Domácí zvířata prospívají zdraví. Jak pomáhají tělu i psychice? | Moje zdraví

Domácí zvířata prospívají zdraví. Jak pomáhají tělu i psychice?

  • Domácí zvířata prospívají zdraví. Jak pomáhají tělu i psychice?
    Autor: iStock.com
    27. srpna 2020 • 06:00

    Domácí zvířata prospívají zdraví. Jaké jsou jejich hlavní přínosy pro tělo i duší? Pořídit si domů zvíře je opravdový závazek. Bude vás stát čas, nervy i peníze. Přesto ale do vašeho života dokáže přinést mnoho pozitiv. Nejen radost, ale i prokazatelné zlepšení fyzického i psychického zdraví. Jaké benefity vám mazlíček přinese? 

    Zdraví pro vaše tělo

    Pohyb

    Více pohybu je asi první, co člověka napadne, a je to pravda. Nejvíce se samozřejmě projeví u těch, kteří si pořídí psa, který potřebuje chodit na procházky. Většina pejskařů vám potvrdí, že pokud by nemuseli, určitě by v mnoha případech zůstali raději doma.

    Méně alergií

    Podle řady výzkumů jsou děti, které vyrůstaly se zvířaty, méně alergické a mají lepší imunitu. Týká se to především těch, které kolem sebe měly v dětství psy, kočky, krávy, koně nebo kuřata.

    Nižší krevní tlak a zdravější srdce

    Majitelé domácích zvířat mají menší riziko, že onemocní infarktem nebo mrtvicí, a obecně mají nižší krevní tlak. Podle vědců by za tím mohlo stát to, že se více hýbou, nebo to, že s lidé s domácími zvířaty jsou odolnější proti stresu. Podle nedávné studie Washingtonské univerzity se studentům po deseti minutách strávených se zvířetem významně snížila produkce stresového hormonu kortizolu. Představte si, jaký vliv bude mít celodenní přítomnost domácího mazlíčka!

    Méně návštěv lékaře

    Lidé, kteří vlastní domácí zvíře, chodí podle průzkumů méně často ke svému praktickému lékaři. Některé výzkumy ukazují, že lidé žijící se zvířetem také lépe snášejí chronické bolesti a nepotřebují tolik léků. 

  • Zdraví pro vaši duši

    Úzkosti, osamělost, deprese, stres, to jsou všechno oblasti, kde přítomnost zvířete může být velkým přínosem. Za prvé – domácí mazlíček vám může poskytnout oporu v podobě stabilního vztahu, který oceníte ve složitých situacích, a to nejen při rozchodech nebo ztrátách bližního.

    Méně stresu

    Stres je v našem životě všudypřítomný a člověk se mu nevyhne. Může ho ale zvládat. Procházka se psem, hraní s kočkou, pohlazení jiných zvířat, to vše podle mnoha studií prokazatelně pomáhá lidem relaxovat a zvládat stres. Navíc zvíře vyžaduje neustálou pozornost a péči. To vás může zachránit ve chvíli, kdy byste jednoduše propadli kolotoči negativních myšlenek. Péče o někoho jiného vám dá pocit odpovědnosti za jiný život a vy se budete cítit potřební a důležití. To může dát vašemu životu smysl a účel.

    Přinášejí radost

    Toto není třeba rozvádět – pohled na kočku užívající si vaše hlazení, pes, který vás vítá, huňatý králík, pohlazení koně – to jsou situace, které v člověku vyvolají radost a úsměv na tváři. Ne nadarmo se zvířata používají i při terapiích.

  • Přinášejí vám do života přátele

    Nejenže ona sama jsou našimi nejlepšími přáteli. Pomáhají vám také přizvat do vašeho života přátele nové. Rozhovor o zvířatech může být skvělé téma k hovoru s novým kolegou v práci. Během procházek budete určitě potkávat stejné lidi, se kterými můžete prohodit každý den pár slov. Můžete sdílet své zkušenosti s chovem určitých zvířat na sociálních sítích. Máte úžasné téma k hovoru a k zaujmutí ostatních, tak směle do toho!

    Nabízejí bezpodmínečnou lásku

    Váš domácí přítel vás bude vždycky milovat. I když mu zapomenete koupit jeho oblíbenou kapsičku s jídlem, i když zkrátíte procházku. Zvířata jsou skvělými učiteli toho, čemu se říká bezpodmínečná láska. 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.