Suché, mastné, třepivé: Jak vybrat správnou péči pro vaše vlasy? | Moje zdraví

Suché, mastné, třepivé: Jak vybrat správnou péči pro vaše vlasy?

Suché, mastné, třepivé: Jak vybrat správnou péči pro vaše vlasy?
Vlasy vypadají podle toho, jak se o ně staráte. • Autor: shutterstock.com
21. září 2016 • 16:16

Ani dobrá kosmetická péče o vlasy někdy nestačí a nastoupit musejí moderní technologie. Co pokazíte doma, umí spravit váš kadeřník. A na co nestačí kadeřník, to s vaším vlasovým porostem provede odborník z oboru estetické medicíny. 

Ženy i muži navštěvují kadeřnictví a dlouze debatují o účesových trendech. Správně upravené vlasy do značné míry určují vzhled obličeje i celkový dojem. Zdá se tedy, že komu příroda nadělila kvalitní husté vlasy, má vystaráno. Ve skutečnosti tomu tak není - majitelka rovných vlasů by je chtěla mít vlnité a dámy s afrem na hlavě by daly nevím co za to, aby nemusely kudrny žehlit a narovnávat. Co je ale důležitější než délka vlasů a účes? Aby vlasy byly zdravé. Jedině tehdy má smysl se pouštět do náročnějších ošetření, jako je jejich zahušťování nebo prodlužování.

Péče zvenčí i zevnitř

Péči o vlasy můžeme rozdělit na vnější a vnitřní. Starat se o vlasy zvnějšku není tak složité. Stačí najít „svůj“ šampon, kondicionér, tužidlo, masku, balzám, lak i další ošetřující přípravky a používat je tak, aby vlasům prospívaly. Nejjednodušší finta, jak lze vzbudit dojem větší hustoty vlasů, je častěji je mýt a pro větší efekt používat šampony na zvětšení objemu. Většina žen si vlasy po umytí fénuje nebo žehlí. Optimální vzdálenost fénu při vysoušení je alespoň 30 cm, jinak hrozí jejich poškození. Před použitím žehličky je nutné vlasy dokonale vysušit, aby se teplem nepoškodila jejich horní vrstva.

Vhodné je také aplikovat ochranné stylingové prostředky, které vlas obalí a chrání ho před teplem. Není dobré žehlit je každý den, protože by se stávaly křehčími. Samozřejmostí by mělo být chránit vlasy před sluncem, aby nevybledly a nebyly vysušené. Všichni výrobci se předhánějí v nabídce „naprosto neškodných“ a šetrných produktů. Týká se to i barev, protože nedávným průzkumem bylo zjištěno, že až 70 % žen používá pravidelně barvicí přípravky na vlasy. Pokud chcete vlasy jen barevně zvýraznit, vystačíte s barevným přelivem. Chcete-li barvu svých vlasů změnit nebo zakrýt šediny, vybrat si můžete ze široké palety barev. Dobrou kondici vlasů pak poznáte podle toho, že se nelámou, netřepí, nepoletují, neplihnou a jsou lesklé.

Vlasy ale chtějí být krmeny i zevnitř. Aby byly krásné a dobře rostly, potřebují kvalitní výživu: vitaminy, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny, rostlinné extrakty. Že se naší kštici něčeho nedostává, poznáme podle jejího vzhledu. Přesvědčíme-li se, že to není nevhodnými kosmetickými prostředky, musíme se zamyslet nad svou stravou. Jíme dostatek mléčných výrobků, zeleniny, masa, ryb? Pijeme dostatečně? Jestliže jste na tyto otázky odpověděli kladně, zkuste navštívit lékárnu, kde se dají koupit přípravky určené pro vlasovou výživu. Obsahují vitaminy skupiny B (zejména B5 - kyselinu pantotenovou a B6 - pyridoxin), vitaminy C, D a E, aminokyseliny a minerální látky jako železo, zinek nebo selen. Jejich účinky ještě podpoří koenzym Q10. Ke zlepšení stavu vlasů přispěje i pravidelné cvičení a dostatek spánku.

