Horečka dengue: Jak se přenáší, léčí a jak vypadají příznaky? | Moje zdraví

Horečka dengue

Horečka dengue je nejčastější infekční horečnatá tropická nemoc. Způsobují ji arboviry skupiny B.
Virus šíří komáři druhu Aedes Aegypti.

Zdrojem nákazy je hlavně nemocný člověk nebo i opice. Vyskytuje se v tropech zejména v období dešťů. Zhruba pět procent nakažených lidí umírá, v posledních letech se počet nakažených celosvětově zvyšuje.


U 5 procent případů se nemoc rozvine do rozsáhlého krvácení a šokového stavu, po kterém následuje smrt. Ročně touto nemocí onemocní až 100 milionů lidí, 22 000 jí podlehne.

Horečka dengue se vyskytuje zejména v tropické a subtropické Asii a Africe, v Austrálii, ve Střední a Jižní Americe a na některých ostrovech v Tichém oceánu a Karibiku.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Bílé krvinky

Příznaky

  • horečka
  • bolest svalů kloubů a hlavy
  • ztuhlost svalů
  • zduření mízních uzlin
  • vyrážka
  • zčervenání očí
  • krvácivé stavy

Horečka dengue se vyskytuje ve dvou formách, z nichž častější je benigní. Ta se projevuje vysokými horečkami, intenzivní bolestí hlavy, kloubů, svalů a celého těla. Může dojít i ke ztuhnutí svalů a k poruchám chůze. Mízní uzliny se zvětší a zhruba třetí den horečky se objeví vyrážka podobná spalničkám – jasně červená. V krvi ubývá leukocytů. Objevuje se výrazné prokrvení bělma očí.

Maligní forma nemoci se projevuje podobně, jen ji doplňují silné krvácivé stavy jak podkožní, tak i z nosu nebo z pochvy. Nemocný může upadnout do šokového stavu a selžou mu všechny důležité orgány.


Inkubační doba je 3 až 14 dní.

Léčba

Léčí se pouze příznakyhorečka, dehydratace. Při nejtěžším průběhu je indikována transfuze krevních destiček. Na horečku a bolest je vhodné podávat acetaminofen (Tylenol). Protizánětlivé léky typu NSAID (například Ibalgin, Ibuprofen, Aspirin, Acylpyrin) by neměly být podávány, protože zvyšují pravděpodobnost krvácení.

Léky

Užívají se léky na horečku - acetaminofeny.

Bylinky

Pomohou byliny na snížení horečky, například květ bezu černého, borůvky.

Homeopatika

Na zmírnění příznaků lze užívat Eupatorium perfoliatum.

Domácí léčba a babské rady

Při mírnější formě nemoci je možné mírnit příznaky stejně jako u klasické chřipky, snižovat teplotu, zavodňovat organismus, hodně odpočívat. Při závažnější formě nemoci je vždy nutné dodržovat doporučení lékaře, nemoc může být velmi nebezpečná, proto není dobré ji podcenit.

Vyšetření

Diagnózu je někdy obtížné stanovit, nejprve se lékař řídí podle klinických příznaků, poté nařídí vyšetření krve, kde se zkoumají protilátky proti viru. V raných fázích horečky dengue nelze laboratorními testy nemoc rozpoznat, protilátky se objeví až po 5–7 dnech.

Inkubační doba

3 - 14 dní

Očkování

ne

Délka léčby

Několik dní trvá akutní fázeRekonvalescence trvá týdny

Možné komplikace

Komplikací může být myokarditida a poškození zraku či srdce. Nemoc může být i smrtelná.

Prevence

Prevencí je zejména ochrana proti komárům v rizikových oblastech – repelenty, sítě, dlouhé rukávy a nohavice.

Kdy jít k lékaři

Při vysokých horečkách, průjmech, velkých bolestech svalů, krvácení z jakéhokoliv tělního otvoru bez důvodu, při hromadění tekutiny v břiše. Zejména pak po pobytu v rizikových zemích.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.