Zapáchající moč: Jasné signály, že něco není v pořádku | Moje zdraví

Zapáchající moč

Moč je velice důležitá tekutina. S ní odcházejí z těla metabolity, jež vznikly odbouráváním bílkovin, ale i další důležité ionty a soli. Změnu ve složení moči, její hustotě, barvě či zápachu může mít na svědomí složení potravy, nápojů, zapáchající moč však může signalizovat i mnohem vážnější problém.

Narůžovělou nebo načervenalou či nafialovělou barvu moči dokáže způsobit konzumace některých potravin (červená řepa, borůvky, ostružiny), jiné zabarvení moči může však být známkou mnohem závažnějšího problému (zánětu ledvinledvinových kamenůnádoru močového měchýře či ledvin).

Strava

Moč může páchnout lehounce nasládle, užíváme-li příliš vitaminu B12, ale i když spořádáme jídlo hojně okořeněné česnekem nebo si dopřejeme větší množství tropického ovoce či alkoholu.

Při nadměrné konzumaci masa a nedodržení pitného režimu může moč výrazněji páchnout po amoniaku (čpavku) a močovině. V takovém případě je nutné omezit příjem masa (a snížit riziko onemocnění dnou) a dodržovat pitný režim, aby se metabolity bílkovin v těle neusazovaly.

Onemocnění

V případě bakteriálního zánětu moč páchne jinak než normálně: Zánět v oblasti močových cest je obvykle spojen s pálením a řezáním. Moč je cítit velmi intenzivně, hnilobně.

Při onemocnění jater nebo ledvin se v moči mohou objevit metabolity, které za normálních okolností přítomny nejsou. Moč je při onemocnění jater cítit po síře: To je způsobeno sirnými aminokyselinami.

Nedostatečně kompenzovaná cukrovka se projevuje nasládlým pachem moči, v horším případě je moč cítit po acetonu.

Kdy k lékaři?

Pokud moč zapáchá více dní po sobě, nezmizí po úpravě jídelníčku a pitného režimu a jsou přítomny další příznaky jako změna zbarvení moči nebo pálení v močových cestách či bolesti v oblasti ledvin, s návštěvou lékaře neotálejte.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.