Bolí vás záda? Nový systém nabízí možnost sledovat intenzitu bolesti | Moje zdraví

Bolí vás záda? Nový systém nabízí možnost sledovat intenzitu bolesti

Bolí vás záda? Nový systém nabízí možnost sledovat intenzitu bolesti
Bolest zad trápí 80 procent Čechů • Autor: iStock.com
16. dubna 2018 • 12:00

Bolest zad trápí 80 procent Čechů. Podle lékařů je pro určení správné léčby důležité objektivně bolest změřit a sledovat ji v čase. Nově v tom pacientům může pomoci elektronická knížka Zdravel.

V době, kdy aplikace na telefonu sledují počet vašich kroků, rychlost pohybu nebo menstruační kalendář, už asi nikoho nepřekvapí, že existuje taková, která zaznamenává a spolu s lékařem vyhodnocuje intenzitu bolesti zad. Speciální aplikace je zdarma pro všechny uživatele systému.

Ve spolupráci s Klinikou miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics v Praze, specializovaným pracovištěm na léčbu bolesti včetně bolesti zad, byl do systému zabudován podrobný dotazník, který je určen právě pro sledování této bolesti.

V čem aplikace pacientovi pomůže?

Pacient si dlouhodobě sleduje subjektivní hodnoty, které se spojují do dlouhodobého trendu. Lékař i pacient tak mohou sledovat prakticky on-line, jak se bolest vyvíjí a zda je potřeba zasáhnout a dlouhodobě sledovat a vyhodnocovat vývoj kvality života pacienta.

„Přehled o vlastním zdravotním stavu a možnost jeho rychlého sdílení s lékařem napomáhá správné diagnostice i preskripci. Zabraňuje nadměrnému užívání léků proti bolesti a přispívá k rychlejší léčbě i další prevenci různých zdravotních problémů včetně bolesti zad spojené s vyzařováním do dolní končetiny,“ říká Michal Potůček, výkonný ředitel projektu Zdravel.

Dotazník určený ke sledování intenzity a vývoje bolesti zad a dolních končetin je však pouze začátek. „Do budoucna chceme do elektronické zdravotní knížky přidat podstatně více takových řešení, která umožní pacientovi kvalitně a dlouhodobě sledovat jeho stav, a tím poskytne lékaři kompletní informace,“ doplňuje Michal Potůček.

Zdravel umožňuje vložení vlastní zdravotnické dokumentace a její průběžné doplňování, sledování vývoje krevního tlaku, výpočet BMI, nabízí kompletní přehled o vyšetřeních, medikaci, očkováních nebo třeba i o termínech návštěv u lékaře. Aplikaci lze propojit i v rámci rodiny, a sledovat tak zdravotní stav svých dětí či rodičů.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.