Zástava dechu (apnoe) | Moje zdraví

Zástava dechu (apnoe)

Apnoe je lékařský termín, který označuje stav, kdy se opakovaně a neovladatelně zastaví dech. Zástava dechu má mnoho možných příčin a je vysokým rizikem rozvoje kardiovaskulárních chorob.

U dospělého zdravého člověka je normální 12-20 dechů za minutu. Samozřejmě je mnoho faktorů ovlivňující jeho četnost, zejména věk, pohyb, stres, nadmořská výška, prostředí, užívané léky a v neposlední řadě životní styl. To mluvíme o pravidelném dýchání, jež se skládá ze dvou různých činností – nádechu a výdechu – po nichž následuje krátká přestávka. Pokud je ovšem tento interval nepravidelný a čas mezi oběma potřebnými funkcemi delší, mluvíme o zástavě dechu. Apnoe trvající déle než přibližně 1 minutu vede k vážnému nedostatku kyslíku v krevním oběhu.

Vše o zrychleném dýchání čtěte zde.
Informace o zpomaleném dýchání najdete zde.

Příčiny

Nejedná se o dobrovolné zadržení dechu, kdy se po určité době, kdy nám dojde kyslík, sami můžeme opět nadechnout. Zástava dechu bývá většinou způsobena vdechnutím cizího tělesa, poraněním hrudníku (zlomená žebra, pohmožděniny), popáleninami v oblasti dýchacích cest nebo vdechnutím koncentrovaných par. Důvodem ale může být také prudká alergická reakce, zhoršení stavu plicního onemocnění, laryngitida, poranění míchy či mozku. Typickou příčinou u pacientů v bezvědomí je pak zapadnutí kořene jazyka.

K zástavě dechu dochází často ve spánku, jedná se o jeho poruchu, kdy je náš odpočinek narušen klidně i stokrát za hodinu tzv. mikroprobuzením. Člověk při spánku často chrápe, lape po dechu, budí se velmi unavený, často s pocitem sucha v ústech, s bolestí hlavy apod. Syndrom spánkové apnoe (SSA) neboli spánkový apnoický syndrom (SAS) je velmi vážné onemocnění charakteristické dýchacími pauzami, které je třeba léčit.

Podrobné informace o nespavosti najdete zde.

Jak poznat zástavu dechu

Během apnoe nedochází k činnosti inhalačních svalů, tzn. nemůžeme se nadechnout, a objem plic zůstává po určitou dobu nezměněn. To je možné poznat i rychlým pohledem na „zraněného“, kterému se nepohybuje hrudník a břicho tak, jak je typické při dýchání, nebo není cítit u nosu vydechovaný vzduch. Mezi typické příznaky patří mimo jiné červená barva kůže a později nastupující modrání.

Kdy jít k lékaři

Do 2–3 minut dochází ke ztrátě vědomí a zástavě oběhu, proto je při apnoi důležité jednat rychle. Zajistit volnou průchodnost dýchacích cest je nutné co nejdříve. Pokud ani tak nedojde ihned k obnovení spontánního dýchání, musíme pacientovi poskytnout první pomoc, a to vdechnutím kyslíku do jeho plic z úst do úst. V takových vážných případech samozřejmě ihned voláme záchranou službu.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.