Zpomalené dýchání (bradypnoe) | Moje zdraví

Zpomalené dýchání (bradypnoe)

Zpomalené dýchání (bradypnoe) je lékařský termín, který označuje abnormálně pomalé dýchání. Existuje mnoho možných příčin zpomaleného dýchání.

Pro dospělého zdravého člověka je normální 12-20 dechů za minutu. Samozřejmě je mnoho faktorů ovlivňující jeho četnost, zejména věk, pohyb, stres, nadmořská výška, prostředí, užívané léky a v neposlední řadě životní styl. U trénovaných sportovců je zpomalený dech poměrně normální, stejně tak u většiny z nás ve spánku nebo při relaxaci. Pokud se dech sníží na frekvenci pod 12 dechů za minutu po dobu delší než 2 minuty, mluvíme o zpomaleném dýchání.

Postupy, jak se naučit správně dýchat najdete zde.

Bradypnoe není nemoc, spíše příznak, který může způsobit únavu, bolest hlavy, slabost nebo závratě. Nepleťme si však pojem s těžkým nebo namáhavým dýcháním, jemuž říkáme dušnost. Ta ovšem může bradypnoi doprovázet jako třeba u astmatického záchvatu, kdy dochází k neobvyklému prodloužení výdechu.

Příčiny

Zpomalené dýchání mimo jiné způsobují drogy (intoxikace opiáty či heroinem), alkohol, ale i předávkování léky obsahujícími např. kodein (proti kašli). Zpomalený dech však může naznačovat také selhání centrální nervové soustavy. Jedná se o projev poruchy dechového centra v mozkovém kmeni, a právě problémy v mozku, jako jsou krevní sraženiny, nádory či jeho poranění, mohou zpomalit rychlost dýchání. Bradypnoe může signalizovat také ledvinovou poruchu či vážnější onemocnění srdce.

Vše o nádorech v mozku čtěte zde.

Po nehodě, úrazu či jinak pohmožděném hrudníku provází dýchání bolest, a tak se dotyčný snaží dýchání omezit, tím dojde k jeho zpomalení. V takové situaci podáváme léky k tišení bolesti.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud se ke zpomalenému dechu neobjeví i další znepokojivé příznaky jako např. nevolnost, ztráta vědomí či porucha psychiky, není třeba volat sanitku a panikařit, jde totiž o normální stav. V opačném případě neprodleně vyhledáme lékařskou pomoc.

Autor: peš
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.