Dvě třetiny školáků mají deformovanou nohu. Na vině jsou špatné boty | Moje zdraví

Dvě třetiny školáků mají deformovanou nohu. Na vině jsou špatné boty

Dvě třetiny školáků mají deformovanou nohu. Na vině jsou špatné boty
Autor: istock.com
3. října 2023 • 10:00

Naprostá většina dětí má po narození nohu v pořádku. Vinou špatné obuvi se ale za prvních šest let jejich života deformují chodidla tak vážně, že v dospělosti mají výrazné problémy, které často končívají dokonce i operací. Za poslední roky se přitom situace výrazně nezměnila. Jak tomu konečně předejít?

Naprostá většina dětí má po narození nohu v pořádku. Vinou špatné obuvi se ale za prvních šest let jejich života deformují chodidla tak vážně, že v dospělosti mají výrazné problémy, které často končívají dokonce i operací. Za poslední roky se přitom situace výrazně nezměnila. Jak tomu konečně předejít?

Chodíte správně? Zaměřte se na svá chodidla. Více čtěte zde.

Stav nohou ovlivňuje celé tělo, pokud je nemáte v pořádku, špatně chodíte, budou vás dříve či později bolet záda a z nich možná i hlava. Proto je tak důležité se o chodidla starat. Kromě dobré obuvi k tomu samozřejmě přispívá správné držení těla a pohyb. A to se nedaří. Zatímco děti se rodí, co se týče nohou, zcela zdravé, v první třídě už mají dvě třetiny prvňáků nějakou deformitu nohou. Při dlouhodobé zátěži nohou v nevhodné obuvi se pak mohou objevit i trvalé změny, které se odstraňují až v dospělosti operacemi, varují lékaři.

Jak vybrat dětské boty přes internet? Více čtěte zde.

Podle odborníků je hlavní příčinou nevhodná obuv. Nejčastěji mohou za poškození dětských nohou špatné velikosti nebo celodenní nošení obuvi z umělých materiálů, která je určena pouze na sport. Rodiče také ve snaze ušetřit obouvají mladší děti do bot po starších sourozencích nebo kupují levné výrobky z Číny,“ upozorňuje Dominik Šprunk, odborník na zdravé obouvání ze společnosti Santé. 

Snížená klenba a deformity nehtů

Nejčastěji se jedná o výrazné snížení klenby, jak příčné, tak podélné, špatné postavení v kotnících a jejich nestabilitu, vbočené palce a různé otlaky a deformity nehtů. Dále bolesti úponů svalů v plosce nohy a achillových šlachách. Tyto problémy se pak dále řetězí výše do kolenních i kyčelních kloubů, pánve a následně páteře. Příčinou je nevhodná obuv, protože děti mají nohy zavřené v úzkých, tvrdých, neohebných botách nebo naopak v teniskách a jiných sportovních botách do špičky s odpružením paty,“ říká primářka Oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice Agel v Ostravě MUDr. Jana Štveráková.

Dětským nohám podle odborníků škodí kromě nevhodných bot také zdánlivě zdravé běhání naboso. Po tvrdém povrchu to totiž nikomu neprospívá. 

Podle Šprunka pro děti nejsou na celodenní nošení vhodné ani takzvané barefoot boty, které se v posledních letech stávají trendem. Nohy by sice měly mít co největší kontakt s terénem, ale to platí, jen pokud chodí po přírodním podloží. Chození na boso po tvrdé podlaze nebo venku po asfaltu neprospívá ani dospělé noze, natož dětské.  

Rovná stélka

Rodiče by si podle odborníků měli více všímat důležitých parametrů dětské obuvi. Asi vás překvapí, že zdánlivě zdravá ortopedická vložka není ideální. „Do velikosti chodidla 27–28 by bota měla mít rovnou stélku. Nevhodné jsou boty s ortopedickým tvarováním, protože dítě má v tomto období plosku pokrytou tukovým polštářkem a klenek čili střední klínová část podešve boty nohu deformuje. I v pozdějším věku je nutné, aby byla noha v botě dostatečně fixována. K tomu slouží pevný opatek, který vyztuží botu v oblasti paty. Opatek společně s vhodným střihem svršku, regulovatelným suchým zipem či šněrováním dokonale fixuje nohu dítěte a je dobrou prevencí před vznikem nejrůznějších deformit nohou,“ doporučuje Šprunk.

Jak vybírat dětem boty? Více čtěte zde.

Použité boty raději ne

Za vysoce rizikové považují odborníci nakupování použitých bot z bazarů a tržišť nebo přenechávání bot po starších sourozencích mladším dětem na donošení. „Levné boty z Asie, především bačkory, mohou dětskou nohu poškodit výluhy z nevhodně zpracované kůže. Dětské noze neprospívá ani nošení opotřebované obuvi po starších sourozencích. Takové boty mají mnohdy sešlapané opatky a patníky, prošlapané podešve, devastované podšívky a stélky a vůbec jsou vyšlápnuté po předchozím spotřebiteli. Většinu bot kvůli aktivaci lepidel nelze vyprat na teplotu vyšší než 40 °C, a proto mohou boty po cizích dětech také ukrývat bakteriologické infekce a plísně,“ upozorňuje Šprunk.

To potvrzuje i primářka Jana Štveráková. „Deformity chodidel a postavení nohou lze upravit až v dospělosti operacemi. Nejčastěji deformity nohou vznikají při dlouhodobém nošení bot menších, než je aktuální velikost chodidla. Rodiče by měli hlídat, zda dítě už z bot nevyrostlo, a dbát na to, aby mělo dítě vždy dostatečnou velikost obuvi a také více párů bot, aby mohlo boty střídat,“ uzavírá. Více informací najdete na: www.pohodlipronohy.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.