7 překvapivých kombinací oblíbených jídel, které ničí zažívání
Milujete obědovou kombinaci šťavnatého masa a opečených brambor nebo si děláte rádi smootie z banánu a mléka? Pokud ano, asi vás trošku zklameme. Tohle mixování jídel totiž není vůbec zdravé. Prozradíme vám proč a jaké další věci byste na talíři rozhodně neměli kombinovat.
Dokonce i malé dítě ví, že pokud sní třešně a zapije je vodou, může ho pořádně rozbolet břicho. Existuje ale i celá řada dalších kombinací potravin, které mohou negativně ovlivnit náš trávicí systém, nebo dokonce způsobit nevolnost. Které to jsou?
TIP NA VIDEO: Jíst zeleninu spíše syrovou nebo vařenou? A jak ovlivňují naši imunitu?
Káva a sendvič
Když jsme na cestách, rádi občas někde zhltneme sendvič, obložený chleba nebo toust a zapijeme ho kávou. Tuhle kombinaci ale naše tělo příliš neocení. Polyfenoly a taniny v čajích a kyselina chlorogenová v kávě blokují vstřebávání železa tělem tím, že se na něj vážou během trávení. Pokud pijete čaj nebo kávu při nebo po jídle, koledujete si o chudokrevnost (anémii). Mnoho žen vykazuje nižší hladinu železa, zejména během menstruace, kdy jeho nedostatek může přispět k únavě a změnám nálady.
Tip: Pokud chcete zlepšit vstřebávání železa, pijte méně čaje a kávy nebo se je snažte vypít hodinu před jídlem a ne až po něm.
Bílé pečivo a džem
Konzumovat jednoduché sacharidy není dobrý nápad, pokud si chcete udržet štíhlou linii. Způsobují prudký nárůst glukózy (hladiny cukru v krvi) a přidání rafinovaného cukru (džemu) do této rovnice tento stav ještě zhorší. Nadbytečný cukr se pak bude ukládat ve vašich tukových buňkách, což vede k přibírání na váze.
Tip: Pečivo s džemem k snídani nahraďte zdravější, a přesto chutnou kombinací: třeba bílým jogurtem s chia semínky a ovocem.
Maso a opečené brambory
Jen málokdo dokáže odolat lahodnému steaku s opečenými bramborami nebo hranolkami. Bohužel se ale jedná o velmi těžkou kombinaci potravin. Škrob obsažený v bramborách vyžaduje k trávení alkalické zažívací šťávy a bílkoviny z masa naopak kyselé. Společně tak můžou způsobit zažívací problémy, jako jsou pálení žáhy, říhání, plynatost a podobně.
Tip: Jako přílohu k masu zvolte neškrobovou zeleninu – chřest, brokolici, květák, zelené fazole nebo cuketu.
Těstoviny a mleté maso
Předchozí případ platí i pro mleté maso v kombinaci s těstovinami. Slinné žlázy produkují ptyalin a amylázu, které přeměňují škrobové sacharidy (obsažené v těstovinách) na jednoduché cukry. Když se ale jednoduché cukry smíchají s bílkovinami (v mase), vytvářejí nebezpečnou chemickou směs, která může v průběhu času vést až k cukrovce či kardiovaskulárním potížím.
Tip: Je lepší jíst těstoviny samostatně. Vyzkoušejte těstoviny z tvrdé pšenice a kombinujte je s bylinkovými omáčkami, sýrem nebo zeleninou.
Pivo a slané oříšky
Oblíbenou hospodskou kombinaci by měli v restauracích raději zakázat. Potraviny s vysokým obsahem soli (mezi které solené ořechy jako arašídy nebo mandle rozhodně patří) jsou nejen nezdravé, ale také vedou k dehydrataci a zvyšují pravděpodobnost, že si budete chtít dát další půllitr piva. V podstatě je to pro majitele restaurací i marketingový tah!
Tip: Pijete-li alkohol, mějte vždy po ruce vodu nebo sodovku, abyste zabránili dehydrataci.
Mléčné výrobky a ananas
Kyselé ovoce zpomaluje trávení, zejména po ránu. Kromě toho ananas obsahuje bromelain, enzymatický komplex, který může v kombinaci s mléčnými výrobky způsobit intoxikaci.
Tip: Místo ananasu si dejte raději suché meruňky nebo švestky.
Banány a mléko
Tato kombinace je velmi oblíbená mezi stoupenci zdravého životního stylu, protože je výživná a rychlá na přípravu. Někteří odborníci na výživu se však domnívají, že ovoce, zejména sladké, by se mělo konzumovat samostatně. Zůstává v těle déle, což zpomaluje trávicí systém, zvláště když se konzumuje s jinými potravinami. Pokud jde o mléko, je také zdravější pít ho samostatně.
Tip: Banány si dávejte nejlépe jako svačinku mezi hlavními jídly.