Imunitu posílí houby či hořec. Myslete i na psychiku, pomůže homeopatie a levandule | Moje zdraví

Imunitu posílí houby či hořec. Myslete i na psychiku, pomůže homeopatie a levandule

Imunitu posílí houby či hořec. Myslete i na psychiku, pomůže homeopatie a levandule
Autor: Shutterstock
2. listopadu 2021 • 14:00

Osvědčeným způsobem, jak posílit imunitu, je zdravá strava, dostatek pohybu, otužování a vitamíny. Existuje ale řada dalších pomocníků – například bylinky nebo homeopatika. Co stojí za vyzkoušení?

Jednou z možností, jak se bránit nemocem, je grapefruit. Výtažek ze semen tohoto ovoce doporučuje známá česká bylinkářka Jarmila Podhorná: „Extrakt ze semen grepu působí proti stovkám kmenů virů a bakterií. Navíc obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitu a čistí organismus, takže pomáhají proti nachlazení a infekcím.“ 

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Jelikož grepové kapky působí také jako přírodní antibiotikum, pomáhá grep nejen jako prevence virových a bakteriálních infekcí, ale i při jejich léčbě. 

Podobně jako grapefruit působí i žampion. Látky v něm obsažené pomáhají při problémech s horními cestami dýchacími, ale i průduškami. Nejlépe poslouží žampiony ve formě tinktury. Žampiony však nejsou jediné houby vhodné pro boj s chřipkou a nachlazením. Podobnou službu prokážou také japonské houbičky šitake s výraznými protivirovými účinky.

Téměř univerzálním pomocníkem je česnek, a to jak setý, ze kterého využíváme cibulku, tak medvědí, který svou sílu nese v listech. Jako pomocník proti šíření infekčních onemocnění se používal již ve starém Egyptě. Nejen v kuchyni, ale i v lékárničce poslouží rovněž bazalka. Ta, ať už ve formě tinktury, čajové směsi, nebo koupele, nezapře své antibakteriální účinky, úlevu při bolesti ani pomoc s vykašláváním.

Ze starých herbářů

Dobrou službu v prevenci i v akutním boji s nemocemi nám prokážou i rostliny, které známe spíš od našich babiček. Typickým příkladem je čertův kořen, známý také jako sibiřský ženšen, který se používá mimo jiné při doléčování infekčních chorob, slabosti a virových onemocněních. „Čertův kořen působí jako adaptogen a harmonizátor, což znamená, že mimo jiné zvyšuje obranyschopnost organismu,“ doplňuje bylinkářka. Právě dobrá imunita je podle ní základem pro boj organismu s virovými a bakteriálními onemocněními.

K jedněm z nejlepších antibakteriálních prostředků patří lichořeřišnice. Likviduje v organismu streptokoky, stafylokoky a další druhy bakterií, hlavně na dýchacích a močových cestách. Vynikajícím ochranným prostředkem proti virům jsou dále pupeny vrby zpracované v gemmoterapeutikum. Ty pomáhají též již při vzniklé viróze a snižují i vysoké teploty.

Čaj z bezu

O účincích černého bezu svědčí známé staré rčení „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Ke zlepšení stavu organismu se odedávna využívalo hned několik částí bezu. Čaj z květů je vynikajícím prostředkem na nemoci z prochladnutí, ničí bakterie a čistí zahleněné průdušky. Plody bezu zlepšují nervové problémy, pupen zase může pomoci s likvidací virů a bakterií.

Bylinky pomáhající psychice

Kromě fyzického zdraví ale imunitu posiluje výrazně i dobrý stav psychiky. Pokud běžně doporučované rady nepomáhají a zároveň se nechcete uchýlit k chemii, řešení přináší homeopatický léčivý přípravek Sédafif PC. Ten, díky svému komplexnímu složení, zmírní příznaky stresu během dne, a tím zkvalitní spánek v noci. Tradičně se používá při příznacích stresu, jako jsou neklid, nervozita, podrážděnost a poruchy koncentrace. Vždy však mějte na paměti, že byste svůj fyzický i psychický stav měli v tomto případně konzultovat s lékařem.

Sédatif PC obsahuje výtažky z několika bylin, kterými jsou například měsíček lékařský nebo vlaštovičník větší v homeopatickém ředění. Podává se ve formě tablet a může se současně užívat i s dalšími léky. Jeho nespornou výhodou je, že jej mohou užívat i děti a těhotné a kojící ženy.

Další bylinou zlepšující psychiku je levandule, kterou můžete najít v léčivém přípravku Lavekan. Zmírňuje nadměrné uvolňování látek přenášejících vzruchy v mozku (neurotransmittery), které vede k úzkosti, podrážděnosti, neustálému proudu myšlenek, ztíženému soustředění, narušení spánku a tak dále. 

Autor: Marie Chmelíková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.