Nevysedávejte na WC, budete mít potíže! Překvapí vás, kolik minut je maximum | Moje zdraví

Nevysedávejte na WC, budete mít potíže! Překvapí vás, kolik minut je maximum

Nevysedávejte na WC, budete mít potíže! Překvapí vás, kolik minut je maximum
Čtení na toaletě? Riziko! • Autor: Profimedia.cz
13. září 2023 • 06:00

Znáte radu, že by ložnice měla sloužit pouze k spánku? Podobné doporučení platí i pro toaletu. Zatímco s močením se tam asi nikdo dlouho nezdržuje, se stolicí je to jiné – někteří jedinci dokážou na WC vysedávat půl hodiny i déle. Maximem by přitom mělo být deset minut. 

Číst si nebo projíždět novinky na sociálních sítích při pobytu na záchodě může být příjemné, protože tam člověk mívá klid. Ale následky za to nestojí. Například proto, že pokud tam pravidelně, tedy denně nebo několikrát týdně, vysedáváte čtvrthodinu a více, zvyšuje se riziko, že vás budou trápit zácpa a potíže s hemoroidy, protože si oslabujete příslušné svalstvo. 

Je to určitý paradox – část lidí sice na toaletě vysedává čistě ze zvyku, mnoho jich tak ale činí proto, že už mají zácpu nebo náběh na ni. Defekace tak pro ně představuje bolestivý a poměrně zdlouhavý proces, který přispívá právě k rozvoji hemoroidů. Přesněji řečeno jde o hemoroidální onemocnění – protože hemoroidy má každý. Je to žilní struktura v konečníku, která není za normálních okolností vidět a napomáhá hladkému vyprazdňování. 

 

Vysedáváme kvůli nedostatku vlákniny

S věkem, kvůli obezitě nebo právě kvůli dlouhému vysedávání na míse se může rozjet hemoroidální onemocnění, které má několik stadií. Liší se například podle toho, jak moc jsou tyto žilní struktury vyhřezlé a zda se samy vrátí na místo, nebo je potřeba jim pomoct manuálně. Onemocnění může, ale nemusí bolet, mezi jeho typické příznaky patří rektální krvácení, svědění konečníku a bolest. K jeho rozvoji napomáhá i sedavý způsob života obecně. 

K tomu, že člověk trpí zácpou, a je tak nucen k dlouhému pobytu na toaletě, zásadně přispívá nedostatek vlákniny. "Pokud je stolice tuhá, je tlak při vyprazdňování větší a hemoroidální pleteně se rozšiřují a vytlačují se ven. V tom spatřuji největší problém," říká proktolog Martin Kouda z Chimare Clinic v Praze. 

Raději méně a častěji

Ačkoliv se dlouhé vysedávání na toaletě připisuje spíše mužům, holdují mu i některé ženy. A část z nich rozhodně ne dobrovolně, ale například kvůli tomu, že v některém životním období začnou více trpět zácpou. Typicky v těhotenství nebo během menopauzy. První, a přitom účinnou pomoc tu představuje úprava jídelníčku.

"Strava by měla být pravidelná a hodně pestrá, raději v menších dávkách a častěji. Dostatečné množství vlákniny, kterou obsahuje zelenina, ovoce, celozrnné výrobky a luštěniny, předchází vzniku zácpy, podporuje trávení, má pozitivní vliv na činnost střev a pomáhá snižovat cholesterol," doporučuje například ženám v období klimakteria Věra Boháčová, nutriční terapeutka. 

Vedle dostatečného příjmu vlákniny a tekutin může ke snazší defekaci přispět také užívání hořčíku. Někteří lidé si v tomto ohledu nemohou vynachválit ranní kávu, která má rovněž mírně projímavé účinky, jak doložila například tato menší studie.

Na toaletě vadí i přílišný spěch, tedy pokud člověk nechce na toaletě sedět příliš dlouho a tlačí až moc usilovně – může si přivodit řitní trhlinu. Jde o poranění sliznice konečníku, někde se sice stihne zahojit do příští stolice, ale většinou se tak neděje a potíže se pak mohou vléct a opakovat. 

Proč chodit inkontinenci naproti...

Vadí i sama pozice, v níž většinou na záchodě sedíme – tedy onen typický mírný předklon, který nesvědčí ani pánevním svalům, protože je pro ně nepřirozený, a i když nám to v ten moment nepřijde, zbytečně a přitom neefektivně se svaly namáhají. Může to zvýšit riziko, že člověka začne trápit inkontinence, pravděpodobnost je vzhledem k anatomii vyšší u žen, ale rozhodně nepostihuje jen je a pouze ve vyšším věku. 

Čeští odborníci nedávno vyčíslili, že je rozšířená asi jako cukrovka, a že jí tím pádem trpí každý pátý dospělý člověk. "Větší část pacientů tvoří ženy, což je dáno především porody a anatomickými odlišnostmi, například kratší močovou trubicí. Některé ženy inkontinencí trpí už po dvacátém roce života," uvádí urogynekolog Lukáš Horčička ze spolku Incoforum, který se zaměřuje právě na osvětu v oblasti inkontinence.

A ještě jedna věc – chodit na velkou byste měli pouze tehdy, pokud cítíte nutkání. Jinak jde o přepínání příslušných oblastí, které opět zvyšuje například riziko rozvoje hemoroidů. Pokud je vaše zažívání a trávení v pořádku, například díky konzumaci vlákniny a dostatečnému příjmu tekutin, vaše tělo vám samo dá najevo, že byste měli jít na stolici. Pokud tohle nutkání nevyslyšíte, opět se zvyšuje riziko, že příště budete muset sedět na míse zbytečně dlouho. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.