Jak se zbavit kruhů a váčků pod očima? | Moje zdraví

Kruhy pod očima nemusí být důsledkem nevyspání. Proč se objevují a jak se jich zbavit?

Video se připravuje ...
3. června 2018 • 06:00

Máte často tmavé kruhy pod očima? Myslíte si, že se na vaší pokožce objevují kvůli nevyspání či nadměrné únavě? Je to jen jedna z příčin. Faktorů, které tento jev ovlivňují, je totiž mnohem víc. Proč se tedy tvoří a jak se jich zbavit?

Zmíněné kruhy pod očima nemusí být jen důsledkem probdělé noci. Tento efekt nastává ve chvíli, kdy krevní cévy prosvítají pokožkou, která se zdá být tmavší. Pigmentace může být ale způsobena například chronickým zánětem v oblasti očí, který může po zahojení zanechat na daném místě hnědou skvrnu. Lékaři proto doporučují používat na pleť oční krém obsahující vitamín C.

Váčky pod očima

Nebo se vám snad  pod očima objevují napuchlé váčky? Důvodů může být znovu více. Jedním z nich jsou například různé typy alergie. Tento stav může ale způsobit třeba poloha při spánku, kdy máte hlavu zabořenou do polštáře. Znovu vám proti váčkům pomůže speciální krém s obsahem kofeinu či výtažky ze zeleného čaje.

Kruhy se tvoří i kvůli dehydrataci

Kruhy pod očima může mít ale na svědomí i stárnutí. S vyšším věkem jsou většinou kruhy znatelnější. Je to kvůli tomu, že člověk má kolem očí méně tuku. Jedná se ale i o důsledek ztráty kolagenu, což je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání.

Kruhy pod očima se nám obecně tvoří hlavně kvůli dehydrataci organismu. Ve vrchní vrstvě kůže je méně vlhkosti a její spodní vrstvy jsou pak méně viditelné. Vysušená pokožka a následná tvorba kruhů pod očima pak může být způsobena i například přehřátím v přetopených místnostech, ale i pobytem v klimatizovaných prostorách.

A jak je to tedy s v úvodu zmiňovaným nevyspáním? Je to jednoduché, když jsme unavení, máme tendenci si mnout oči a tím si ještě více pokožku dráždíme. Díky tomu se nám pak mohou vytvořit nehezké šedé kruhy, které vás po ránu před cestou do práce asi moc nenadchnou.

Jak se zbavit kruhů pod očima?

Možná jste si také všimli, že někteří lidé mají tmavé skvrny pod očima neustále. Na vině v tomto případě není ani jeden z výše popsaných důvodů. Může za to totiž genetika. Takže za kruhy pod očima v tomto případě mohou naši předci. Většinou je ale mají lidé pocházející ze Středomoří. I tito jedinci se jich ale mohou zbavit. Existují totiž speciální lasery, které umí pigment v kůži zaručeně odstranit.

Na vině ale může být i váš make-up, kterým se snažíte kruhy zakrýt. Použití různých očních stínů či řasenek je tak například kvůli alergické reakci může naopak vyvolat. Pokud se vám po použití některého druhu kosmetiky objevují kruhy pod očima, nedělá vám tento produkt dobře a měli byste se poohlédnout po jiné značce.

Problém ale může být i v tom, že se nedostatečně chráníte před sluncem. Pleti totiž jeho paprsky zrovna moc nepomáhají. Naopak, právě kolem očí je naše pokožka velmi tenká a kvůli slunci se na těchto místech mohou cévy velmi rychle roztáhnout a kvůli tomu se zvýší průtok krve. Před „smažením se“ na přímém slunci se tak nejprve ujistěte, že jste použili kvalitní a účinný opalovací krém.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.