Suché, mastné nebo poškozené? Na problémové vlasy pomůžou masky ze spíže | Moje zdraví

Suché, mastné nebo poškozené? Na problémové vlasy pomůžou masky ze spíže

Suché, mastné nebo poškozené? Na problémové vlasy pomůžou masky ze spíže
Autor: istock.com
12. května 2021 • 14:00

Krásné zdravé vlasy přidají člověku na kráse velkým podílem a mnohdy jsou to právě ony, které dojem z člověka ovlivní nejvíce. Právě proto je na místě věnovat vlasům potřebnou péči a dopřát jim výživu, kterou potřebují. A to jde klidně i bez speciálních kosmetických prostředků. Vše potřebné totiž snadno najdete i doma ve spíži nebo ledničce.

Poškozené vlasy ošetří banán či med

Jestliže vás trápí poškozené a suché vlasy, ideálním pomocníkem vám bude kombinace banánu a medu. Rozmixujte jeden banán s čajovou lžičkou medu, půl lžičkou olivového oleje a citronovou šťávou. Masku aplikujte na celou délku vlasů na dobu půl hodiny, poté důkladně smyjte. Vlasy by měly být v mžiku lesklejší i hydratované.

Na roztřepené konečky je ideální maska z jednoho žloutku, lžíce medu a lžíce olivového oleje. Tato kombinace vlasy regeneruje, vyživí a opticky jim dodá potřebný lesk. Ideální je aplikovat ji na konce vlasů na dobu 20 minut a poté omýt vlažnou vodou – nikoliv horkou, jinak se vám žloutek ve vlasech uvaří dříve, než jej vypláchnete!

Kromě banánu, medu, žloutku a oleje vám s obtížemi s poškozenými vlasy pomůže také avokádo, dýně, jogurt či pivo. Pokud vás trápí nedostatečný růst vlasů, ideální ingrediencí je pak mletá káva, kterou můžete smíchat s olejem a žloutkem. To ale platí jen pro majitele tmavých vlasů. Světlé vlasy by totiž káva mohla obarvit.

Suché vlasy volají po žloutku a oleji

Zejména ženy často trápí suché vlasy bez lesku a života. Na ně nejlépe pomáhá aplikace vlasové masky s obsahem životadárného žloutku či oleje. Olej by měl být kokosový, mandlový nebo olivový, případně jejich kombinace. Olej přitom můžete aplikovat jak samotný, ideálně zahřátý na teplotu 40 °C, tak i jako součást masky. Smíchejte lžíci olovového oleje, lžící kokosového oleje a dva žloutky a takto vyrobenou masku aplikujte na vlasy na dobu několika minut. Poté spláchněte vlažnou vodou.

Kromě žloutku a oleje je pro suché vlasy skvělým pomocníkem také mléko či avokádo.

S mastnotou si poradí sníh z bílků

Pokud vás naopak trápí vlasy mastné, ideální volbou bude sníh z bílků, který odmašťuje vlasy i pokožku hlavy. Sníh z cca 3 bílků si jednoduše aplikujte na vlasy podobně jako pěnové tužidlo a počkejte, dokud se úplně nevstřebá. Poté vlasy důkladně opláchněte.

Kromě bílků jsou na mastné vlasy vhodné také masky s obsahem jablečného octa nebo citronu, což jsou i suroviny vhodné v boji proti lupům.

Ke změně barvy pomůže káva i citron        

Pomocí domácí masky lze přitom i mírně ovlivňovat barvu vlasů. Pokud toužíte po světlejší, vyzkoušejte masky s obsahem citronové šťávy nebo odvar z heřmánku. Naopak pro tmavší vlasy pomůže aplikace masky s mletou kávou nebo holandským kakaem.

Kdy a jak používat masky na vlasy

Masky na vlasy je vhodné aplikovat přibližně jednou týdně, přičemž masku byste si měli vždy připravit čerstvou, z čerstvých surovin. Vhodnější je používat suroviny pokojové teploty (nikoliv z ledničky), v případně olejů je dokonce možné je zahřát na teplotu okolo 40 °C.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.