Co je glioblastom: Příznaky a léčba mozkového nádoru | Moje zdraví

Glioblastom

Glioblastom řadíme k nejčastějším a bohužel také k nejzákeřnějším typům mozkových nádorů. Příčiny jeho vzniku nejsou zatím známé a správná léčba dokáže prodloužit život jen o několik měsíců.

Co je to glioblastom?

Glioblastom je nejčastější a zároveň nejagresivnější forma primárního mozkového nádoru. Tedy nádoru, který vzniká přímo v mozku a nikoli jako důsledek rakovinového bujení jinde v organismu. Vyskytuje se zpravidla u lidí nad 45 let a jeho prognóza je nepřívětivá.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Příčiny vzniku glioblastomu

Konkrétní příčiny zatím lékaři neznají. Za rizikové faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku, se obecně považují dědičnost, vystavení ionizujícímu záření, zranění hlavy a mozku anebo závažnější infekce. Například prodělání cytomegaloviru.

Glioblastom tvoří přibližně 20 % ze všech diagnostikovaných mozkových nádorů

Příznaky glioblastomu

Symptomy mozkových nádorů se obecně liší podle jeho umístění, a které části mozku utlačuje. Zpozornět bychom tedy měli v případě, když zpozorujeme nevysvětlitelné:

  • bolesti hlavy
  • zvracení
  • nevolnost
  • zmatenost
  • poruchy řeči, sluchu a vidění
  • křeče
  • ochrnutí
  • problémy s pamětí

Všechny tyto příznaky se mohou vyskytnout najednou, ale také postupně. Mohou se také hned z počátku projevit v plné síle, nebo se postupem čas pomalu nebo rychle zhoršovat.

Diagnostika

Přesnou diagnózu musí provádět specialista. Potřebuje k tomu snímek z CT nebo MRI vyšetření a vzorek podezřelé tkáně, který pak podrobí biopsii.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Léčba

Léčba zpravidla probíhá kombinací chirurgického odstranění glioblastomu a následného ozařování a chemoterapie. Pokud je to možné a glioblastom se nachází v přístupné části mozku, léčba začíná právě vyoperováním nádoru. Jestliže se nádor nepodaří odstranit celý, má právě radioterapie a chemoterapie zabránit v jeho dalším šíření. 

Prognóza

Prognóza u diagnostikovaného glioblastomu je velmi špatná. Průměrná délka přežití s tímto typem nádoru je pouze 12 měsíců. Léčba ale má smysl, dokáže totiž alespoň zlepšit kvalitu života. 

Autor: miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.