Naražená žebra: Jak je poznat, léčit a kdy jít k lékaři | Moje zdraví

Naražená žebra

Naražená žebra jsou velmi bolestivé zranění, které se hojí týdny, někdy i měsíce. Žebro, které je pohmožděné nebo naprasklé je poškozené, ale na rozdíl od zlomeného je stále na svém místě v hrudním koši.

Příznaky naraženého žebra

Je důležité umět rozlišit naražená a zlomená žebra. To uděláte jednoduše: lehce přejeďte dlaněmi přes hrudní koš. Místo kolem prasklého nebo pohmožděného žebra může být oteklé, ale neměli byste zaznamenat žádné velké výstupky nebo promáčkliny.

Léčba naraženého žebra

Pohmožděná žebra se můžou v prvních třech dnech po zranění ledovat. To pomůže snížit bolest a otok, takže se tkáň bude hojit rychleji. Důležitý je i odpočinek. Naražená žebra se nesvazují kompresivním obvazem, ale naopak je potřeba trénovat dýchání. V případě, že se chce postiženému kašlat nebo kýchnout, je dobré stlačit postižená žebra. Přináší to úlevu. Lze brát léky proti bolesti nebo nanášet lokální masti k úlevě od bolesti (se souhlasem lékaře). Lékař také může předepsat léky na bolest nebo doporučit injekce. Léčba naražených žeber trvá týdny, ale bolest se může objevovat i po řadě měsíců.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léky

Analgetika: ibuprofen, naproxen nebo acetaminofen, lokální masti k úlevě bolesti, případně injekce (pod dohledem lékaře).

Vyšetření

Pokud existuje podezření, že jsou žebra zlomená, lékař doporučí rentgen, CT, magnetickou rezonanci nebo kostní scan.

Možné komplikace

Než se začnete léčit sami doma, ujistěte se, že vaše žebro není zlomené. To by totiž potenciálně mohlo propíchnout plíce nebo jiný orgán.

Kdy jít k lékaři

Pokud máte podezření na zlomeninu žeber, navštivte co nejdříve lékaře, stejně tak při zvýšené teplotě nebo bolesti na hrudi. Ta může mít mnoho příčin, a některé mohou ohrožovat život. Více příčinách bolesti na hrudi si přečtěte ZDE.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.