5 tipů, jak posílit imunitu než začne podzim | Moje zdraví

5 tipů, jak posílit imunitu než začne podzim

5 tipů, jak posílit imunitu než začne podzim
Alergie • Autor: istockphoto.com
14. září 2021 • 08:00

Léto už je téměř za námi a chladnější počasí může ohrožovat naši imunitu. Její význam byl za poslední rok skloňován ve všech pádech, proto všichni víme, jak je podstatná. Důležitá je prevence a posilování přirozené obranyschopnosti. Jak připravit náš imunitní systém na příchod podzimu?

Vitamíny

Mezi nejznámější vitamíny prospěšné pro obranyschopnost patří vitamín C. Ten najdete v rakytníkové šťávě, šťávě z černého bezu, v kysaném zelí, v čerstvém ovoci a zelenině. Hned za ním stojí vitamín D, který získáváme přirozenou cestou ze slunečních paprsků. To bývá na podzim problém, proto zkuste zařadit do svého jídelníčků tučné ryby, vejce, máslo a hovězí maso. Důležité jsou i vitamín A, který prospívá střevní mikroflóře a vitamín E, který je silný antioxidant a pomáhá tělu likvidovat volné radikály. Pokud máte pocit, že nemáte dost vitamínů z přírodních zdrojů, zkuste vitamínové doplňky v podobě kapslí.

Video se připravuje ...
10 způsobů jak podpořit imunituVIDEO 

Ve zdravém těle zdravý duch

Pohyb na čerstvém vzduchu prospěje nejen vaší kondici, imunitě ale i pomáhá vyčistit hlavu po celém dni. Snažte se sportovat za každého počasí, jen mu přizpůsobte oblečení. Imunitě prospívá pravidelné saunování a otužování. Ale opatrně! Tyto aktivity nejsou vhodné pro všechny. Záleží na zdraví a kondici každého z nás.

Zdravá střeva

Střeva jsou domovem 70 % všech imunitních buněk, a proto jsou považována za centrum imunitního systému. Věnujte jim proto pozornost a dopřejte jim probiotika. Jezte více jogurtů, kefírů a kysaného zelí a zkuste kimchi a kombuchu. V těchto potravinách se nachází přírodní probiotika prospěšná střevní mikroflóře.

Homeopatika

Podpořit imunitu můžete i prostřednictvím homeopatie. Jak fungují? Jsou to silně zředěné a dynamizované aktivní látky rostlinného, živočišného nebo minerálního původu, které dokáží stimulovat imunitní systém člověka a jejich velký přínos je právě v preventivním užívání. Homeopatie je v předcházení nemocem velmi užitečná a může se i vhodně doplňovat s vitamíny či doplňky stravy na imunitu.

Bylinky

Pokud máte rádi bylinky, vsaďte na tinkturu nebo sirup z černého bezu. Látky obsažené v bezince totiž brání množení chřipkového viru. Podobnou službu splní také sirupy nebo šťávy z rakytníku řešetlákového. Jsou přírodní zásobárnou vitamínu C a kromě toho obsahují vitamíny A, B, D, E, F a K. I u bylinek a vitamínů platí, že je potřeba jejich konzumované množství kontrolovat, protože mohou mít nežádoucí účinky a je dobré mít pod kontrolou i jejich vzájemné kombinace.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.