První pomoc při vdechnutí předmětu, popálení, opaření, krvácení a otřesu mozku | Moje zdraví

První pomoc pro miminka při úrazech, popáleninách nebo anafylaktickém šoku

První pomoc pro miminka při úrazech, popáleninách nebo anafylaktickém šoku
Víte, jak pomoci svému dítěti v případě úrazu? • Autor: istockphoto.com
18. května 2018 • 14:00
Žádný rodič na to nechce ani pomyslet, přesto mohou nastat situace, kdy jde vašemu děťátku o život. Víte, co dělat a jak správně postupovat, když si přivodí úraz, přestane dýchat, popálí se, krvácí nebo spadne z výšky na hlavičku? 

Pokud máte doma několikaměsíčního kojence nebo rozdováděné batole, které objevuje svět, měli byste být neustále ve střehu. Upřímně, pamatujete si ještě základy první pomoci? Podle lékařů by tyto znalosti měly patřit do „povinné výbavy“ každého rodiče. A pokud se cokoli stane, zásadní je zachovat chladnou hlavu, nepropadat hysterii a panice a rychle jednat. V každém případě máte k dispozici linku první pomoci 155, kde vám školení záchranáři poradí a budou s vámi ve spojení až do příjezdu rychlé záchranné služby s lékařem. Zopakujte si s námi, jak můžete zraněnému dítěti pomoci vy sami.

Úraz hlavy

Poranění hlavy, způsobená nejčastěji pádem z výšky (pozor na pády miminek z přebalovacího pultu, u batolat buďte v pozoru, pokud jde o prolézačky a schody), jsou u dětí velmi nebezpečná. Zvláště u kojenců, jejichž lebka není ještě zcela uzavřena a je měkká. Pokud jde „jen“ o poranění povrchová typu boule nebo tržná rána, omyjte postižené místo vodou nebo dezinfekčním přípravkem, krvácející ranky zakryjte sterilním obvazem. V případě, že je rána větší, bude nutný zásah chirurga. 

Otřes mozku

Otřes mozku je již vnitřní poranění, jehož typickými projevy jsou pocit na zvracení nebo zvracení, světloplachost, bolest hlavy nebo porucha paměti či dokonce bezvědomí. V tomto případě je nezbytné vyhledat lékaře. Jakékoli poranění hlavy nepodceňujte! Vždy volejte rychlou záchrannou službu, pokud se objeví krvácení z nosu nebo ucha, bezvědomí delší než několik vteřin, nestejná šířka zornic, necitlivost některé části těla nebo neschopnost pohybovat některou končetinou.

... • Autor: iStock.com

Vdechnutí předmětu

Drobné součásti hraček, kuličky, korálky, knoflíky, ale třeba také kus brambory, oříšek nebo pecka z třešně, to vše může dítě lehce vdechnout. Jakékoli pevné těleso dokáže způsobit částečný nebo úplný uzávěr dýchacích cest a dítě se začne dusit. Zčervená v obličeji, kůže postupně začne promodrávat a zpravidla následuje ztráta vědomí. V tomto případě okamžitě volejte záchranku.

Pokud je to jen trochu možné, pokuste se cizí předmět z dýchacích cest odstranit. Používá se tzv. Gordonův manévr, což je úder mezi lopatky. Když nastane zástava dýchání, neprodleně zahajte dýchání z úst do úst. Zkontrolujte puls, když ho nenahmatáte, je nutná zároveň masáž srdce.  

Jak zastavit krvácení

Jak rozlišit, zda se jedná o žilní, nebo tepenné krvácení? Pokud krev z rány vytéká, jde o krvácení žilní, v případě, že krev prudce stříká a má tmavě rudou barvu, jde o tepenné. Žilní krvácení většinou zvládnete zastavit sami, a to přiložením sterilního obvazu. Jen pokud jde o poranění většího rozsahu a pravděpodobně bude potřeba ránu zašít, vyhledejte lékaře.

