Covid a menstruace: Jak spolu souvisí, na co si ženy po prodělaném covidu nejvíce stěžují a jaká jsou východiska | Moje zdraví

Covid a menstruace: Jak spolu souvisí, na co si ženy po prodělaném covidu nejvíce stěžují a jaká jsou východiska

Covid a menstruace: Jak spolu souvisí, na co si ženy po prodělaném covidu nejvíce stěžují a jaká jsou východiska
Nejlepší přírodní pomoc, která porazí bolestivou menstruaci i nepravidelný cyklus • Autor: istock.com
26. listopadu 2021 • 06:00

Covid-19 je pro lékaře i pacienty stále jedna velká neznámá. Chová se nevyzpytatelně, individuálně a jeho vývoj nelze predikovat u mnohých ani na několik hodin dopředu.

S jistotou nelze říct, jaké jsou hlavní ukazatele toho, když onemocníme covidem, a co za následky si nakonec můžeme odnést. Každému se totiž tato nemoc projevuje jinak. V poslední době je hodně diskutovaným tématem také vliv covidu na menstruační cyklus žen.

Video se připravuje ...
Jak je to s léky na covid?VIDEO 

Bolestivá a silná menstruace nebo naopak její výrazné zpoždění či úplné rozhození menstruačního cyklu, to vše trápí ženy po prodělaném covidu. Podle studie se jedná až o 25 procent menstruujících, jež covid prodělaly.

Na vině je nemoc nebo stres

Stres je sám o sobě velkým pomocníkem všech nemocí. Může ovlivnit takřka cokoliv. To platí také pro menstruační cyklus ve spojitosti s covidem-19. Pokud totiž žena prodělala covid s horším průběhem a následně nedostala menstruaci, stres může být hlavním viníkem. Spolu se strachem, jak to celé dopadne, pak tvoří dokonalou dvojici. Zpožděná nebo dokonce pozastavená menstruace pak není žádnou výjimkou. 

Stres je spolupachatel všech neduhů našeho těla. Ne nadarmo se říká, že vše začíná v hlavě. Pokud si myslíme, že nám covid negativně ovlivní menstruační cyklus, s velkou pravděpodobností se tak i stane.

Na vině ale mohou být i hormony nebo imunologický faktor, které se při stresových reakcích těla mění a mohou být pak spouštěči takovýchto změn. Stres totiž narušuje jakousi osu hypotalamus-hypofýza-vaječníky, což laicky řečeno může znamenat, že díky signálům v našem mozku dáváme impuls svým vaječníkům.

Silné bolesti i menstruace

Hodně žen si na diskuzních fórech také stěžuje, že první menstruace po prodělaném covidu byla bolestivá a silnější, než na jakou byly do té doby zvyklé. Přidat se může i malátnost a návaly horka.

Vliv vakcinace

Změny v menstruačním cyklu však nezpůsobuje pouze covid jako takový. I vakcinace má vliv na to, jak naše měsíčky budou vypadat. Diskuzní fóra jsou plná žen, jež ve své menstruaci zaznamenaly jakési sraženiny, menstruaci mají silnější nebo krvácí den a pak už nic. Jsou ale také ženy, jež po očkování krvácely několik týdnů v kuse, než se vše vrátilo k normálu.

Jak na abnormální menstruaci?

Pokud se menstruační cyklus zpozdí nebo změní na chvíli, člověk se nemusí ničeho obávat. V případě, že by problém přetrval několik týdnů nebo měsíců, je dobré vyhledat lékaře a problém řešit. Lékař vás vyšetří, provede ultrazvuk a následně indikuje správnou "léčbu".

Ta může být:

  • hormonální – kdy je pacientkám podán jednorázový lék na zástavu krvácení.
  • hemostatická – snižující krevní ztrátu.
  • chirurgická – kdy se v krajních případech provede separovaná abraze, což je vyčištění dutiny děložní.

Menstruační cyklus je ukazatel správně a zdravě fungujícího těla. I proto je potřeba udělat v případech jakýchkoliv změn vše pro jeho stabilizaci cyklu a návrat k normálu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.