Sluneční brýle pro děti: Jak vybrat ty správné? | Moje zdraví

Děti a sluneční brýle: Kdy spíše škodí a od kterého roku je dítěti dejte?

Děti a sluneční brýle: Kdy spíše škodí a od kterého roku je dítěti dejte?
Autor: istock.com
30. dubna 2021 • 14:00

Možná jste podlehli svým obavám a vašemu dítěti, které ještě sedí v kočárku, nutíte brýle, kdykoli s ním jdete na písek. Je to zbytečné, dokonce mu to může i uškodit, bohatě bude stačit, když mu dáte jen kšiltovku, i to bude výkon, aby ji na hlavě udrželo.

Lékaři varují, že v dětství člověk přijme polovinu celkového slunečního záření. Děti mají navíc tenkou kůži a venku bývají častěji než rodiče. I proto je dobré ty malé zejména do věku dvou let před sluncem spíše chránit než je vystavovat na pláži.

Čím více se dítě vystavuje slunečním paprskům, tím také více mateřských znamének se mu na pokožce vytvoří. Z pigmentových znamének potom v dospělosti může vzniknout zhoubný nádor melanom. I proto je děti třeba chránit vhodným oblečením a krémy s ochranným faktorem minimálně 30.

Brýle nutné?

Rodiče, kteří si přečtou předchozí varování, pak logicky předpokládají, že děti stejně jako rodič potřebují mít na očích nonstop sluneční brýle. Není tomu tak. „V našich zeměpisných šířkách u malých dětí do dvou let nejsou sluneční brýle příliš vhodné kvůli riziku vzniku světloplachosti. Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období tedy postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat,“ vysvětluje Gabriela Pilková z Očního centra Kukátko.

A ještě důležité upozornění: Pokud se vaše dítě léčí s tupozrakostí, na sluneční brýle zapomeňte nehledě na počasí. U těchto dětí je důležitější léčba oční vady než nošení slunečních brýlí. V současné době i kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, takže rodič se nemusí bát, že by dítě nemělo dostatečnou ochranu před UV zářením.

Do hor a k moři brýle přibalte

Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, už i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. „Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně, když na to nejsou zvyklé, strhávají si je,“ radí Pilková.

„Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, tak oči nepoškodí. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize. Podle ní platí, že chcete-li mít jistotu, že vaše oči jsou dobře chráněny před UV zářením, kupte sobě i dětem kvalitní sluneční brýle v optice. Sice budou dražší, ale oči spolehlivě ochrání.

Malým dětem budou vyhovovat pásky

Pro menší děti, které na brýle ještě zvyklé nejsou, mohou být řešením brýle s páskem, který jejich stržení znesnadňuje. Pro děti volte brýle, které jim dobře sedí a jsou praktické. „Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UVA i UVB zářením. Doporučený je UV 400. Kvalitní brýle poznáte tak, že na vnitřní straně postranice brýlí bude uveden certifikát CE a zároveň i stupeň ochrany – pro děti volte 2–3,“ radí MUDr. Pilková.

Platí také, že brýle by měly pokrýt celé okolí oka tak, aby nedocházelo k bočnímu průniku UV záření. Řasy by se ani při mrkání neměly dotýkat brýlových čoček. Brýle pro děti by neměly být ani příliš tmavé, i příliš tmavá skla totiž mohou dětskému zraku škodit. Při pobytu na intenzivním slunci, například u moře, se doporučuje zatmavení brýlí 50–60 procent. „Úplně tmavá skla nejsou pro děti vhodná. Způsobují, že se zorničky více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice,“ radí dokonce Marína Caistor, vedoucí optometristka Dětského očního centra Kukátko. Nabízí to mnoho optik a test vyjde na zhruba 50 korun.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.