Ani po operaci zad necítíte úlevu od bolesti? Pomoci může epiduroskopie | Moje zdraví

Ani po operaci zad necítíte úlevu od bolesti? Pomoci může epiduroskopie

8. června 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jste po operaci, nebo dokonce i několika operacích páteře, a přesto u vás stále přetrvává bolest zad? Nevěšte hlavu, řešení může poskytnout unikátní miniinvazivní výkon, který za pomoci speciální endoskopické kamery přesně odhalí zdroj bolesti a následně umožní šetrnou a rychlou léčbu.

Seznamte se s precizní metodou epiduroskopie, jejímž prostřednictvím vám od bolesti zad pomohou špičkoví odborníci na Klinice miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics v Praze.

Proč bolest zad po operaci zůstane nebo vzniká nová?

Bolest zad po operaci a často i po opakovaných operacích může vzniknout v důsledku tzv. syndromu selhání operační léčby páteře, označovaného odborně jako FBSS (failed back surgery syndrome). Tudíž ačkoliv absolvujete klasickou operaci páteře, která byla provedena technicky i anatomicky správně, i nadále trpíte bolestí, nebo u vás dokonce vznikne bolest nová. Tento problém postihne až třetinu pacientů po operaci, přičemž nejčastější příčinou vzniku tohoto stavu je epidurální fibróza, tedy nadbytek vazivové tkáně v epidurálním prostoru, která způsobuje jeho zúžení nebo dráždí či utlačuje nervový kořen.

Autor: EuroPainClinics

Jak epiduroskopie probíhá?

Zákrok probíhá v lehké anestezii v lehu na břiše. Pacientovi je nejprve do páteřního kanálu přes přirozený otvor v kosti křížové zavedena asi milimetrová endoskopická kamera, laserové vlákno a další nástroje k proplachování fyziologickým roztokem a k podání léčiva. Následně je laserem šetrně odstraněna přebytečná tkáň, která tlakem způsobuje bolest. Pokud je epidurální prostor zúžený, pro zpřehlednění a rozšíření prostoru se zavádí balonkovitý katétr. Doba zákroku se pohybuje v rozmezí od 20 do 60 minut a po následných cca dvou hodinách v klidu na lůžku může pacient odejít domů.

Video o průběhu zákroku epiduroskopie můžete zhlédnout zde:

V čem je pro pacienty výhoda epiduroskopie?

„Výhodou epiduroskopie je její dvojí efekt – diagnostický a prakticky ihned léčebný. Výkon se provádí zejména u pacientů, jimž konzervativní terapie jako např. rehabilitace, fyzioterapie či farmakoterapie nepřináší úlevu nebo již bolest nechtějí dále snášet,“ uvádí MUDr. Róbert Tirpák, FIPP, vedoucí lékař Kliniky miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics a jediný lékař s mezinárodní certifikací FIPP v České republice.  I když tento typ léčby za pomoci inovativních miniinvazivních a endoskopických výkonů, mezi které epiduroskopie patří, není vhodný pro každého pacienta a ne každý pacient bude pociťovat stejnou úlevu, přináší oproti konvenční léčbě řadu benefitů: nižší riziko poškození nervů, menší tvorbu epidurální fibrózy, menší výskyt infekcí, menší chirurgický řez a chirurgické trauma, rychlejší rekonvalescenci a návrat ke každodenním činnostem. Pokud si myslíte, že se tento zdravotní problém týká i vás, objednejte se nebo využijte možnost e-konzultací zdarma na www.europainclinics.cz/e-konzultace.


 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.