Časté močení, problémy s močením, zvětšená prostata, rakovina prostaty | Moje zdraví

Problémy s prostatou: Co vás čeká u urologa a kdy ještě stačí bylinky a doplňky stravy

Problémy s prostatou: Co vás čeká u urologa a kdy ještě stačí bylinky a doplňky stravy
Rakovina prostaty souvisí s vyšší hodnotou PSA. Proto se provádějí krevní testy • Autor: iStock.com
10. ledna 2023 • 14:00

Jednou z nejhorších bolestí, které muž ve svém životě může zažít, je ledvinová kolika. Jsou ale horší nemoci, které se projevují mnohem nenápadněji. S čím muži nejčastěji navštěvují urologa a čeho by si na svém zdraví měli všímat?

„Návštěva muže na urologii a jeho potíže závisejí na věku pacienta. U mladých mužů bývají obtíže nejčastěji spojeny se zánětlivými příznaky. Které to jsou? Často jde o záněty močové trubice, nadvarlat nebo prostaty. Méně často se jedná o nádory varlat,“ upozorňuje MUDr. Michaela Matoušková z pražské urologické kliniky Urocentrum. 

Video se připravuje ...
Pacient Luděk o problémech se zbytnělou prostatouVIDEO 

Po překročení padesátky muži přicházejí s dalšími problémy. „S narůstající frekvencí můžeme očekávat nezhoubná i zhoubná onemocnění, ať už prostaty, ledvin nebo močového měchýře. V každém věku se však můžeme setkat s kameny v ledvinách nebo vývodných močových cestách,“ doplňuje uroložka.

V souvislosti s otázkou věku často přicházejí na přetřes i urologické problémy spojené s úbytkem hlavního mužského pohlavního hormonu – testosteronu. „Jeho nízké hladiny hrají důležitou roli v mnoha oblastech života. Kromě toho, že mnohonásobně narůstá riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo řídnutí kostí, také stoupá výskyt sexuálních dysfunkcí,“ uvádí lékařka. 

Problémy s močením

Jednou z nejčastějších starostí muže, který právě překročil padesátku, bývá otázka, jestli nemá zvětšenou prostatu. Záhadný název BHP znamená benigní (nezhoubnou) hyperplazii (zvětšení) prostaty.

Po padesátce často dochází k jejímu nadměrnému růstu, prostata tak může začít utlačovat močové cesty. To je provázeno potížemi, nejčastěji s vyprazdňováním močového měchýře. Proud moči začíná být tenký a samotný akt muži popisují jako „nemůžu moč dostat ven, i když tomu pomáhám celým tělem“. Potíže s močením narůstají a nakonec muži nezbude nic jiného než to, co všichni známe z jedné reklamy – chodí močit několikrát za noc, na záchodě stráví více času, než by mu bylo milé, a přesto nevymočí vše.

Potíže samozřejmě přes den neustupují a kvalita mužova života se valem zhoršuje. Neplatí to ale vždycky. „V prvé řadě je třeba zdůraznit, že samotné zvětšení prostaty nemá přímou souvislost s obtížemi s močením,“ vysvětluje MUDr. Matoušková. Podle jejích slov může malá prostata dokonce působit značné problémy, zatímco o velké prostatě muž nemusí téměř ani vědět. 

Pokud potíže nejsou příliš velké, doporučují se rostlinné přípravky a především úprava pitného a pohybového režimu. Doporučuje se užívání čerstvého zázvoru (asi 100 mg denně) pro jeho silné antioxidační a dezinfekční účinky. Je vhodné pít čaj z vrbatky malokvěté.

Jakmile však problémy narostou, je nutné jít k lékaři. „Dojde-li k zástavě močení, například při přítomnosti kamenů v močovém měchýři nebo dalších komplikacích, je vždy zvažováno operační řešení,“ dodává uroložka. 

Zánět, nebo rakovina prostaty?

Jinou kapitolou je zhoubné onemocnění prostaty. Podle statistických údajů je rakovina prostaty druhou nejčastější příčinou úmrtí mužů po rakovině plic. Za posledních 30 let se na druhé straně zvýšilo 5leté přežití pacientů téměř na 100 procent. K diagnostické orientaci přispívá laboratorní zjištění hodnoty tzv. prostatického specifického antigenu (PSA). Kromě toho se provádějí ještě další, laboratorní nebo fyzikální vyšetření. Léčba se odvíjí podle rozsahu a tíže potíží. Více o rakovině prostaty ZDE.

„Silnější polovičku“ lidstva může trápit i taková zdánlivě banální věc, jako je zánět prostaty (prostatitida). Bývá způsoben bakteriální infekcí, ale může být i nebakteriálního původu. Projevuje se bolestí v různých oblastech třísel nebo beder, a to při ejakulaci, pohybu střev, nebo dokonce jen při sezení. K tomu se přidružuje častá potřeba močení, slabý proud moči a obtížné močení spojené se vzrůstající bolestí. Zánět prostaty může svými projevy potrápit i mladé muže.

Článek v původním znění vyšel v tištěném magazínu Moje zdraví.

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.