Jaké potraviny jsou dobré pro mozek a koncentraci? | Moje zdraví

Jídla, která vám zlepší paměť a soustředění: Co si dejte každý den?

Video se připravuje ...
4. října 2022 • 06:00

Každý orgán v těle potřebuje specifické látky, aby fungoval. Stejně tak to má i náš mozek. Pokud mu dodáme to správné palivo, bude nám lépe fungovat nejen paměť, soustředění nebo učení. Pokud ne, budeme pomalí, nervózní, bez nálady a mozek nám bude i rychleji stárnout. Která jídla jsou pro správné fungování mozku důležitá?

Omega-3 mastné kyseliny

Mozek je nejtučnějším orgánem v těle, tuk ho tvoří z 60 % procent. Proto je potřeba dodat mu správné stavební kameny. Ačkoliv byl tuk v posledních letech tak trochu démonizován a považován za nezdravý hlavně pro srdce a cévy, dnes mají odborníci jasněji: Kvalitní tuky zdraví prospívají a mozku též.

Nejdůležitější tuky pro náš mozek jsou omega-3 mastné kyseliny. Jejich nedostatek může ovlivnit normální vývoj mozku, podle některých studií se podílí na předčasném stárnutí mozku a poklesu kognitivních funkcí.

Zdroj: Vlašské ořechy, chia semínka, sardinky, losos, lněné semínko, vejce, rybí tuk.

Hořčík

Další prvek, který je významný pro mozkovou činnost, je hořčík. Výrazně se podílí na metabolismu těla, je důležitý hlavně pro svaly a nervy. Uvolňuje napětí, má zklidňující účinky. Pomáhá uvolnit krevní cévy, čímž redukuje křeče, které mohou způsobovat migrénu. Pomáhá snižovat úzkost a hladinu stresových hormonů. Působí protizánětlivě a zlepšuje paměť a myšlení. Nejvíc chrání mozek před působením neurotoxinů.

Zdroj: Mandle, špenát, kešú, avokádo, černé fazole.

Vitamíny skupiny B

Všechny vitamíny skupiny B jsou pro činnost mozku a nervové soustavy důležité. Thiamin neboli vitamín B1 je často nazýván „duševním vitamínem“. Je ho v těle zapotřebí pro velké množství metabolických procesů, mimo jiné i těch, které jsou důležité pro činnost mozku. Celkově se tento vitamín výrazně podílí na udržení dušení rovnováhy – napomáhá optimismu a lepšímu zvládání stresu, netrpělivosti nebo zmatenosti. Napomáhá posílení paměti, hlavně té krátkodobé.

Tělo si vitamín B1 samo nedokáže vytvořit a ani dlouhodobě skladovat. Zdravý organismus, který není vystaven stresu nebo fyzické zátěži, si dokáže vyrobit zásoby vitamínu B1 maximálně na týden až deset dní. Proto je důležité tento vitamín neustále doplňovat.

Zdroj: Mořské řasy, slunečnicová semínka, makadamové ořechy, čočka, černé fazole.

Vitamín B6 neboli pyridoxin se účastní řady metabolických pochodů v mozku, čímž napomáhá tvorbě neurotransmiterů, jako jsou například dopamin nebo serotonin. Vitamín je tak důležitý pro vaši dobrou náladu a pocity radosti a štěstí, je také důležitý v boji proti duševní únavě, dále pomáhá mozku zůstat soustředěný a ostražitý. Nedostatek vitamínu B6 se může projevit únavou a ztrátou koncentrace, podrážděností, problémy s pamětí a svalovými bolestmi.

Zdroj: Hovězí maso, játra, vejce, pistácie, tuňák, krůtí prsa, avokádo.

Dalšími důležitými jsou například vitamín B9, který najdete ve špenátu, nebo B12, který najdete například v sardinkách.

Vitamín C a vitamín E

Vitamín C je silný antioxidant a pomáhá chránit buňky před předčasným stárnutím. Jeho nedostatek je spojován se zhoršením kognitivních funkcí a paměti a také s demencí. Potraviny bohaté na vitamín C prospívají tedy paměti, koncentraci, pozornosti, rychlosti myšlení a dalším činnostem mozku. Chrání mozek před předčasným stárnutím a jsou vhodnou prevencí demence.

Zdroj: Brokolice, citrusové plody, paprika, meloun, špenát.

Také vitamín E je silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí. Pomáhá udržet mozek výkonný.

Zdroj: Mandle, kale, petržel, olivy.

Vitamín D

Nedávné studie potvrdily, že nedostatek vitamínu D u starších osob může zdvojnásobit riziko rozvoje různých forem demence včetně Alzheimerovy choroby. Jak přesně nedostatek vitamínu D ovlivňuje tato onemocnění, se zatím neví. Nedostatek vitamínu D bývá dále spojován s rozvojem některých psychiatrických onemocnění, jako jsou bipolární porucha nebo schizofrenie.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, ale kolik ho každý člověk potřebuje, je individuální. Obecně se dá říci, že stačí asi 10–15 minut 3x týdně a sluníčko by mělo svítit alespoň na čtvrtinu těla. Což je například obličej, paže a dekolt. Ovšem bez použití krémů s UV ochranou. Pochopitelně ale záleží na fototypu člověka, jeho věku nebo kde se nachází.

Další zdroj: Rybí tuk.

Zinek

Zinek je důležitý pro přenos informací v mozku. Je důležitý pro krátkodobou paměť nebo prostorovou orientaci. Nízké hladiny zinku mohou způsobit problémy s koncentrací.

Zdroj: Dýňová semínka, kešú, houby, špenát.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.