Tmavá moč | Moje zdraví

Tmavá moč

Moč bývá běžné světle žlutá. Její netypické zabarvení nebo zápach můžou signalizovat některé choroby.

Příčiny

Strava

Tmavší moč může mít zcela přirozené příčiny, například konzumaci některých potravin, které ji obarví (červená řepa, rebarbora, mrkev, borůvky) nebo některých léků (například určitá antibiotika barví moč dohněda).

Dehydratace

Pokud je moč tmavší než obvykle a také hustší konzistence, může být příčinou nedostatek tekutin, případně dehydratace.

Onemocnění

Tmavé zabarvení moči může zavinit i přítomnost krve v moči. Ta je projevem mnoha onemocnění, například infekcí močových cest, močových kamenů, onemocnění ledvin (glomerulonefritidy), rakoviny prostaty, ledvin nebo močového měchýře, případně se do moči dostala v důsledku poranění močových cest nebo v souvislosti se sníženou srážlivostí krve.

Tmavá, dohněda zabarvená moč může signalizovat onemocnění jater (například infekční žloutenku nebo cirhózu), žlučové kameny nebo onemocnění ledvin.

Nádory

Tmavá moč může mít příčinu i v nádorech žlučníku, slinivky břišní nebo ledvin.

Metabolická onemocnění

Netypické zabarvení moči může být také například jedním z příznaků vzácných vrozených metabolických onemocnění, jako jsou některé porfyrie. Vzácná je také takzvaná alkaptonurie, vrozená genetická nemoc, při které moč tmavne ve chvíli, kdy dojde ke kontaktu se vzduchem.

Kdy jít k lékaři

Pokud si nejste jisti přirozenou příčinou tmavé moči (málo jste pili, jedli jste výše jmenované potraviny), navštivte lékaře. Dostavte se k němu i v případě, že močení doprovázejí nepříjemné pocity jako pálení, řezání, vyrážka, teplota nebo bolest břicha.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.