Šest důvodů, proč se vám mastí vlasy, a co s tím | Moje zdraví

Šest důvodů, proč se vám mastí vlasy, a co s tím

Šest důvodů, proč se vám mastí vlasy, a co s tím
Autor: istock.com
24. března 2020 • 06:00

Máte pocit, že vaše vlasy nevydrží den bez umytí? V některých případech jde o běžný stav, který se časem sám upraví – vlasy se mastí častěji v těhotenství nebo po porodu, případně po vysazení hormonů. Někdy se mohou mastit i v důsledku nadměrného stresu. Dost často je ale nadměrné maštění vlasů důsledek špatné péče, nevhodné kosmetiky nebo stravy. Co vlasům vadí, když se nadměrně mastí?

Časté mytí

Po mytí jsou vaše vlasy sice krásné, pokud je ale budete mýt příliš často, zbavujete pokožku přirozeného mazu. Ta je pak vysušená a reaguje zvýšenou tvorbou mazu. Myjte si vlasy jen párkrát za týden, a pokud je to opravdu nutné, tak ob den.

Kondicionér

Pokud musíte používat kondicionér, nanášejte ho jen na konce vlasů a nezatěžujte vlasovou pokožku u kořínků. Určitě myslete na to, abyste ho z vlasů důkladné opláchla. Zkontrolujte také, zda používáte vlasovou kosmetiku pro časté mytí vlasů.

Příliš vlasové kosmetiky

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik přípravků na vaše vlasy používáte? Šampon, kondicionér, lak, vosk, přípravky na ochranu? To všechno vaše vlasy zatěžuje a pokožku v rovnováze také neudržuje. Odborníci doporučují: Pokud se vám vlasy hodně mastí, používejte maximálně dva.

Časté česání a dotýkání

Častým saháním do vlasů na ně přenášíme mastnotu z prstů. Jen si vzpomeňte, kolikrát za den vlasy prohrábnete nebo si s nimi hrajete. Totéž platí i v případě česání nebo kartáčování. Obojí stimuluje produkci přirozených olejů vlasové pokožky, a vlasy se tak více mastí. A mimochodem – na vašem hřebenu se také hromadí viditelné i neviditelné zbytky kosmetiky i prachu. Zaneseným kartáčem se přenáší nečistoty na vlasy. Odstraňujte tedy z kartáče staré vlasy a jednou za čas ho omyjte vaším šamponem. 

Nevhodná strava

Vlasy jsou odrazem vaší stravy. Pokud jsou mastné, může za tím stát nadměrná konzumace průmyslově upravovaných potravin (konzervy, fast-foody), nevhodný je bílý cukr, tučná jídla a nasycené tuky. Vlasům naopak prospívají čerstvé potraviny, které obsahují vitamíny a minerály, dostatečné množství vody a omega-3 mastné kyseliny (které obsahují například ryby).

Špinavé ložní prádlo

Mastné vlasy mohou být podle odborníků někdy důsledkem i ne příliš časté výměny ložního prádla. Na polštáři může ulpívat nejen pot, ale i zbytky stylingových přípravků nebo kosmetiky, kterou si na večer mažete obličej. To vše se během nočního převalování může dostat na vaše vlasy a ty pak logicky budou špinavé a mastné.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.