U tepenného krvácení je nutné okamžitě ránu pevně stlačit – rukou, plenou, stočenými ponožkami, čímkoli, co máte po ruce. Použijte tzv. tlakový obvaz – na ránu přitlačte gázu a pevně ji upevněte elastickým obinadlem. Někdy je potřeba ránu zaškrtit, což provedete tak, že pevně stáhnete místo nad ní. Ihned volejte záchrannou službu, zaškrcení zastaví přívod krve do celé oblasti pod zaškrcovadlem, lze ho použít jen na krátkou chvíli.

Molusky by měl u dítěte diagnostikovat pediatr nebo kožní lékař. Ten pak doporučí vhodnou léčbu • Autor: iStock.com

Bezvědomí

Ztráta vědomí může nastat následkem úrazu například při pádu nebo se odehraje nečekaně a příčin může být celá řada. Jde o stav, který dítě bezprostředně ohrožuje na životě a jeho důsledkem může být trvalé poškození mozku. Okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Prvním krokem je zjistit, zda dítě dýchá. Zvedá se mu hrudníček? Když přiblížíte tvář k jeho ústům, cítíte vydechovaný vzduch? Pokud ne, je nutné zahájit resuscitaci a začít s dýcháním z úst do úst. Ujistěte se, zda nemá zapadlý jazyk. U kojenců platí jiná pravidla než u dospělých.

Miminko položte na záda na rovinu (nezaklánějte hlavičku) a dýchejte. Pozor, nenadechujte se, vdechněte vždy jen obsah vzduchu, který máte v ústech. U miminek dýcháte současně do úst i nosu, své rty přiložte na obličej dítěte tak, aby ve vašich otevřených ústech byl nosík i pusinka. V případě, že nenahmatáte tep, kombinujte umělé dýchání s masáží srdce. Frekvence by měla být 1:3, tedy vždy po jednom vdechu následují tři stlačení hrudníku.

Jak najít to správné místo? Spojte dlaně na hrudníku v místě, které je tvořeno pomyslnou spojnicí bradavek. Pokud se stav nezlepší, s resuscitací musíte pokračovat až do doby, než přijede sanitka s lékařem. 

První pomoc při popáleninách a opaření

Popálení vzniká působením ohně, za opaření může horká voda, případně pára. Největším nebezpečím u popálenin je, že nehrozí jen spálení kůže, ale také dýchacích cest, což je vždy život ohrožující stav. Pokud došlo k popálení pokožky, vždy záleží na tom, o jaký stupeň popálenin jde. To se určuje podle celkového procenta zasažené kůže a také hloubky jejího poškození.

Pamatujte si, že první a nejdůležitější, co musíte při popálení i opaření udělat, je chladit! Okamžitě ochlazujte poraněnou pokožku, dítě sprchujte studenou vodou (klidně i přes oblečení), poraněnou ruku nebo nohu držte pod proudem studené vody. Následně ihned volejte záchrannou službu nebo dítě dopravte co nejrychleji k lékaři.

Jak poznat anafylaktický šok

Jak poznat anafylaktický šok? Jde o nečekanou, velmi prudkou, rychlou a život ohrožující reakci organismu na alergen. Nejčastěji se objevuje po bodnutí hmyzem nebo také při konzumaci některých potravin (ořechy, jablka apod.). Projeví se nevolností, dušností, otokem obličeje nebo krku, zvracením a celkovou slabostí, někdy následuje celkový kolaps. Nebezpečný je zejména otok v krku nebo ústní dutině, který způsobí neprůchodnost dýchacích cest a dítě se začne dusit.

V každém případě volejte rychlou záchrannou službu. Dítě položte na záda, na krk přiložte ledový obklad, podejte zmrzlinu nebo kostky ledu, aby je cucalo. Pokud se otok rozšiřuje, účinnou pomocí může být, když vystříkáte otékající části v ústech a krku nosním sprejem, který používáte při rýmě k uvolnění nosu. V případě, že dítě nemůže dýchat a upadne do bezvědomí, zahajte resuscitaci.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.