Dovolená s dětmi: Pár tipů na to, abyste se vrátili domů ve zdraví | Moje zdraví

Dovolená s dětmi: Pár tipů na to, abyste se vrátili domů ve zdraví

  • Dovolená s dětmi: Pár tipů na to, abyste se vrátili domů ve zdraví
    S nárůstem exotických destinací se množí i nemoci, které si z dovolené Češi přivážejí. • Autor: iStock.com
    29. května 2017 • 06:00

    Cestování do tropických zemí není dnes už ničím ojedinělým. S nárůstem exotických destinací se množí i nemoci, které si z dovolené Češi přivážejí. Odnášejí to zejména děti. Jak se z dovolené s dětmi vrátit zdraví? Přihlížejte k jejich věku, zemi, hygienickým podmínkám země, kde pobýváte, a přečtěte si naše rady.

  • Zohledněte zdravotní stav dítěte


    Video se připravuje ...
    Podívejte se na tipy, jak přežít dovolenou s dětmi ve zdravíVIDEO 
    Stupeň rizika a pravděpodobnost nákazy nezávisí jen na navštívené zemi, ale i na tom, jak se budete na své dovolené chovat. Jestli budete jen v hotelu nebo na pláži, nebo vycestujete i dál a budete se hodně stýkat s místním obyvatelstvem. Při výběru destinace dbejte hlavně na zdravotní stav a věk dítěte. „I když může být cestování pro dítě bez zásadnějších zdravotních problémů velmi pozitivní zkušeností, musí mít svá pravidla. V úvahu je třeba vzít průběh těhotenství i porodu, přesný věk dítěte, aplikované vakcíny, stav imunity, případné užívané léky, předchozí nemoci a další faktory,“ říká Doc. MUDr. Rastislav Maďar.

    Co zohlednit při cestě s malými dětmi?

  • Děti do půl roku


    ... • Autor: iStock.com
    Děti do 6 měsíců věku by neměly absolvovat cestu letadlem. Jejich imunita není dostatečně výkonná, mají jen první dávky pravidelného očkování a jsou velmi vnímavé na vlivy vnějšího prostředí, a to nejen vůči původcům infekčních nemocí, ale i na změny tlaku, saturace kyslíku, výkyvy teplot nebo vyšší intenzitu záření.
  • Batolata do dvou let


    ... • Autor: iStock.com

    Pro děti od 6 měsíců věku do 2 let jsou spíše než delší lety pravidelnou leteckou linkou vhodnější kratší lety po Evropě včetně Kanárských ostrovů a Turecka, s využitím charterového leteckého spojení z domovské země. Složení osob na palubě charterového letadla, a tím pádem i potenciálních nosičů patogenů, bude totiž shodné s jinými místy s vyšší koncentrací osob, kde se dítě do té doby vyskytovalo, např. dětské koutky, kino nebo nákupní centrum. Při letu pravidelnou leteckou linkou s přestupem v jiné evropské metropoli mohou pocházet spolucestující z desítek různých zemí včetně rozvojových, kde dominují jiné patogeny.

    Podmínkou pro cestu je využití celého spektra hrazených vakcín v rámci pravidelného očkování (hexavakcína, spalničková trojvakcína) i nepovinné pneumokokové vakcíny a co největšího počtu vakcín hrazených rodiči, např. proti rotavirům, meningokokům, v druhém roce života i proti virové hepatitidě A a planým neštovicím.

    Vše o neštovicích u dětí čtěte zde.

    Při cestách v chladné sezóně je vhodné zvážit i očkování proti chřipce. Děti mohou mít závažný průběh infekce a navíc po nákaze virus vylučují déle než dospělí, čímž představují infekční riziko pro své okolí. Jen vzácně se dětem v tomto raném věku aplikují vakcíny proti vzteklině, japonské encefalitidě nebo žluté zimnici. V principu je sice aplikace těchto vakcín už v prvním roce života možná, ale určitě by se těmto nemocem i očkování měly děti do jednoho roku spíše vyhnout.

    V případě cest do endemických přírodních oblastí v Evropě a v Asii se doporučuje i očkování dětí proti klíšťové encefalitidě, které je možné již od 1 roku věku.

  • Děti od dvou let


    .. • Autor: iStock.com

    Děti starší 2 let věku již mají vyzrálejší imunitní systém schopný reagovat na širší spektrum původců a antigenů, mohou být očkovány proti břišnímu tyfu a lze jim aplikovat i vakcínu proti choleře a části bakteriálních cestovních průjmů ve formě nápoje. Jejich cesta do exotických oblastí je přípustná, avšak za podmínky dobrého zdravotního stavu a absolvování vyžadovaného základního i doporučeného nadstandardního očkování.

    „Destinace v exotické cizině je vhodné vybírat ještě před zaplacením zájezdu po konzultaci s odborníky na cestovní medicínu tak, aby nebylo malé dítě vystavené riziku nákazy malárií, horečkou dengue, horečkou chikungunya, žlutou zimnicí, spavou nemocí a dalšími nebezpečnými infekcemi. Navíc je vhodné zvolit země a oblasti, kde je úroveň akutní pediatrické zdravotní péče alespoň přibližně porovnatelná s Českou republikou. Jedním z indikátorů vyspělosti preventivní a terapeutické medicíny je například kojenecká/dětská úmrtnost do 1 roku věku,“ upozorňuje Doc. MUDr. Rastislav Maďar.

    „Prevencí na cesty však není jen očkování. Chránit zdraví dětí pomůže užívání probiotik, nezbytností je účinný repelent, a to i pro evropské destinace v teplých měsících. I v evropských přímořských oblastech totiž přežívají druhy komárů schopné přenosu infekčních nákaz,“ uvádí MUDr. Ivo Hiemer ze Slezské nemocnice v Opavě.





Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.