Kardiotokografie (KTG, monitor) | Moje zdraví

Kardiotokografie (KTG, monitor)

Kardiotokografie („pásy“, „monitor“, CTG, KTG vyšetření) je vyšetřovací metoda sloužící ke sledování stahů (kontrakcí) dělohy těhotné ženy, eventuálně měření tepové frekvence plodu. 

Co to je kardiotokografie

Provádí se poslední týdny před porodem a během něj a provádí se proto, aby se snížilo riziko poškození mozku miminka hypoxií (nedostatkem kyslíku) a výskytu mozkové obrny. Vyhodnocení vyšetření vždy vyžaduje zkušeného lékaře nebo porodní asistentku – frekvenci srdeční činnosti plodu totiž ovlivňuje velká řada faktorů jak na straně těhotné ženy, tak placenty, pupečníku i nenarozeného miminka. Na tepovou frekvenci plodu má mimo jiné vliv i zdravotní stav matky, aktuální stres plodu a další proměnné.

Jak probíhá kardiotokografie

Vyšetření se provádí v poloze vsedě nebo vleže na boku. Setra nebo lékař vám na holé bříško připevní dvě sondy („špuntíky“), které fixuje pásem. Jedna sonda snímá dělohu a druhá srdeční činnost dítěte. (Některá zařízení mají i třetí sondu, která umožňuje sledování dvojčat). Během vyšetření je třeba zůstat v klidu a neměnit polohu. Vyšetření není bolestivé a trvá 20 až 30 minut.

V průběhu porodu se používá elektroda, která se upevňuje na temeno miminka v průběhu porodu po odtoku plodové vody.

Cena vyšetření

Vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Na vyšetření není třeba se nijak zvlášť připravovat. Je vhodné se najíst a podpořit aktivitu plodu.

Co dělat po vyšetření

Po vyšetření není nutný žádný zvláštní režim.

V těhotenství

Vyšetření se standardně provádí v poslední fázi těhotenství a v některých případech v průběhu porodu poté, co odtekla plodová voda.

Zkušenost s vyšetřením

Vyšetření bylo úplně standardní, nebolestivé a neobtěžovalo mne. Během něj jsem vždy seděla. Sestřička mi upevnila pás s elektrodami na bříško, do ruky mi dala takové tlačítko na šňůře, které jsem stlačila vždy, když se miminko pohnulo. Většinou jsme ho museli probudit tak, že jsem něco malého snědla. Je dobré s sebou mít něco k jídlu a pití. Po půl hodině mi sestra pásy sundala a mohla jsem jít domů. (Klára, 33 let)

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.