Strach ze slepic, čísel i vánku. 10 podivných fobií, o kterých jste ještě neslyšeli | Moje zdraví

Strach ze slepic, čísel i vánku. 10 podivných fobií, o kterých jste ještě neslyšeli

  • 4. srpna 2021 • 06:00

    Nejspíš už dávno víte, že existují lidé s panickým strachem z pavouků, stísněných prostor, výšek.. ale také třeba z knoflíků. Podivných fobií je ale na světě ještě mnohem víc. Některé působí jako přitažené za vlasy. Přesvědčete se sami.

  • Tafofobie

    Fobie s tímto zvláštním názvem znamená panický strach z pohřbení zaživa. Výzkum naznačuje, že vznikla (a pravděpodobně dosáhla vrcholu) v 17. století v době, kdy řádil mor. Lidé se tehdy obávali, že by je lékař mohl omylem prohlásit za mrtvé. Tafofobie byla dokonce fenomén, kvůli kterému vznikaly speciální rakve, ze kterých se dalo uniknout, a mrtvá těla byla často uložena dlouho před pohřbem, aby bylo zajištěno, že se nebožtíci už neprobudí.

    Autor: istock.com

    Video se připravuje ...
    Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

  • Eisoptrofobie

    Jde o chorobný strach ze zrcadel, nebo lépe řečeno z vlastního odrazu v zrcadle. Pohled do zrcadla může lidem s eisoptrofobií způsobit extrémní stud nebo úzkost a může vyústit až v depresi. Alespoň o tom vypovídá případová studie z roku 2014, která podrobně popisuje třicetiletý boj pětapadesátileté ženy s touto fobií.

    Autor: istock.com

  • Ombrofobie

    Ombrofobie je strach z deště. Spadá do kategorie „přírodních fobií“, které zahrnují také hurikány, sníh, chlad či vítr. Lidé s těmito fobiemi často mívají vzdělání související s počasím, což je spojené s tím, že lépe chápou potenciální nebezpečí, které kvůli němu může hrozit. 

    Autor: istock.com

  • Fonofobie

    Podle výzkumu, který proběhl v Malajsii, je fonofobie abnormální strach ze zvuků. Vědci zjistili, že jde většinou o běžné každodenní zvuky, které nemohou poškodit lidský sluch nebo způsobit bolest – zavírání dveří nebo třeba hlasitá konverzace. Fonofobie se někdy překrývá s takzvanou hyperaacusis, což je abnormálně silná reakce na zvuk, vycházející z části mozku, která zpracovává hluk.

    Autor: istock.com

  • Numerofobie

    Jde o strach z čísel, i když ne v tom smyslu, že si někdo myslí, že se pod postelí skrývají obří jedničky nebo nuly. Tato fobie se projevuje jako strach z matematiky nebo z práce s čísly. Existují určité důkazy, že numerofobní lidé mohou ignorovat nové osvědčené pracovní postupy založené na důkazech kvůli své averzi k číslům a statistikám.

    Autor: istock.com

  • Myrmekofobie

    Jde o chorobný strach z mravenců. Tento termín se obvykle používá pro druhy rostlin, které v přítomnosti tohoto hmyzu zvadnou nebo nereagují dobře. Výzkum týkající se fobií a „rojů hmyzu“ naznačuje, že nejen rostliny, ale také někteří lidé mohou být rovněž vyděšení z mravenců. 

    Autor: istock.com

  • Talasofobie

    Tento název označuje strach z oceánu nebo hluboké otevřené vody. Člověk může mít strach z mořských tvorů číhajících pod vlnami, svou roli ale hraje i hluboce zakořeněný strach z neznáma. 

    Autor: istock.com

  • Efebifobie 

    Jde o strach z teenagerů nebo dospívajících. Kulturní a demografičtí vědci již dávno pochopili, že téměř každá generace dospělých má mírné formy této fobie – což znamená, že se na dospívající dívají jako na někoho, kdo je „tak trochu mimo". U dospělých s těžší formou této fobie může trávení času s mladistvými tyto obavy rozptýlit.

    Autor: istock.com

  • Aerofobie

    Jde o nevysvětlitelný strach z čerstvého vzduchu nebo z pohybu vzduchu – například průvanu nebo vánku. Vhánění vzduchu na osobu s touto fobií může vyvolat svalové křeče a intenzivní překvapivou reakci.

    Autor: istock.com

  • Alektorofobie

    Jde o strach z kuřat nebo slepic. Případová studie z roku 2016 vypráví příběh osmnáctileté ženy, která měla jako dítě děsivé setkání se slepicí. Později, kdykoli uviděla slepici nebo kuře, měla strach, že ji klovne nebo na ni zaútočí. Dokonce začala pociťovat intenzivní úzkost při pohledu na jídlo připravené z drůbeže.

    Autor: istock.com

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.