Kruhy pod očima? Zbavte se jich jednou provždy! | Moje zdraví

Kruhy pod očima? Zbavte se jich jednou provždy!

Kruhy pod očima? Zbavte se jich jednou provždy!
Autor: istock.com
25. června 2021 • 18:00

Kruhy pod očima přidávají zbytečně léta navíc, ale mohou signalizovat i zdravotní problémy. Trpí jimi ženy, muži, ale dokonce i děti. Proč vznikají, jak je šetrně odstranit a fungují na ně i tzv. babské rady?

Trápí vás kruhy pod očima? Podívejte se na své rodiče, jestli je sužuje ten samý problém. Za vznikem kruhů pod očima často stojí genetika. Mohou se objevit v jakémkoli věku. Kůže pod očima je totiž tenčí než na jiných částech obličeje a s přibývajícím věkem se stále ztenčuje. Navíc ubývá podkožního tuku v obličeji, takže jsou víc znatelné cévy, které vytváří tmavší okolí očí.

Video se připravuje ...
12 rad, jak se zbavit kruhů pod očimaVIDEO 

„I když je nejčastější příčinou vzniku kruhů pod očima genetika, vliv má spousta vnějších faktorů – časté vystavování UV záření, hormonální změny, nedostatek železa, nedostatečný pitný režim, stres, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, špatná životospráva, alergie, nedostatek spánku a mnoho dalšího. Objevit se mohou například během těhotenství,“ přibližuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Štítná žláza i problémy se srdcem

Tmavé kruhy pod očima mohou ale signalizovat, že s tělem není něco v pořádku. Často odráží potíže s onemocněním štítné žlázy, problémy se srdcem, ledvinami, játry nebo trávicího systému. Dejte si pozor i na některé léky, které způsobují váčky a kruhy pod očima. Jak se jich účinně zbavit? Můžete dát i na lidové rady, jde ovšem spíš o krátkodobé řešení. Co takové studené obklady?

„Ty zúží cévy pod kůží, čímž zmírní kruhy pod očima. Avšak jen na chvíli. Podobný účinek mají i čajové sáčky s černým či zeleným čajem obsahující kofein. Masáže očního okolí napomáhají lepšímu proudění krve, čímž se modravé zabarvení redukuje. Plátky brambor či okurky jistě ničemu neuškodí, ale s největší pravděpodobností ani problém dlouhodobě nevyřeší,“ vysvětluje Bohdana Polišenská, lékařka oční kliniky Gemini.

Pomůže laser a kvalitní péče

Nejlepší je obrátit se na odborníky z oboru estetické medicíny. „Při úbytku tuku s propadlinami pod očima je vhodná aplikace výplně s kyselinou hyaluronovou či aplikace intradermálních nití, které zároveň pomáhají zpevnit jemnou kůži. Existují i laserové metody jako například IPL laser, které mohou zmírnit kruhy pod očima způsobené zvýšenou pigmentací,“ popisuje Bohdana Polišenská.

Zároveň dodává, že pro udržení dobrého stavu očního okolí je důležitá i pravidelná péče. To znamená používání krémů určených pro oční okolí, protože je specifické právě svojí jemnou kůží i strukturou. Dbejte i na stravu, která by měla být vyvážená s dostatkem vitamínů a minerálů. Dodržujte i pravidelný pitný režim a dopřejte si dostatek spánku.

Video se připravuje ...
Vyrobte si domácí masku na kruhy pod očima a otoky!VIDEO 

Kruhy pod očima a zrak

Mohou zákroky a kosmetika představovat rizika pro zrak? Ano, proto je důležité, aby si člověk vybíral kliniku a kosmetiku důkladně. Na co si dát pozor? „Krémy s hydrochinonem mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže. Retinoidy, které se užívají zejména k léčbě kožních onemocnění, se nesmí používat v těhotenství – mohou poškodit vývoj plodu,“ upozorňuje přednosta Stodůlka. „Laserové metody jsou pak spojeny s nutnou ochranou samotných očí kvůli prevenci zánětu. Použití chemického peelingu či bělicích prostředků je kontroverzní, na jemné kůži očního okolí může vyvolat alergickou reakci, a pokud se dostane do oka, tak i oční zánět. V krajním případě hrozí ztráta zraku při neodborné aplikaci výplně,“ dodává.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.