Pět méně známých, ale účinných a zábavných způsobů, jak zlepšit své zdraví | Moje zdraví

Pět méně známých, ale účinných a zábavných způsobů, jak zlepšit své zdraví

Pět méně známých, ale účinných a zábavných způsobů, jak zlepšit své zdraví
Autor: iStock.com
18. ledna 2020 • 06:00

Pokud se zamyslíme nad tím, co bychom mohli udělat pro své zdraví, většinou máme jasno: zdravěji jíst, více se hýbat, přestat kouřit, málokdo asi řekne, že víc už dělat nemůže. Většina z těchto rad je jednoduchých, což ovšem neznamená, že je snadné je dodržet. My přinášíme trochu jiné tipy: Určitě si mezi nimi vyberete to, co vás bude bavit. A zdravotní benefity přijdou, ani nebudete vědět jak.

Pořiďte si domácí zvíře

Ano, pokud jste alergičtí, asi to nebude zrovna vaše cesta. Obecně ale domácí zvíře pomáhá lidem zůstat aktivní a přes všechny poškrábané kusy nábytku a občasný nepořádek také šťastnější. „Domácí zvíře má příznivý vliv na stres, na snížení krevního tlaku a celkově i snižuje riziko infarktu,“ říká veterinářka z Michiganu Megan Tieber.

Pokud tedy přemýšlíte o tom, že byste se měli více hýbat, pes může být řešením. Studie z Michiganské státní univerzity prokázala, že téměř polovina majitelů psů se denně aktivně hýbe nejméně půl hodiny denně pětkrát týdně. Sečteno – jsou to nejméně dvě a půl hodiny aktivního pohybu za týden, což je přesně to, co lékaři doporučují.

I přesto, že zvířata někdy dokáží člověku nadělat v domě paseku, většinu svého času jsou pro své majitele zdrojem dobré nálady. Pozitivní vliv zvířat na psychické zdraví dětí i dospělých prokazuje i řada studií. Výzkumy na lidech s depresí například opakovaně prokázaly, že u přibližně šedesáti procent pacientů dochází ke snížení symptomů onemocnění po té, co absolvovali terapii se zvířaty.

Pořiďte si zahrádku

Nemusíte zrovna kupovat lány půdy, ale pokud máte rádi přírodu a zeleň, popřemýšlejte, jestli byste se někde nemohli starat o záhonek nebo si dát truhlíky na balkon. Co vám zahrádka přinese?

Pobyt na čerstvém vzduchu a pohyb je vždycky zábavnější a účinnější, když vás fakt baví. Zahradničení je skvělou formou aerobního cvičení a lehkého posilování. Navíc k němu jako bonus dostanete vitamín D, což ve fitku nehrozí. Během zahradničení se pak můžete potkávat s více lidmi, obzvlášť, pokud si pronajímáte zahrádky ve stále populárních koloniích. V neposlední řadě pak účinně bojujete s demencí, jak dokazuje studie publikovaná v Medical Journal of Australia.

Buďte s přáteli

Nedávno jsme psali o studii, která dokazovala, že osamělí lidé mají stejné riziko, že onemocní, jak kuřáci patnácti cigaret denně. Dobré vztahy s rodinou a blízkými přáteli se čím dál tím významněji ukazují jako důležité pro fyzické i psychické zdraví.

Díky přátelům jste méně stresovaní a zároveň vám pomáhají udržovat mozek v kondici. Studie opakovaně ukazují, že lidé, kteří cítí podporu rodiny a přátel, mají větší šance dožít se vyššího věku než ti, co se cítí sami. Podobné výsledky ukazují studie na ženách s rakovinou prsu: Větší šanci na úspěšnou léčbu mají ty, které cítí podporu nejen rodiny, ale i přátel.

Spěte

Spánek není promarněný čas. Je důležitý proto, aby si odpočinulo nejen vaše tělo, ale i mozek. Dostatek spánku má vliv na správné fungování metabolismu, imunity, na plodnost, únava vede ke zvýšenému vnímání bolesti, k obezitě, zvyšuje se možnost onemocnění, vzrůstá riziko deprese, rakoviny, infarktu nebo mrtvice

Podle výzkumů spíme až o dvacet procent méně než naši předci. Každému vyhovuje spát jinak, zdravý člověk by neměl spár méně než šest a ani více než devět hodin denně. A ještě jedna důležité věc: myslete na co největší pravidelnost.

Smějte se

Smích snižuje krevní tlak, působí proti bolesti, je to ta nejlepší přírodní droga. Prospívá i naší imunitě. „Předpokládá se, že když se usmějete, imunitní funkce se zlepšuje, protože jste uvolněnější (díky uvolnění některých neurotransmitterů). Kromě preventivních opatření, jako je mytí rukou, proč se nebránit nachlazení a chřipce usmíváním?“ doporučuje Sharon Basara, vycházející ze svých dlouholetých zkušeností s výzkumem stresu a jeho vlivu na psychiku člověka.

Smích je také přirozené antidepresivum. Ano, jsou období, kdy má člověk pocit, že v jeho životě není čemu se smát. Věřte ale, že pomůže i to, když se do smíchu budete nutit. Podívejte se na videa Karla Nešpora a na jeho jógu smíchu a uvidíte, že smích je opravdu nakažlivý.  

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.