Co je mozková mlha? Nevzniká jenom po covidu! Doprovází i tyto nemoci! | Moje zdraví

Co je mozková mlha? Nevzniká jenom po covidu! Doprovází i tyto nemoci!

Co je mozková mlha? Nevzniká jenom po covidu! Doprovází i tyto nemoci!
Mozková mlha ovlivňuje paměť • Autor: iStock.cz
11. dubna 2024 • 06:00

Mozková mlha ovlivňuje kvalitu takzvaných kognitivních funkcí, jejichž centrum umísťujeme do mozku. Projevuje se problémy s pamětí, pozorností, myšlením, představivostí nebo prostorovou orientací.

Prostřednictvím kognitivních funkcí vnímáme svět okolo sebe a reagujeme na něj. Rozhodujeme se, co budeme dělat a jak to budeme dělat, přemýšlíme, učíme se, řešíme úkoly a přizpůsobujeme se měnícím se podmínkám našeho prostředí.

Video se připravuje ...
8 potravin pro lepší paměť a koncentraciVIDEO 

Pokud je fungování kognitivních funkcí něčím narušeno, objeví se problémy s pamětí, pozorností, myšlením, představivostí nebo prostorovou orientací. Najednou si nepamatujeme, kam jsme co položili, nejsme si jistí, co jsme chtěli udělat. Nemůžeme si vzpomenout na určitá slova nebo jména lidí. Jako bychom nevnímali, co jsme zrovna četli nebo slyšeli. Zapamatovat si telefonní číslo je najednou neřešitelný úkol, i když nám dříve nedělal větší potíže. Na sms kód do internetového bankovnictví se musíme podívat několikrát. Nové věci se učíme s obtížemi, najednou nám nejde plánovat. Narážíme do futer dveří, řízneme se při krájení cibule. Dělá nám problémy udržet myšlenky a pozornost u jedné věci, všechno nás najednou ruší. Hudba, kterou rádi posloucháme, je nám najednou nepříjemná nebo nám vadí její hlasitost. Můžeme mít problém reagovat dostatečně rychle na to, co se děje. Zaznamenat je možné také bolesti hlavy, problémy posoudit, co je důležité, rozhodnout se nebo pocity celkové nejasnosti, „zamlžení“ myšlenek.

Takové potíže mohou doprovázet některá onemocnění, jako například depresi nebo diabetes. Existují zmínky o tom, že se mohou objevit i po onemocnění covid. Vyvolat je může trauma, velké životní změny nebo užívání některých léků, například na alergie nebo bolest. Doprovázet mohou také léčbu chemoterapií. Pozorovány byly i ve spojitosti s menopauzou nebo s narušenou funkcí štítné žlázy.

Pokud nás podobné problémy trápí dlouhou dobu nebo jsou opravdu výrazné, je určitě dobré navštívit lékaře a konzultovat s ním, s jakými obtížemi našeho těla by mohly souviset nebo zda by nemohly mít spojitost s užíváním našich léků.

Často je ale možné mozkovou mlhu odstranit úpravou našeho denního režimu.

V první řadě se zamyslet nad tím, jak se stravujeme, jestli má náš mozek, naše tělo, dostatek „paliva“ k dobrému fungování. Kvalitní pestrou stravou určitě ničemu neuškodíme. Vedle ovoce a zeleniny je dobré si občas vzpomenout také na ryby a oříšky. Pomůže, pokud je přísun „paliva“ pravidelný, bez větších výkyvů. Prospěšný je také dostatečný pitný režim. Na alkohol ve větším množství ale raději zapomeňte.

Stres jako možná příčina

Výrazným narušitelem našeho dobrého kognitivního fungování je stres. Pokud se mu nemůžete vyhnout, pracujte s ním. Naučte se aktivně relaxovat. Dopřejte si při práci více přestávek. Pomozte tělu přiměřenou a příjemnou fyzickou aktivitou a pobytem ve volném prostoru, na čerstvém vzduchu. Najděte si koníček, který vás bude doopravdy bavit. Občas neuškodí ani na víkend vypnout internet a ušetřit mozek neustálého přísunu velkého množství informací.

Spánek nade vše

A nakonec to nejpříjemnější. Zaměřte se na dobrý spánek. Roli nehraje jen počet hodin, které můžete spánku věnovat, ale také jeho kvalita. Zkontrolujte si svou matraci, teplotu v ložnici, přísun čerstvého vzduchu, ale také zatemnění! Nezapomeňte na večerní přechodovou fázi, ať má tělo vůbec šanci si všimnout, že už nemusí být aktivní a může odpočívat. Přestaňte pracovat, vypněte tablety a telefony, ztlumte světla a dovolte si nabrat sílu na nový den.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.