lidí si myslí, že se nemůže nic stát a při sexuálním styku své zdravotní indispozice berou na lehkou váhu. To je ale velká chyba.

Chřipka i AIDS

Opar ale není jediná nepříjemná věc, která se ženě po orálním sexu může přihodit. Kvůli této praktice totiž můžete od partnera chytnout i obyčejnou chřipku. V některých případech by vás pak HIV pozitivní člověk mohl nakazit virem AIDS. Virové částice by se totiž mohly dostat do krevního oběhu.

Rakovina děložního čípku

Sféra vlivu orálního sexu na přenos chorob zatím není podrobně probádána, ale někteří odborníci podotýkají, že to možné je. Je tu i další problém, někteří odborníci uvádějí, že papilomaviry v krku partnera, se kterým provozujete orální sex, vám mohou v některých případech přivodit i rakovinu děložního čípku.

Zmiňované viry napadají pokožku či sliznici. Nutno podotknout, že tyto viry jsou v populaci celkem běžné. Faktem je, že ve většině případů papilomaviry žádné problémy nezpůsobují, ale znovu je to individuální a někomu mohou naopak hodně uškodit. Lidem se sníženou imunitou se kvůli nim totiž můžou vytvořit v krku karcinomy, ze kterých se může posléze vyvinout rakovina hrtanu. To může vést například i k poruchám hlasu.

Orální sex při menstruaci

Problémy pak mohou nastat i během porodu, kdy může dojít k přenosu viru z nakažené matky na dítě. Tyto případy se naopak nikdy nevyskytují u dětí narozených císařským řezem. Problém může ale nastat, pokud by snad někdo chtěl orální sex provozovat i během menstruace. Znovu by mohlo dojít k infekci, která by se do těla partnerky jednoduše přenesla krví.

Možná jsme vás překvapili a třeba své „sexuální hrátky“ trochu přehodnotíte. A pokud si tyto radovánky nechcete odepřít a nejste si jisti zdravotním stavem svého partnera, měli byste při orálním sexu používat ženský kondom. Je vyroben z tenkého latexu a zavést ho do pochvy můžete i několik hodin před pohlavním stykem. Faktem sice je, že to není zrovna moc „sexy“ způsob zábavy, ale je to rozhodně lepší, než pak strávit hodiny, dny a měsíce u lékaře.

Víte, kolik sexuálních pozic lidé během svého života průměrně vystřídají?


Autor: Daniel Mareš, Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.