Jaká barva moči je zdravá? Co by vás mělo varovat a co vyděsit? | Moje zdraví

Jaká barva moči je zdravá? Co by vás mělo varovat a co vyděsit?

Jaká barva moči je zdravá? Co by vás mělo varovat a co vyděsit?
Co o zdraví prozradí barva moči? • Autor: istock.cz
9. ledna 2024 • 04:55

Většina lidí tuší, že příliš tmavá moč může znamenat nějaký problém. Ale jaký a co všechno dalšího se dá z barvy této tekutiny vyčíst?

Normální barva moči má některý z odstínů žluté, přičemž může trochu kolísat. Někdy je za tím složení stravy, jindy množství tekutin, které jsme vypili, změna barvy moči však může značit i zdravotní problém.

Pro představu: moč může být zbarvena do oranžova, pokud si například dopřáváme větší množství karotenu nebo potravin obsahujících syntetická barviva, do oranžova moč barví také některé léky užívané na ředění krve.

Podívejte se na video, jak zlepšit imunitu a ochránit své zdraví: 

Video se připravuje ...
Jaké potraviny podpoří vaši imunitu v zimě.VIDEO 

Do růžova až červena moč zbarvuje například červená řepa, do červena až do hněda rebarbora, fazole fava nebo borůvky. Zářivě žlutá barva bývá důsledkem užívání některých vitaminů, zejména jde o vitamin B2.

Moč se může zbarvit i z patologických důvodů, typicky při chorobách ledvin nebo v případě, že játra nefungují tak, jak mají. Zářivě oranžová barva moči může signalizovat problém s játry, stejně jako moč zbarvená do hněda. To by vás mělo varovat stejně jako krev v moči, která může souviset s nemocnými ledvinami. I tak se ale nebojte: nejde o život. To platí i v případě, že moč zapáchá.

Čím světlejší, tím lépe?

Ne, tak to není. Většině lidí se mění barva moči v důsledku toho, jak moc nebo málo pijí. Světle žlutá moč je projevem toho, že pijeme tak akorát, moč tmavě žlutá až zbarvená do oranžova svědčí o tom, že bychom si měli dopřávat tekutin více. Pokud k nápravě odstínu stačí úprava pitného režimu, není za tím třeba hledat nějakou zdravotní potíž.

Na to, že pijeme málo, nás může upozornit více tělesných projevů. „Nevhodný pitný režim může být důvodem různých zdravotních potíží, únavy i rozhozené psychiky. Zbytečně saháme po lécích na bolest hlavy, dopujeme se cukrem nebo kofeinem proti únavě, kupujeme si drahou kosmetiku na suchou nebo nečistou pleť, léčíme se s nejrůznějšími neduhy. Přitom řešení je snadné – stačí víc a kvalitněji pít," říká Zuzana Douchová, psycholožka a nutriční poradkyně. Podle ní je nejlepší tekutinou voda, případně minerálky, kterých by měl dospělý člověk vypít dva až tři litry denně.

Pozor, cílem není moč co nejsvětlejší, v takovém případě je záhodno pít o něco méně, protože v takovém případě jednak neustálou filtrací přicházíme o cenné minerály, jednak přetěžujeme ledviny.

Krev v moči

Moč se může zbarvit i od krve, k čemuž se často přidává pálení a řezání při močení – většinou jde o projev zánětu močových cest, ale může jít i o vážnou diagnózu v podobě rakoviny močového měchýře.

"Mezi typické symptomy rakoviny močového měchýře patří přítomnost krve v moči, změna barvy moči či potíže při močení. To zahrnuje bolest, neúplný pocit vyprázdnění či časté močení s malými porcemi moči. U některých pacientů se v moči mohou objevit také krevní sraženiny," vysvětluje urolog Michael Janský. Zatímco záněty močového měchýře trápí především ženy, pokud jde o nádor této části těla, nejohroženější skupinou jsou muži ve věku nad 65 let.

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.