Hormony ovlivňují bohatost kštice

A ještě něco se na jejich vzhledu projevuje - hladina estrogenu. Během těhotenství mívají ženy velmi bohatou hřívu, i když ji nikdy předtím neměly. Je to způsobeno právě zvýšenou produkcí zmíněného hormonu. Díky jeho působení vlasy zůstávají déle ve fázi klidu a nevypadávají tak rychle. Během několika měsíců po porodu se však hladina hormonu sníží, vlasy vypadají a krásný objem je pryč. Totéž se děje v době menopauzy, kdy si vlasy uchovávají méně vlhkosti, rychle se vysuší a ztrácejí lesk. Mužská ztráta vlasů pak bývá geneticky daná a dále rovněž souvisí s hormonálními změnami. 

Vlasy na míru 

Všechny užitečné informace o vlasové péči byste měli získat v dobrém kadeřnictví. Tam, kam pravidelně chodíte, odborníci poznají, co se s vaší hlavou děje, proč jsou vlasy matné, suché nebo slabé, a navrhnou řešení. Pomoc tu můžete najít také v případě řídkých vlasů -řešením je jejich zahuštění. Vybírejte ale certifikované pracoviště, kde objektivně posoudí, zda je pro vás tato metoda vhodná, protože v opačném případě může zapříčinit ještě větší vlasový výpad. Jestliže o vlasy dobře pečujete, a přesto nejste s kvalitou spokojeni, existují další možnosti, které nabízí dermatologie. Velkou oblibu si získaly metody mikrojehličkování a plazmaterapie, které stimulují kožní buňky. V prvním případě se do vlasové pokožky injekčně aplikují výživné látky, ve druhém má pomoci plazma získaná zpracováním vlastní odebrané krve. Léčba vyžaduje podle závažnosti problému až 10 ošetření v odstupu asi 3 týdnů, efekt je ovšem opravdu viditelný.

Při padání nezoufejte

Ani v případě rozsáhlé alopecie (padání vlasů) není nutné rezignovat. Situaci může zlepšit návštěva plastického chirurga, v jehož nabídce je transplantace vlasů. Při tomto zákroku je nutné, aby pacient měl nějaké své vlasy. Z nich se odeberou štěpy a přenesou se na postižená místa na hlavě. Velkou naději pro všechny, které trápí kvalita vlasů nebo jejich úplná ztráta, představuje nový systém vlasových biokompatibilních polymerových štěpů RealHair vyrobených pacientovi na míru. Polymerová kůže, v níž jsou vetkány přírodní lidské vlasy, se speciálním gelem připevní k lysému místu na hlavě tak, že dokonale přilne. Štěpy se nadále chovají jako vaše vlastní vlasy, lze je upravovat, lakovat nebo barvit. Při správné údržbě náhrada vydrží až 3 roky, potom je možné zákrok opakovat.

Vlasy stárnou stejně jako kůže na celém našem těle. Rozeznáváme pět příznaků jejich stárnutí: změna textury, nižší hustota, zvrásněný povrch vlasu, zvýšená suchost, lámavost. Ve vlasové pokožce se zpomaluje buněčná obnova, mikrocirkulace, klesá tvorba kožního mazu, který vlasové kořínky posiluje. Výsledkem je, že se vlasy stávají křehčími, snadno se lámou a ztrácejí lesk. První změny jsou viditelné už po třicítce a stav se dále zhoršuje s přibývajícími roky. Okolo 50 let věku dochází k částečné nebo úplné ztrátě melaninu, takže se objevují šediny. Spolu s hormonálními změnami vlasů ubývá a zhoršuje se jejich kvalita. 

Jaký máte typ vlasů? 

Normální vlasy: Jsou lesklé a zdravé, snadno se upravují a dobře drží svůj tvar. Na jejich mytí jsou vhodné neutrální šampony a kondicionér.

Suché vlasy: Jsou bez lesku, lámou se, mívají roztřepené konečky. Mohou být dány buď dědičně, nebo jde o následek barvení, trvalé ondulace a přílišného slunění. Lehce se zacuchávají a je těžké je rozčesat. Po umytí je vždy třeba aplikovat kondicionér, doporučeny jsou masky a zábaly.

Mastné vlasy: Rychle se zašpiní a zplihnou. Jsou výsledkem nadměrné produkce mazu na pokožce hlavy. Mýt by se měly denně jemnými šampony, sušit chladnějším vzduchem, občas je dobré jim dopřát speciální hloubkovou péči.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.