Jak se vyhnout dětské skolióze? Na židli nezáleží, nechte je učit se vleže | Moje zdraví

Jak se vyhnout dětské skolióze? Na židli nezáleží, nechte je učit se vleže

Jak se vyhnout dětské skolióze? Na židli nezáleží, nechte je učit se vleže
Na tašce do školy tolik nezáleží, důležité je, v jaké poloze se dítě učí • Autor: iStock.com
13. září 2018 • 06:00

Dětské vady páteře obvykle v předškolním věku nejsou příliš nebezpečné a často se samy od sebe srovnají. Důležité ale je, aby dítě mělo dostatek pohybu a také správnou školní tašku, aby se mu záda trvale nezničila.

Nějakou vadu v držení těla má podle fyzioterapeutů zhruba třetina dětí v předškolním věku. Tyto vady ale nejsou trvalé a během puberty zmizí. Problém ale je, že kvůli dlouhému sezení ve škole, nedostatku pohybu i přetíženým aktovkám přibývá dětí se skoliózou. Ta se projeví obvykle v dospívání.

Skolióza velmi často vzniká v pubertě v době, kdy dítě rychle roste. “Vzniká v době, kdy kosti rostou rychleji, než svaly stačí sílit a růst, tudíž svaly nestačí držet napřímenou páteř proti gravitační síle Země. Nějakou vadu zad, které si všimne oko fyzioterapeuta, má téměř každé dítě zhruba od páté třídy. Ve většině jde o problémy, které jsou přehlížené a bolestivě se projeví až později,” vysvětluje hlavní fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky Iva Bílková.

Co by vás mělo varovat

Rodiče by si rozhodně neměli dělat starosti, pokud jejich dítě má v předškolním věku odstáté lopatky a vypouklé bříško. S nástupem hormonu testosteronu se totiž v první až v druhé třídě problém spraví. “Díky dostatečnému pohybu se klukům začnou rýsovat svaly a holčičky z bříška vyrostou. Této samoregulaci však výrazně překáží sedavý způsob života, proto je nutné, aby děti dlouhé sezení ve školních lavicích kompenzovaly volnočasovým pohybem,” doplňuje Iva Bílková.

První třída je v tomto směru pro děti velkým zlomem, protože musí celé dopoledne a někdy i déle sedět na židli. Tento stav může ještě zhoršit nesprávný výběr aktovky i vybavení dětského pokoje. Jak tomu zabránit?

Správná taška

Věděli jste, že děti na prvním stupni nosí v aktovkách 20 až 25 procent své váhy? To je stejné, jako by dospělý člověk o hmotnosti 70 kilogramů několikrát denně přenášel zhruba patnáct kilo. “Hmotnost aktovky hraje v motorickém vývoji dítěte významnou roli. Sama o sobě by měla být co nejlehčí, optimálně 800 až 1200 gramů, ergonomicky polstrovaná na zádech a se širšími ramenními pásy, které lépe roznášejí váhu na celá ramena a záda,” radí Iva Bílková.

Horní hrana aktovky by měla být zhruba ve výšce ramen dítěte, ne výše. Proto je dobré, když jde aktovka dobře nastavit. Když je výška nižší, aktovka totiž táhne tělo příliš dozadu a bederní páteř je prohnutá. Váhu aktovky dítě vyrovnává tím, že předsune ramena a hlavičku a začne se hrbit. “Prvňáčkům bych určitě doporučila pevnou aktovku, dítěti od třetí třídy už je možné pořídit kvalitně vypolstrovaný, na zádech zpevněný školní batoh,“ dodává Iva Bílková.

Židle není tak důležitá, nutný je pohyb

Hodně rodičů má tendenci investovat do drahých židlí. To ale není tak důležité. Více než na židli by totiž dítě mělo být doma v jiné pozici než ve škole. I kdyby děti ve školních lavicích seděly správně, hodina je dlouhá, židle tvrdá a zátěž z vlastně nehybného sezení svaly unavuje, takže se dítě po čase začne hrbit a bortit a záda ho bolí.

Fyziterapeuté proto říkají, že nejlepší by bylo, kdyby děti mohly sedět na míči, občas si zahopsat a protáhnout svaly podél páteře. To je ale ve škole nemožné, proto je dobré to dětem dopřát alespoň doma.

Nezlobte se také na děti, pokud se učí v leže na zemi. “Zvládá-li v této pozici i psát, nebránila bych mu, protáhne si bederní páteř, kterou u stolu hrbí na opačnou stranu,” doporučuje pro mnoho rodičů nečekanou možnost Iva Bílková.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.