Svízel | Moje zdraví

Svízel

Svízel je široký rod bylin z čeledi mořenovitých. Rostliny tohoto rodu, tvořeného asi 400 druhy, se vyskytují ve všech světadílech.

Popis

Je více druhů svízele. Svízel přítula (galium aparine) je rozšířený na polích, lukách a při plotech, zemědělci ho ničí chemickými prostředky. Na výletě ho poznáte podle toho, že se rád chytá na oblečení. Dosahuje výšky 60-160 cm, listy má přeslen-ovité rozmístěné na ose a zelenožlutý okolík květů na stopkách. Stopka je drsně ochlupená. Nazývá se také svízel šplhavý.

Svízel syřišťový (galium verum) se více vyskytuje ve vyšších polohách, je vzpřímený, 30-60 cm vysoký, zlatožluté květy mají silnou medovou vůni. Kvetoucí nať se sbírá v červenci.

Svízel povázka (galium mollugo) má žlutobílé jemné kvítky, je medonosný a vyskytuje se velmi hojně na stráních a cestách. V době květu je téměř poléhavý.

Účinné látky

Svízel obsahuje Glykosidy galiosin, rubiadin glykosid, asperulosid, třísloviny, kumarin, saponiny, minerály a stopy silice.

Účinky na zdraví

Všechny jmenované druhy svízele mají přibližně stejné léčivé účinky, ovlivněné stanovištěm. Používáme je stejným způsobem.

Svízel slouží k podpoře imunity a detoxikaci organismu. Pomoc prý může i s bolestmi hlavy, s problémy nervové soustavy a ženy jej mohou vyzkoušet i v průběhu křečí při menstruaci. Navíc působí diureticky (močopudně), pozitivně na trávení a zevně i na různé kožní problémy, tedy na některá onemocnění či drobné ranky. Svízel je i spolehlivým prostředkem při velmi těžkém onemocnění ledvin, hnisání ledvin, dokonce i tehdy, když selžou všechny další prostředky. Svízel také čistí od chorobných látek ledviny, játra, slinivku břišní, slezinu. Kdo má poruchy lymfatických žláz, měl by pít denně čaj. Působí i proti chudokrevnosti.

Výskyt

Roste v křovinách, v pobřežních houštinách, ve světlých lesích, v sadech, na rumištích, na hromadách hnoje a v polích, kde zapleveluje plodiny, hlavě obilniny a luskoviny. Svízel je odolný vůči zastínění, a proto se může vyskytovat i v hustých porostech.

Sběr

Nať je vhodná ke sběru krátce před rozkvětem nebo na počátku květu během května a června, nejlépe kolem poledne. Sbíráme ji opatrně, protože se snadno vytrhává ze země i s kořeny, proto ji raději stříháme těsně nad zemí. Sušit ji musíme rychle při maximální teplotě 35 °C.

Domácí recepty

Mast na pleť

Přísady:

  • 250 g kokosového tuku
  • 1 vrchovatou hrst svízele syřišťového či svízele povázky
  • cca 12,5 g včelího vosku (seženete ve včelařské prodejně nebo u včelaře)

Postup:

Kokosový tuk rozehřejte ve vodní lázni (nesmí vařit). Vsypte do něj svízel a nechte louhovat přes noc. Druhý den opět směs rozehřejte. Můžete nechat “táhnout” cca 1 hodinu v troubě na 60 °C. Tento postup lze opakovat 2-3 dny po sobě. Poté vmíchejte  50 g včelího vosku (nebo  medových víček) pro zhutnění. Směs sceďte, přefiltrujte přes plátno a ihned plňte do skleněných nádobek. Po ztuhnutí skladujte v lednici.

Mast hydratuje, vypíná pokožku, vyhlazuje vrásky, zklidňuje podrážděnou pokožku a odstraňuje pigmentové skvrny.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.