9 potravin, které mají nejvíce vitaminů: Proč je potřebujeme a k čemu jsou dobré | Moje zdraví

9 potravin, které mají nejvíce vitaminů: Proč je potřebujeme a k čemu jsou dobré

9 potravin, které mají nejvíce vitaminů: Proč je potřebujeme a k čemu jsou dobré
Dopujte své tělo vitaminy, nejlépe přirozenou cestou. • Autor: istock.com
7. prosince 2021 • 14:00

Naše tělo dopují zdravím a nejlépe je, když je přijímáme v jejich přirozené formě, tedy v jídle. Vitaminy. Pomáhají správnému fungování metabolismu, jsou prevencí nemocí a celkově posilují naši obranyschopnost. Po jakých potravinách sáhnout, když si chceme dopřát vitaminovou bombu?

Vyznáte se ve vitaminech? Dělí se do dvou základních skupin – vitaminy rozpustné ve vodě a v tucích. První skupinu tvoří vitaminy skupiny B a C, které se v těle neukládají a přebytky náš organismus hned vyloučí. Do druhé skupiny patří A, D, E a K, které si tělo umí uložit i na týdny. Je však možné se jimi předávkovat, proto je vhodné dbát na vyvážený příjem této skupiny. Které potraviny tedy skrývají zásobárnu vitaminů?

Video se připravuje ...
Vitaminy v těhotenství. Jaké opravdu potřebujete pro správný vývoj plodu?VIDEO 

Ryby a mořské plody

Výživoví poradci je doporučují skoro každému. Jaké poklady v nich najdete? Například vitamin D. V tučných rybách (např. tuňák, losos) jsou vitaminy A a B. Plody moře skrývají vitaminy skupin A, B i C.

Listová zelenina

Zde se skrývají přírodní antioxidanty v podobě vitaminů A, C, E a K. Špenát, hlávkový salát či rukolu bychom měli konzumovat pravidelně. „Trendem posledních let a vhodným způsobem, jak dostat vitaminy i do někoho, kdo zelenině v klasické úpravě neholduje, jsou různá smoothie. Výhodou je možnost nakombinovat ovoce se zeleninou podle svých představ, a to za zachování veškerých zdraví prospěšných látek. Například kombinaci řapíkatého celeru s jablkem nebo avokáda se špenátem a banánem,“ říká Jaroslav Neuman, nákupčí ovoce a zeleniny z online supermarketu Košík.cz.

Ořechy a semínka

Jsou drobné, přesto v nich najdeme velké množství vitaminů A, E, K a B, které blahodárně ovlivňují například naši nervovou soustavu. Kešú, mandle, lískové nebo vlašské ořechy či pistácie jsou však i kaloricky náročnější, proto zase myslete na linii.

Klíčky

Řeřicha, ředkvička nebo vojtěška či fazole mungo. Jejich klíčky vás nadopují vitaminy C, B, E a K. Fazole mungo pak speciálně obsahují vitamin C, dokonce stejné množství, jaké nalezneme v citrusech.

Brokolice

Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminu C, také vitaminy A, B a K. Aby se ale jejich obsah zachoval, upravujte ji krátce. Ideální je blanšírování nebo vaření v páře.

Chřest

Je skvělým zdrojem betakarotenu, vitaminů A, C a E a ve 100 g chřestu dostaneme do těla více než polovinu doporučené denní dávky vitaminu K. Ten působí na kosti a srážlivost krve.   

Chilli papričky

Další zásobárna vitaminu C, ve 100 gramech najdeme více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Klasické papriky v sobě obsahují vitaminy A, E a K. 

Játra

Někomu chutnají, jinému ne, je ovšem pravda, že v nich najdeme spoustu vitaminů. Všechny z řady B, vitamin D, rovněž i vitamin A. Jen těhotné ženy by si měly dát na játra pozor, jim by nadměrná dávka vitaminu A mohla uškodit.

Bobuloviny

Borůvky, maliny, rybíz, víno nebo ostružiny klidně zobejte, dopřejete tělu vitaminy C a B, které pročistí organismus. A kulička rakytníku pokryje denní doporučenou dávku vitaminu C, dále i vitaminy A, E, D, K a B.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.