Co umí léčit česnek? Připravte si z něj oxymel, zázračný nektar ze starého Řecka!
Naše prababičky říkávaly „všechno je na něco, česnek je na všechno“. Proto se tato rostlina stala pevnou součástí přírodní medicíny a její využití i obliba stále rostou.
Česnek setý (Allium sativum) pochází z Mongolska, odkud se přes Čínu dostal do Evropy. Staří Řekové a Římané ho považovali za posvátnou rostlinu a připisovali mu posilující účinky. Dávali ho jíst vojákům na válečných výpravách a účastníkům olympijských her. Nenáročná cibulová zelenina pak postupem staletí zdomácněla na každém poli a zahradě a stala se lékem sedláků a venkovanů.
Jak se vyznat v planých odrůdách českeku? Podívejte se na video:
Vytrvalá rostlina je bohatá na vitaminy A, B a C, selen, vápník, jod a allicin, látku se silným antibakteriálním a protiplísňovým účinkem. Dovede si poradit s kvasinkou Candida albicans a z 560 kmenů zlatého stafylokoka jich 500 spolehlivě ničí. Česnek také ozdravuje střevní mikroflóru, pomáhá při infekčních průjmech a ničí parazity ve střevech. Zcela zásadní prospěch má pak z užívání česneku kardiovaskulární soustava. Bílé stroužky snižují hladinu tuku, škodlivého LDL cholesterolu, mají příznivý dopad na krevní tlak, ředí krev, rozpouštějí krevní sraženiny, zlepšují práci srdečního svalu a působí proti kornatění cév.
Málo, ale pravidelně
Česnek užívejte s mírou (maximálně tři stroužky na den). Vždy jej jezte čerstvý (tepelným zpracováním se ničí jeho účinky) a konzumujte jen během dopoledne. Pozdější konzumace by mohla způsobit nevolnost či podráždění žaludku. Oloupané stroužky nikdy nejezte celé. Buď do nich udělejte pár řezů, nebo je nakrájejte na tenké plátky. Jedině tak se aktivuje allicin.
Připravte si česnekový oxymel
Již ve starém Řecku byl běžnou součástí lékopisů oxymel, směs medu, octa a léčivých bylin. Na oxymely se v průběhu času zapomnělo, přitom disponují velmi silnými terapeutickými účinky. Zejména kombinace česneku a medu slouží jako velmi dobrý prostředek proti nachlazení, chřipce, kašli a zánětu dýchacích cest.
Osm stroužků česneku oloupejte a propasírujte do sklenice. Přidejte jeden šálek jablečného octa (nejlépe v biokvalitě), tři šálky kvalitního medu a vše dobře zamíchejte. Nádobu uzavřete víčkem, pod které vložte mikrotenovou fólii, a sklenici dejte do temné a chladné místnosti (spíž, sklep). Nechte tři neděle fermentovat, sklenici protřepávejte alespoň třikrát týdně. Poté směs přeceďte přes sítko do nové sklenice, zavřete ji a uchovávejte v ledničce. Užívejte dvakrát denně jednu čajovou lžičku půl hodiny před jídlem.
Medvědí síla
Medvědí česnek (Allium ursinum) používali jako léčebný prostředek již staří Římané. Jeho hlavní účinnou složkou je vitamin C, hořčík, mangan, železo a sirnatý éterický olej. Ten pomáhá štěpit tuky a stimuluje činnost jater, což se projeví na zlepšení zažívání a látkové výměny. Zároveň chrání cévy, srdce, snižuje vysoký krevní tlak a preventivně působí proti angině pectoris, infarktu a mozkové mrtvici. Je také zdatným bojovníkem proti herpesvirům a některým bakteriím rodů Bacillus, Enterococcus a Streptococcus.
Na jaře je pak medvědí česnek součástí detoxikačních kúr. Organismus vyčistí od škodlivých látek a posílí jej po dlouhé zimě. Nejlepší je hodit pár listů do mixéru a společně s mrkvovou šťávou z nich připravit smoothies. I v ostatních případech zásadně používejte čerstvé listy, nasekejte je do zeleninových salátů nebo z nich připravte pesto. Pokud potřebujete užívat medvědí česnek delší dobu, zvolte raději tinkturu.
Pozor na záměnu
Při sběru česneku medvědího (probíhá v dubnu a v květnu) si dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou nebo smrtelně jedovatým ocúnem, které mají podobné listy. Česnek spolehlivě poznáte, pokud promnete listy mezi prsty. Budou mít pronikavý česnekový zápach.
Stačí uříznout nať Naťový česnek (Allium tuberosum) se v Evropě poprvé objevil v roce 1985, kdy byl v Německu předveden na jedné zahradnické výstavě. Pro svoji kořeněnou chuť a léčivé účinky se brzo rozšířil i do ostatních států starého kontinentu. Jako jeho ostatní příbuzní obsahuje hořčičné oleje s příměsí síry, jež mají antiseptické vlastnosti. Působí proti kvasným a hnilobným procesům ve střevech, zmírňuje nadýmání a podporuje trávení. Jeho užívání je velmi jednoduché. Stačí jen uříznout zelené lístky a nakrájet je do tvarohových pomazánek nebo do žervé. Skvěle ochutí také saláty, polévky, zeleninové, rybí, rýžové a vaječné pokrmy.
Naťový česnek je víceletá rostlina odolná proti zimě (semínka dostanete v zahradnických centrech). Roste podobně jako pažitka. Sklízí se v druhém roce během léta, přičemž při řezu nechte u země pět centimetrů vysoké zbytky listů. Rostlinu můžete pěstovat jak ve velkém květináči na terase, tak i na zahradě. V létě vás potěší krásnými bílými hvězdicovitými květy, které lze natrhat a nasypat na chleba s máslem nebo s tvarohem.
Pokud vám vadí intenzivní chuť čerstvého česneku, užívejte tinkturu nebo kapsle, které dostanete v prodejnách s bylinkami a v lékárnách. Při užívání buďte opatrné v těhotenství a při kojení.