Jak vybrat krém přesně pro vaši pleť? Vyzkoušejte naše tipy | Moje zdraví

Jak vybrat krém přesně pro vaši pleť? Vyzkoušejte naše tipy

Jak vybrat krém přesně pro vaši pleť? Vyzkoušejte naše tipy
Musíte znát typ své pleti, abyste jí neuškodili • Autor: istock.com
23. dubna 2021 • 14:00

Pleťový krém je nezbytností v kosmetické výbavě nejen žen, ale i mužů. Cítíte po koupeli pnutí pokožky? Pak je třeba ji promastit. I když máte mastnější pleť, je třeba její stav vybalancovat. Opět přípravkem, který obsahuje například hydratační složky. Důležité je znát především typ své kůže a podle něj vybrat ideální krém na pleť.

Myslíte si, že víte, jaký máte typ pokožky? Nenechte se mýlit. To, že vám jej určila kosmetička ve dvaceti letech a dnes vám je čtyřicet, neznamená, že jí bude vyhovovat stejná péče. Pleť každého z nás potřebuje v různých životních fázích jinou péči, a tím tedy i rozdílné složení krému. Neočekávejte od těchto přípravků zázraky. Žádný nedokáže vymazat vrásky, které se na ní postupně tvořily spoustu let. Krém je ale skvělou prevencí vzniku dalších nehezkých rýh a také zdrojem cenných látek, která vaše pokožka potřebuje.

Jak vybrat ideální krém?

Mějte na paměti, že cena ani značka rozhodně neurčují dobrý krém. Jediným vodítkem je složení přípravku a pocit vaší pokožky po nanesení krému. Ne vždy máte samozřejmě možnost si produkt vyzkoušet. Proto jsme pro vás připravili základní vodítka ve výběru krému na pokožku.

Suchá pleť

Máte po čištění pleti nebo koupeli pocit pnutí po celém obličeji? Projevily se u vás vrásky brzy? Často se vám pokožka olupuje? Pak ji máte sušší a je třeba zvolit mastnější krémy. Ve složení je určitě vhodný olivový olej, také bambucké máslo neuškodí. Dívejte se i po kyselině mléčné, uree či kyselině hyaluronové, které kůži zklidní. V případě velmi suché pleti se nebojte použít lékařskou vazelínu. Krémy naneste nejlépe hned po umytí, udržíte v pokožce vlhkost.

Mastná pleť

I když je pokožka mastná, neznamená to, že po koupeli nebudete mít pocit suchosti, na to jen pozor. Prakticky do hodiny se ale kůže promastí. „V péči o mastnou pleť, se snažte vybírat takové přípravky, které budou zabraňovat tvorbě mazu a zároveň dokážou pleť hydratovat,“ doporučuje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Sáhněte po nemastných produktech s antibakteriálním složením. Tyto přípravky by neměly obsahovat oleje a vyhněte se i hutné konzistenci, která vaší kůži znemožní dýchat. Nejlepší je však pokožku jednou za čas zregenerovat chemickým peelingem. Díky němu se odstraní povrchová kůže, čímž se zmenší póry, eliminuje akné, ale hlavně pokožka bude snadněji přijímat potřebné živiny z krémů, protože bude čistá. Pokud máte smíšenou pleť, hodí se pro ni péče, kterou aplikujete právě na mastnější pokožku.

Zralá pleť

Kdy je čas na anti-aging kosmetiku? Jak jsme zmínili, u suché pokožky můžete pozorovat první vrásky dříve než u ostatních. Třeba před třicítkou. Všeobecně pleť ale zraje spíš po 35. roku. Ať už řešíte vrásky kdykoli, stále mějte na paměti, že krém není skalpel a s jeho pomocí maximálně oddálíte proces stárnutí. I to je však dobré. S dobrou péčí se nebudete trápit s prvními vráskami před onou třicítkou, ale třeba až za pět let najdete drobné linky. „Spíše než na reklamu dejte na složení krému. Vhodné ingredience krému mohou dočasně pomoci při projevech stárnutí, a to především vylepšením textury pokožky a její větší hydratací, takže pleť vypadá mladší a vypnutější. Tyto účinky ale bývají přechodné a krémy nepomáhají proti vráskám z dlouhodobého hlediska,“ říká Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Zároveň doporučuje, že v určitém věku je dobré tuto anti-aging péči kombinovat s neinvazivními nebo miniinvazivními procedurami estetické dermatologie. S tím vám již pomohou odborníci na specializovaných klinikách.

Jaké složky by měl obsahovat kvalitní krém?

Krémy nejsou jedinými přípravky, kterými můžete hýčkat pokožku. Vynikající jsou séra. Jdou více do hloubky, v podstatě to, co znamená maska na vlasy, je sérum pro pleť. Ze složení jsou prospěšné retinoidy, které patří do skupiny vitamínu A, jako jsou retinol nebo kyselina retinová. Ty vám pomohou v boji proti jemným vráskám a jsou vhodné na aknózní pleť či na zmírnění pigmentových skvrn. Skvělý je i vitamín C, jenž působí jako antioxidant. A co onen vyhlášený omlazovač koenzym Q10? Určitě jej také doporučujeme, mírní vrásky kolem očí a chrání i před poškozením sluncem. V této souvislosti doporučujeme, abyste používali i krémy s účinnou ochrannou složkou proti UVA a UVB záření. Nemusí být jen v opalovacích krémech, vždyť slunce na nás působí i tehdy, když nejsme na dovolené a jdeme do práce. Na závěr ještě přidáváme tip na přípravky s bází niacinamidu. Ty patří do skupiny vitamínů B, udržující v pokožce vodu, čímž se hydratuje.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.